|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.24
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Prav resno mislim, od kje. Res bi rad videl odgovor kakšnega lastnika sončne elektrarne.
|
Kuriš shranjeno sončno energijo v obliki drv, premoga, nafte, plina, hidro, vetra ...
Od kje pa misliš, da do tebe pride energija pozmi?
Kakor, da fosilci pozimi nimajo odjema ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sliši se res tako, kot da samo mi s SE rabimo elektriko pozimi.
Pa samo mi imamo TČ in EV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.68 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj smo pri bistvu problema. Torej tudi če bi bili na vsaki hiši, vsakem skednju, vsakem bloku, skratka čisto na vsakem objektu solarni paneli bi potrebovali popolnoma enake kapacitete iz konvencionalnih virov (hidro, termo, jedrske) kot da v celi Evropi ne bi imeli niti enega samega, samcatega panela. In to samo zato, da nas oskrbuje z elektriko takrat, ko zelene energije ni. Ampak jedrske, hidro, termo elektrarne ne moreš zjutraj, ko posije sonce izklopiti in pozno popoldne spet vklopiti. S tem, ko podnevi proizvajaš ceneno solarno energijo povzročaš, da konvencionalne elektrarne niso več ekonomične. Rešitvi sta samo 2, ali konvencionalne elektrarne zaradi nerentabilnosti zapreš ali pa tako močno dvigneš cene električne energije da je elektrarna spet ekonomična. Zdaj zapreti jih ne moremo, ker energijo rabimo torej ostane samo hud dvig cen. In ravno to se sedaj dogaja. Lep primer je Nemčija. Skoraj vsa industrija se pritožuje da zaradi visoke cene el. energije ni več konkurenčna. Tovarne se zapirajo ali selijo proizvodnjo izven Evrope. In ker smo gospodarsko močno navezani na Nemčijo in ker moramo zaradi Nemčije tudi mi kupovati energijo dražje kot pred njihovim prehodom na zeleno energijo se kriza seli k nam. Prehod na zeleno energijo bomo slej kot prej vsi plačali z bistvenim poslabšanjem življenskega standarda.
Oprostite, da sem tako črnogled, ampak res ne vidim koristi solarne energije za gospodarstvo in vse nas.
_________________ l.p. Dušan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.16
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ne vidiš ker tudi nočeš videti.
Ne bom se ponavljal, preberi kar sem napisal, lahko pa tudi ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igor K, saj sem prebral vse, kar si napisal v tej temi in z večino se strinjam. Samo še zmerom ne vem, če lahko obstoječe konvencionalne elektrarne še delajo brez izgube ob konkurenci poceni elektrike iz sončnih. Da ne boš mislil, da sem proti SE, le brez zalogovnika se mi zdijo škodljive. Če bi le lahko proizvajale elektriko 24 ur, to bi bilo nekaj
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 129 Aktiv.: 3.16
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem napisal, SE z dnevnim zalogovnikom je kombinacija s katero pokriješ vsaj 75% letnih potreb po elektriki.
In ja, TEŠ lahko ugasneš in več elektrike bodo SE proizvedle manj bo obratovala in manj izgube bo naredila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo za šalo
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
421.36 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tu se strinjava. SE z zalogovnikom je prava stvar. Tudi glede TEŠ se popolnoma strinjam s tabo, to je jama brez dna. Zanima me le, ali sploh obstaja konvencionalna elektrarna, ki lahko z dobičkom proizvaja elektriko tistih 25% časa, ko SE z zalogovnikom ne dela, ves ostali čas pa miruje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konvencionalne termoelektrarne, ki obratujejo samo v nočni tarifi in so profitabilne, ne obstajajo.
Edini profit, ki ga lahko delajo je iz regulacijskega in spot marketa.
NEK je profitabilen, ker je že amortiziran. TEŠ ni in nikoli ne bo.
Tudi HE sredi poletja niso profitabilne in se ugašajo.
S tem, da so se sončne šele začele amortizirati, pa se nove še vedno dodaja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Jan 11, 2025 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor je iz vtičnice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPartner Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42 Prispevkov: 197 Aktiv.: 1.29 Kraj: okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima kako je s to dogoverjeno močjo, v našem primeru 4.6 kw.
A to pomeni če jaz zalaufam puhalnik ali pa sekular 7 kw, grem čez dogovorjeno moč in plačam dodatno ali kako? Od kje teh 4.6 kw za 3 x 25a priklop?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Da. Če ga lavfaš 15 minut na taki moči boš toliko plačal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 1:23 am Naslov sporočila: |
|
|
PPartner je napisal/a: |
Mene pa zanima kako je s to dogoverjeno močjo, v našem primeru 4.6 kw.
A to pomeni če jaz zalaufam puhalnik ali pa sekular 7 kw, grem čez dogovorjeno moč in plačam dodatno ali kako? Od kje teh 4.6 kw za 3 x 25a priklop? |
1dva3 je napisal/a: |
Da. Če ga lavfaš 15 minut na taki moči boš toliko plačal. |
Če že čivkaš 123, odgovori na vprašanje v celoti, če ne znaš, imej kljun zaprt.
Dogovorjena priključna moč je določena na podlagi 3 najvišjih konic porabe v nekem časovnem obdobju, žal v tem trenutku tudi jaz ne vem kakšno je to obdobje...
Predlagam vsem, da si preberete vse na to temo na https://www.uro.si/forum/vpra%C5%A1anja-obra%C4%8Dunska-mo%C4%8D
Pojdimo malo v detajle:
puhalnik 7kW mislim, da ne obstaja, verjetno je 7,5kW, vsaj po mojih informacijah je takih puhalnikov ogromno.
Cirkular 7kW je zelo redek, večinoma so nekje okoli 4kW, do max 5,5kW
Omenjene naprave vlečejo nazivno moč samo kadar so nazivno obremenjene. Ko elektromotor teče v prazno, lahko porabi precej pod polovico nazivne moči.
PPartner, kolikokrat v 4 zimskih mesecih visoke tarife uporabljaš puhalnik? Najbrž nikoli, razen, če imaš poleg skednja še kakšne svisle in v zimskem času pripelješ seno iz teh svisel domov in ga zmečeš v puhalnik... tega je vedno manj, jaz se spomnim kot otrok smo to še delali, ampak zelo redko. Sedaj v svisle le redko kdo daje suho seno, večinoma jih ne uporabljajo, če pa že, dajejo notri kocke.
Draga tarifa za priključno moč je le v teh 4 zimskih mesecih, v ostalih 8 mesecih v letu, je tarifa cenejša, tako da dogovorjeno priključno moč preprosto nekoliko povečaš in ne bo nobenih težav pri uporabi puhalnika.
Da bo puhalnik stalno vlekel 7,5kW, ga bo treba kar pošteno futrat. Ker gre za povprečno moč v 15 minutah, se konice kar dobro zgladijo, paziti je potrebno le, da poleg puhalnika ne delujejo še kakšni drugi večji porabniki, za ziher, najbolje da nobeden, pri tako nizki dogovorjeni priključni moči.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 2:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Če že čivkaš 123, odgovori na vprašanje v celoti, če ne znaš, imej kljun zaprt. |
Lej poba, forum je za vse, ne samo za posvečene.
Sicer pa si natrosil toliko neumnosti, da kar glava boli.
Dogovorjena priključna moč je določena na podlagi 3 najvišjih konic porabe v nekem časovnem obdobju, žal v tem trenutku tudi jaz ne vem kakšno je to obdobje... |
To ni res v praksi.
Edini interval, ki je pomemben za obračun je 15 minutna meritev, iz katere se potegne porabljena energija v tem intervalu in se preračuna na prejeto moč. Porabljena 1kWh v 15 min intervalu je 4kW obremenitve in na podlagi tega se dodeli dogovorjena moč.
Omenjene naprave vlečejo nazivno moč samo kadar so nazivno obremenjene. |
Ali pa 3-5x večjo v primeru zagona, kar se spet lepo šteje v obračunski interval.
Puhalnik pri prostem obratovanju požre 80% moči in več, odvisno koliko ga nafilaš in (pre)obremeniš gre tudi na 2x toliko.
Motor cirkularja pa bo vlekel cca. 100% oz. še več ob rezu in 20% ob mirovanju.
Povprečje te energije je to, kar plačaš. Če gre to pa za žago, ki reže plohe ipd. pa bodo tukaj tarife hude, saj je interval obremenitve dolg. Eni postroj je imel kar svoji dizel agregat, ker je bilo gorivo cenejše kakor enormni priključek, ki se večino časa ni izkoriščal. Vprašanje, če ne bo to ponovno aktualno.
Pri takih močnih porabnikih je cena energije zanemarljiva v primerjavi s tarifo obračunske moči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Lej poba, forum je za vse, ne samo za posvečene. |
Ne ti meni "poba" lahko te pošljem po cigarete ...
Beri svoje prispevke, v njih boš šele prebral ta prave neumnosti. Vem, da marsikaj znaš, samo napisat ne znaš, samo neko klobasanje.
Mimogrede, malo si poglej uporabo predlogov, zate je vse "s", v nobenem tvojem prispevku še nisem zasledil predloga "z".
Seveda je pravi interval 15 minutni (to vsi vemo) in za določanje dogovorjene priključne moči se štejejo 3 najvišji taki intervali, če bi prebral javno dostopne informacije, bi to vedel.
Vsak elektromotor ob zagonu potegne nekajkrat večji tok... ki večinoma traja zelo kratek čas, pri cirkularju 1-2 sekunde, pri tistih z veliko šajbo do 5 sekund, pri puhalniku zaradi težke turbine 5-10 sekund, pri tračni žagi s težkimi kolesi še več...
Brez skrbi, sem s kmetov doma in dejansko sem delal meritve na tračni žagi, na puhalniku, na cirkularjih, ...
Koliko meritev si naredil ti, ko tako posplošuješ te % ? in koliko sena si zmetal v puhalnik, koliko drv si nažagal, lesa razrezal, koliko položnic plačal?
Kot sem že napisal, dogovorjena priključna moč je pregrešno draga samo v 1. časovnem bloku, ki nastopa samo v času visoke sezone. V tem času se puhalnik izredno redko uporablja, sem napisal...
Puhalnik večinoma uporabljajo samo še male, majčkene kmetije, veliki uporabljajo bale, silose, zelo redko se še ukvarjajo s suho krmo, ki bi jo shranjevali na skednju, kamor bi jo transportirali s puhalnikom.
V času nizke sezone, 1. časovni blok ne nastopa, zato enormne cene za dogovorjeno priključno moč ni.
Zanimivo je, da vse to razume še tisti kmet, ki ima debel krompir
Velike kmetije, ki dejansko puhalnikov nimajo več, imajo zato mikserje za silažo, eni imajo kombinirane s pogonom na kardan iz traktorja ali na elektromotor, ki je lahko tudi 11 ali 15 kW. No, po tem ceniku bodo verjetno raje miksali na nafto oziroma kurilno olje.
Res pa je, da industrija, ki obratuje vse leto, v času visoke sezone zelo trpi ...
Z agregati bodo konice pokrivali marsikje. V vsaj eni temi sem že napisal, imam prijatelja mizarja, ki ima tako močan tračni brusilni stroj, da bi moral potegniti svoj dovod do trafo postaje, če bi želel dobiti tako močan priključek... no, potem se je odločil za agregat, po tem ceniku mu bo še bolj prav prišel.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni