|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domenius je napisal/a: |
Pa ima tale kicad povezana sch in brd tako kot Eagle? |
Ima, preko netliste. Sicer ne vem kako ima narejeno Eagle. Poznam P-CAD, vendar pri KiCAD-u je drugače, ker moraš ročno izbrati podnožja, za razliko od P-CAD-a, kjer ima vsak element že določeno podnožje.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slemi je napisal/a: |
Čudim se, da nihče ni omenil tegale, ki je celo preveden v slovenščino! Deluje tako na linux kot na windows platformi.
Lp |
Se pridružujem tvojemu predlogu. Poleg ima tudi 3D ogled vezja in rotiranje le tega-se da kakšno stvar lepše predstavljati kako bo izgledala na končnem vezju. Poleg tega pa še en kup od uporabnikov spisanih programčkov za vstavljanje loga na vezje, prevajanje knjižnic od drugih programov....
Vse to zastonj in brez omejitev!
Nazadnje urejal/a DMan Ned Dec 09, 2007 10:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, nisem napisal kaj se nahaja pod linkom, zato se enkrat: kdo uporablja gEDA? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
V šoli smo uporabljali kiCAD in eagle sicer vem uz obema delati vendar gre delo z eaglom hitreje od rok tako nisem na kaj drugega niti pomislil. Eagle smo obdelali v dveh urah z pomočjo skripte ki kroži tudi na internetu potem pa smo že kar obvladali.
Demo verzija je kar zadosti za hobi vendar tudi cena za licenčno verzijo ni prevelika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam za risanje Kicad. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Dec 09, 2007 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
...pa še za linux je. Hvala Glitch! Bi mi mogoče znal svetovati glede izbire med Atmelom oz. Microchipom na linuxu (za programiranje). |
Microchip ima svoja (propertiary, ceprav izposojena pri GNU - najbrz v nasprotju z licenco ...) orodja, za Atmele (tako AVR kot ARM) pa obstaja popolnoma prost/opensource toolchain. S tega vidika je Atmel v prednosti.
Za Linux tako ali tako ni enako dobrega simulatorja (ne glede na izbiro arhitekture), kot je tisti v MPLABu (Microchip PIC), tako da so za razvoj izkljucno na Linuxu Atrmelovi MCUji definitivno boljsa izbira. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.02 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel kar obsežno listo programov s kratkim opisom. *KLIK* _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info Sokrat. Zdaj moram najti še spodoben programator za atmele (USB). Pice sicer (bežno) poznam, atmele pa bolj slabo. Kolega mi je povedal, da je pic bolj fleksibilen. V tem smislu, da so lahko določeni pini izhodi ali vhodi, odvisno od bitmaske v nekem registru. Atmeli pa imajo točno določene izhodne in vhodne pine. Sicer je tega že dolgo pa tudi ni nekakšna ovira, če sploh. No, lepa hvala še enkrat.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Atmeli pa imajo točno določene izhodne in vhodne pine. Sicer je tega že dolgo pa tudi ni nekakšna ovira, če sploh. No, lepa hvala še enkrat.
lp |
Ne mores primerjat PIC in Atmel. Lahko primerjas recimo PIC in AVR ali PIC in 8051 (ampak ni ravno priporocljivo, razen ce bi rad zanetil prepir hehe).
Atmel je firma, ki izdeluje vec vrst mikrotov: AVR, 8051, ARM, AVR32, ... No, o katerem atmelu, ti je govoril kolega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Atmeli pa imajo točno določene izhodne in vhodne pine. |
Hmm, kolega AVRjev ne pozna...
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole so vse bolj kot ne profi programi... Če pa koga zanima, lahko tudi jaz naredim seznam zastonjskih orodij. Vendar jih moram prej še najti.  |
Eagle je za normalno delo povsem dober program. Nekaj osnove se je potrebno naučiti, ampak to je potrebno pri vsakem programu. Zadeva pa je taka: če moraš program najprej šele najti, potem ga verjetno res nujno ne potrebuješ.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
No, o katerem atmelu, ti je govoril kolega? |
Skoraj prpričan sem, da sva se pogovarjala o AT89C52 (velika zverinica). Ker sem jaz ravno takrat dobil polmetrski LED display krmiljen z ravno tem čipom. Sam še nikoli nisem imel opravka z mikriči, čeprav se že kakšnih 5 let spravljam k temu. Sicer mi pa programiranje (na PCju) ni tuje, programiram že kakšnih 15 let. Obvladam C(++), znam tudi asemblirati in tudi mikriče imam namen programirati v asmju.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta je klon Intelovega MCUja (arhitektura x51). Ko nekdo omeni "Atmele", avtomatsko privzamem(o), da gre za AVRje, ki so Atmelova pogruntavscina in ne zgolj klon druge arhitekture. AVRji so enako fleksibilni kar se tice vhodov in izhodov, pa vse drugo napisano zanje velja, ne pa tudi za Atmelove klone x51. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Tu sem pa jaz že v globoki vodi. Prosil bi vas, da mi še priporočite kakšen programator za narest (obvezno USB), potem pa neham morit.
Hvala vsem,
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kolega mi je povedal, da je pic bolj fleksibilen. |
Izjava, ki je popolnoma dovolj za forumsko vojno.
Citiram: |
V tem smislu, da so lahko določeni pini izhodi ali vhodi, odvisno od bitmaske v nekem registru. Atmeli pa imajo točno določene izhodne in vhodne pine. |
Popolnoma na enak način se tudi pri AVR-jih določa funkcijo pina, le da ima AVR dva registra, pri čemer en določa v primeru, da je pin vhodni funkcijo pullup upora.
V odgovoru sem poistovetil Atmela z AVR, kar sicer ni prav, a je bilo verjetno tako mišljeno.
P.S.: Povej prijatelju, naj sadi koruzo, koplje krompir, zida hiše, popravlja čevlje(le čevlje sodi naj kopitar), a naj se v vsakem primeru ogiblje mikrokontrolerjev, vsaj toliko časa, dokler ga v tehnični knjižnici ne bodo vsi poznali po imenu in priimku. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni