|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stajner Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 12:29 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.17 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem prejel svoj Arduino Duemilanove (2009), ki temelji na ATmega328. Zraven sem nabavil še nekaj ploščic in začel.
Izkušnja prvih 5 minut:
1) takoj po odprtju škatle je sledilo začudenje nad majhnostjo
2) na Arduino sem pritrdil razširitveno ploščo za senzorje
3) vzel sem usb kabl in priklopi na prenosnik
4) javi mi, da ni driverja za FT232 --> grem na net, snamem dol in pokažem na pot
5) snamem iz neta še programski paket "Arduino 0018" in razpakiram (ni inštalacije)
6) poženem Arduino0018, določim kateri COM port je Arduino zasedel,
7) izberem primer za utripanje lučke
8) odpre se mi program, kjer piše, na kateri port moram vzaknit kabl, ki teče iz male ploščice, na kateri je LED dioda
9) kliknem prenos programa na Arduino... in počakam nekaj sekund
0) ... in lučka začne izmenično utripati.
Izkušnja po eni uri:
- z Arduinom merim jakost svetlobe in v kolikor se ta zmanjša (senzor zakrijem z roko), se prižge LED dioda (malo stran, da ne moti senzorja)
- merim temepraturo in jo pošiljam na COM port (USB), kjer program Arduino0018 bere ta serijski port... vsake 100ms se izpiše vrednost
Izkušnja po 2. urah:
- celo uro sem se hecal, da sem uspel pridobiti vrednosti tudi za digitalno vrednost DS18B20, saj je bilo potrebno na netu najti knjižnice za ta senzor, pa še žičko sem pomotoma priklopil narobe
Izkušnja po 4. urah:
- ugotrovim, da Excel ne brere serisjega porta prek MSCOMM, ker je Arduino na COM21, MSCOMM pa nese le do 16....
... ob3h zjutraj grem končno spat in pustim novo igračo končno primiru, da bom mel danes zvečer kej za delat.
Morda še to, prvič sem programiral v C (do sedaj sem delal v VB6), pa nisem imel problemov. Sistem je tolk simpl, da dol padeš! Sodbujam vse začetnike, da čimprej probajo... zares pa me bo Arduino osupnil, ko bom USB kabl odklopil, Arduino pa bo še kar naprej meril in uporabljal LED diodo neodvisno od računalnika... čista neodvisnost - sej to je point, a ne?.
lp,
Matjaž _________________ Sonce --> edina prava smer! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
A Arduinotu ne moreš spremeniti com porta na nekaj pod 16?
(control panel-system-hardware-device manager-dvoklik na "ta tvoja naprava"-port settings-advanced-com port number) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stajner Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 12:29 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.17 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre - dal sem na COM1.
Pravkar sem zaključil zajem podatkov v Excel. Max, kar sem uspel doseči je cca 3500 meritev/senzor na minuto pri dveh senzorjih (svetloba-analogno, temperatura-digitalno). Pač za firbec. Procesor je bil zabit na 100%, tak da več niti ne bi šlo na tem prenosniku.
Lp,
Matjaž _________________ Sonce --> edina prava smer! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni