www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fotografije zanimivih elektronskih komponent
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2005 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naletel sem na eno zanimivo zadevo, katero sem moral pofotografirati.
Mehanik v podjetju me je opozoril naj preverim ventil, ki v kompresorski postaji služi za spuščanje kondenzata iz enega iz med filtrov. Funkcija ventila je podobna kot recimo kondenz lonček na prarnh sitemih. Ko se v njem nabere voda odpre. Ko vode ni več pa zapre. Parni so običajno na plovček ali so tremostatski. Tale je električni.
Fotografija.

Glede na preprosto delovanje v njem nisem opričakoval kaj posebnega. Recimo dve kapacitivni sondi za gornji ter spodnji nivo. Kar je bilo tudi potrjeno, ko sem ga razstavil.

A sledilo je presenečenje, ko sem odprl del v katerem je elektronika. Sam sem sicer pristaš rabe mikrokontrolerjev a niti pod razno nisem pričakoval, da bom našel tole v kondenčnim lončku. Shocked

Pod etiketo se skriva motorolim procesor MC68HC11A1FN

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2005 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Tudi jaz si ne bi mislil da je mikrokontroler v zadevi, ki izgleda tako zastarelo. Smile

P.S. izgleda, da je levo od trafo-ta nekaj skurjeno Question
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2005 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj kot to, da ne gre ravno za novo zadevo mi je čudno to, zakaj so v tako stvar dali mikrokontroler in to kar zajeten. Stvar namreč ne počne drugega kot odpre ventil ko se nabere voda do prve sonde ter ga izključi ko vode ni več. Ventil pa, ko je sonda pokrita vključuje impulzno. Če bi se nabralo slučajno vode do druge sonda pa se prižge napaka. To je tudi vse.
Tam zraven trafota je bila varovalka podobna stoječemu elektrolitu. V ohišje je prišla voda. Posledično je prišlo do kratkega stika. Odneslo je tisto varovalko ter pokurilo par vezi. K sreči ni odnelo nobenega elementa. Ko sem vezje pokrpal je zadeva "zaigrala" Very Happy

Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 24, 2005 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tako aplikacijo je pa uporabljen kar precej zmogljiv uProcesor. Pri nas s takšnim upravvljamo kar precej več ventilov in signalov. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2006 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar Sad Posledica eksplozije elektrolita 470uF v enem iz med mojih delavniških usmernikov. Ne znam si predstavljati kaj bi bilo, če bi počil eden izmed 10 .000uF, ki je vsaj 50x večji Sad.

CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2006 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mmmm, tudi diši verjetno lepo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.93
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2006 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, to spada v ta letni čas ... SNEEEG
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2006 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdajle sem tale "sneg" delno "skidal" Evil or Very Mad (mali sesalec ter krtačka) ter elektrolit zamenjal. K sreči je vse ostalo preživelo. Sedaj sem dal not 63V. Skratka tole je za poduk - če je na vezju dovolj prostora ne skopari glede napetosti elektrolitov.
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2006 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam da vezje kljub čiščenju še enkrat temeljito pregledaš. Ko se je meni zgodilo podobno je delček alu-folije odneslo med dva pina nekega čipa in ... Wink
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V neki avtomobilski elektroniki sem našel neznan in hkrati zanimiv element velikosti 10x7x3 mm. Predvidevam, da gre ze nek "šent" (shunt).

Mogoče kdo ve kaj točnejšega ... predvsem zakaj ima poleg močnostnih še dva šibkejša priključka?

Neznan_Element.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  93.74 KB
 Pogledana:  605 krat

Neznan_Element.JPG

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70612.31

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel nek PDF ... ampak o uporabi malih priključkov U1 in U2 ne piše nič. Confused

SMV_resistor.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  SMV_resistor.pdf
 Velikost datoteke:  65.02 KB
 Downloadano:  9 krat

Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kaj od tega?

SMR_SMV.pdf
 Opis:
SMR SMV resistors

Download
 Ime datoteke:  SMR_SMV.pdf
 Velikost datoteke:  48.5 KB
 Downloadano:  7 krat

CSR_Guide.pdf
 Opis:
Current Sensing Resistors guide

Download
 Ime datoteke:  CSR_Guide.pdf
 Velikost datoteke:  1.18 MB
 Downloadano:  11 krat

Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@frenki hvala.

Sem našel odgovor na 10. strani CSR_Guide.pdf ... Kelvinova metoda.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70612.29

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 14, 2006 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni