www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalnik z TDA 2005
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eni TDA-ji imajo še over voltage shut down. Preveri da nisi kje nad 18V z napajanjem takrat se izklopi sem že imel podobne zgodbe.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
@Silvo
Ploščico imam že narejeno, samo sem opazil, da je med načrtom in tvojo ploščico nrazlike za en kondenzator. Lahko prosim poslikaš še z drugega zornega kota ali pa napišeš vrednosti, za upore sem že pogruntal in za kondenzatorje prav tako samo mi zmanjka prostora za enega. Mislim, da vezje in načrt v celoti nista skladna. Pray

Tiskanina se 100% nanaša na gornji načrt.

P6250065.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  403.47 KB
 Pogledana:  7 krat

P6250065.JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
PZUFIC je napisal/a:
@Silvo
Ploščico imam že narejeno, samo sem opazil, da je med načrtom in tvojo ploščico nrazlike za en kondenzator. Lahko prosim poslikaš še z drugega zornega kota ali pa napišeš vrednosti, za upore sem že pogruntal in za kondenzatorje prav tako samo mi zmanjka prostora za enega. Mislim, da vezje in načrt v celoti nista skladna. Pray

Tiskanina se 100% nanaša na gornji načrt.

Očitno si potem kondenzator C9 izpustil. Kajti na ploščici je 8 kondenzatorjev na načrtu pa 9. Think

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo igra kot grom. Applause Zanima pa me kakšna je izhodna polariteta, ker imam polarizirane zvočnike in kolikšna je maksimalna napajalna napetost?

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Silvo igra kot grom. Applause Zanima pa me kakšna je izhodna polariteta, ker imam polarizirane zvočnike...

Zvočniki niso polarizirani! Vsak delujoč zvočnik je grajen za izmenični tok. Konec koncev kaj pa je zvok, dokler je v električni obliki drugega kot izmenični tok, spemenjive frekvence in oblike?

Tisti + služi za pravilno priključitev v primeru zvočne omarice, da vsi zvočniki rinejo zrak v isti smeri. Enako velja tudi za stero priklop.

Za napetost delovanja pa glej pdf.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael hvala za pojasnilo. Sepravi je maksimalna napajalna napetost 18V. A za napajanje dveh takih vezij bo 80VA dovolj? Zanima me pa tudi ali bo ta ojačevalnik deloval s to sireno na vhodu?

Ps: nekaj me pa še vedno bega. Jaz imam v bistvu že sistemd veh zvočnikov namreč sta zvočnik na zvočniku vmes je pa kretnica. To je pač normalen avtomobilski zvočnik. A kljub temu polariteta ni pomembna?

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je en sam zvočnik, potem je vseeno na kateri njegov priključek priklopiš kateri izvod iz ojačevalca.

80VA trafo bi moral zadoščati, preveri izkoristek pri polni moči in boš vedel ali je dovolj ali ne.

Mislim pa, da ob tem, ko zadeva deluje na maksimumu dovoljene napetosti, bo zelo dobro, če bo napetost stabilizirana, da ne bo prihajalo do preklopa ojačevalnika v "safe mode" ali celo njegovega uničenja zaradi previsoke napajalne napetosti.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 10, 2009 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Ps: nekaj me pa še vedno bega. Jaz imam v bistvu že sistemd veh zvočnikov namreč sta zvočnik na zvočniku vmes je pa kretnica. To je pač normalen avtomobilski zvočnik. A kljub temu polariteta ni pomembna?
Je pomembno. Če bo na enem zamenjana polariteta, bo rinil zvok v drugi smeri kot drugi zvočnik, in dogajati se bodo začele čudne reči (v smislu reproduciranega zvoka). Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalnik sedaj deluje priklopljen na mp3 player odlično, ampak, ko ga priklopim na tole sireno pa noče delovati. Zvočnik se trudi in je slišati le bolj hreščajočo sireno. V čem je težava?
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero verzijo sirene si uporabil?
Kam si priklopil ojačevalec?
Je res treba vse zvleči iz tebe in za to porabit več časa in truda kot ti porabiš za delo z vezji?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Katero verzijo sirene si uporabil?
Kam si priklopil ojačevalec?
Je res treba vse zvleči iz tebe in za to porabit več časa in truda kot ti porabiš za delo z vezji?

Uporabil sem 12V verzijo sirene. Ojačevalčev vhod sem priključil na izhod sirene, izhod ojačevalca pa na 8 Omega ; 30W zvočnik. Ojačevalnik in vezje sem napajal z 12V virom.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi je kar zdelo, da boš nekaj tako izvirno butastega naredil...
Če bi vsaj malce razmišljal med gledanjem sheme, bi videl, da izhod sirene daje samo +12V prek Q2 in ga ne pošlje nazaj na 0V.
To pomeni, da se ti kondenzator na vhodu ojačevalca nabije na 12V in zadeva konča z delom.
Kot drugo pa želiš z 12V posiljevat vhod ojačevalca, kateri je narejen za rang nekaj 10mV. Prava pot do kokic, pospremljenih z dimnimi signali...

Med izhod čipa (pin 3) in maso daj potenciometer (nekaj med 1 in 10kOhm), iz drsnika pa na ojačevalec. Pa startaj zadevo na min. glasnosti.

P.S.: Avdio ojačevalnik uporabit za ojačanje pravokotnega signala iz 10W na 30W je pa tudi cvetka meseca...
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sepravi potenciometer vežem zaporedno med maso in 3 nogico čipa. Kam pa potem vežem drsnik in kaj si sploh mislil s tem? Sem pa pač človek, ki v praksi o elektroniki ve bolj malo. Vsekakor pa ojačevalnika tudi, če nebo delovalo ne bom zavrgel. Moje ideje so pač po vaše cvetkaste, sicer sem pa tu že nekaj objav nazaj vprašal, če bo to delovalo. Lahko pa predlagate boljšo rešitev in jo bom z veseljem izvedel.

PS: Pa bom potem na glastnosti s tem sploh kaj pridobil?

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drsnik gre na vhod tvojega ojačevalca.

Kaj boš pridobil?

Bistveno več zvoka kot sedaj in ne boš mučil ojačevalca s prevelikim vhodnim signalom, če tako imenujemo tistih 12V, ki jih rineš vanj.

Stvar si zasnoval slabo. Z mnogo manj problemov, bi sfriziral sireno na večjo moč (zvočnik s pol manjšo impedanco). Edino preveriti bi moral ali MOSFet zmore ali ne, povečano breme in temu ustrezno ukrepati.

Torej bistveno manj šare kot s TDA, ki ga žuliš na absulute maximum rating.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2009 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mosfet 4 Omega zvočnik zmore, ker sem poskusil nekaj časa nazaj. Sepravi, če mi je zadeva dovolj jasna, srednji priključek potenciometra vežem na vhod.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni