|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sicer pa nima to veliko veze. Problem je, ker že v začetku niste dobro zategnili. Da ne boš mislil da je danes kaj drugače.
Kable se daje v tulce - brez večje sile ga potegneš ven iz tulca pa če zadevo še tako stisneš s ustreznimi kleščami.
Poleg tega je zadeva sedaj še skrita. |
Ok, moje reference 25 let aktivnega dela na področju vzdrževanja. Naletel sem na marsikaj. Na slabo stisnjene- neustrezne kabelske čevlje. Tudi kot pišeš na slabo stisnjene kabelske tulce nekdo jih je stiskal recimo kar s kombinirakami ali pa jih sploh ni. Ko si hotel žico odviti iz sponke je tulec ostal v njej. Spomnim se celo zanič serije tulcev itd... ampak to je druga pesem. Ustezen tulec stisnjen z ustreznim orodjem zagotovo ne bo povzročal težav kakeršne smo imeli z tisti mi razdelilci (mimogrede še vedno so v funkciji - ko bom nasledjič hodil tja bom naredil par fotografij)
Naj najprej opišem za kake razdelilce gre. Gre za razdelilce, ki stojijo po halah z dovodom kabla 150 mm2 ter služijo za napajanje manjših porabinikov. V njih je kakih 100 varovalk. Razdelilec je bil s stani proizvajalca ožičen. Na vrhu z dvema ali tremi letvami sponk. Težave so se pojavljale pred vsem na sponkah pa tudi na priklopih stikal na vratah oz. izključno tam kjer so bile žice pospajkane. Kljub temu, da smo ob letnih remontih potem, ko smo zaradi tega imeli en požar zategovanju sponk posvetili en dan remonta.
Kar se oksidiranih žic tiče sigurno ne morem kriviti izključno paste. A glede na to, da v istem razdelilcu večji preseki žic 6mm2 ali še več niso bili pospajkani tam nikoli ni bilo problemov z slabimi spoji oz oksidirano žico pač sum pada na njo. Skrata cinol paste sam ne uporabljam.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno uporabljam za stiskanje tulcev klešče na fotografiji. Tulec se z njimi da kar kvalitetno stisniti. Obstajajo seveda tudi precej boljše klešče, ki tulec stiskajo z štirjih strani a je cena teh klešč kar zasojena.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
235.42 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
19.92 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo
So prve klešče na sliki primerne samo za stiskanje votlic ali tudi za stiskanje izoliranih avtomobilskih konektorjev? Domnevam, da samo za vozlice, ker v primeru dveh konektorjev, je nemogoče sneti klešče.
Kakšne klešče pa priporočate za izolirane avtomobilske konektorje. Imam dvoje enostavne doma samo to ni to, ker konektor preveč sploščijo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Ned Dec 05, 2010 6:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pocinjen licnast vodnik v vijačni sponki je tudi po mojem mnenju recept za težave.
Tu vidim dva problema, baker je mehak in po prvem zategovanju čez dan ali dva potrebuje ponovno zategovanje, da se res "uleže". Ne glede ali je pocinjen ali ne.
Drugi problem pa je staranje spajke, ki sčasoma izgublja na mehanski trdnosti in tudi, če je bilo vse prav zategnjeno na začetku, sčasoma popusti spajka in je spet zanič stik.
Če so zraven še vibracije (rotacijaski varilni agregat npr) pa pocinjen spoj naredi rob na katerem se vodnik zlomi, če vijačni spoj v twem času še ni popustil.
Če se stisne pocinjen vodnik kar z vijakom, brez vmesne podložke (npr v vrstnih sponkah), pa pogosto vodnik poči takoj po privitju vijaka.
Glede zelenega volka pa ne morem reci nič, motorji so lakirani in se niti ne vidi, če pa se že kaj vidi, se to običajno pripiše kislinskim atmosferam, čeprav je ta razlaga včasih na trhlih temeljih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Kolofonija dela isto če se zažge. |
Ni res!
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
@Silvo
So prve klešče na sliki primerne samo za stiskanje votlic ali tudi za stiskanje izoliranih avtomobilskih konektorjev? Domnevam, da samo za vozlice, ker v primeru dveh konektorjev, je nemogoče sneti klešče.
Kakšne klešče pa priporočate za izolirane avtomobilske konektorje. Imam dvoje enostavne doma samo to ni to, ker konektor preveč sploščijo. |
Druge klešče so izključno za stiskanje votlic. Take sem imel v podjetju. Z njimi je užitek delati. Ta lastno uporabo mi je bilo takrat škoda odšteti skoraj blizu 400 starih sit. Ne vem kake so cene danes, na zadje sem jih gledal v Conradu. Bile so okrog 180€
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
[Druge klešče so izključno za stiskanje votlic. Take sem imel v podjetju. Z njimi je užitek delati. Ta lastno uporabo mi je bilo takrat škoda odšteti skoraj blizu 400 starih sit. Ne vem kake so cene danes, na zadje sem jih gledal v Conradu. Bile so okrog 180€  |
A s prvimi pa lahko stiskaš izolirane konektorje?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
A s prvimi pa lahko stiskaš izolirane konektorje? |
Ne, razen če daš tulec na izoliran vodnik, kar sem tudi že doživel.
Šel sem iskat druge na Farnell. Najdete jih pod kataloško 834701 Po ceni 141€ +ddv
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, hvala za pojasnilo.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Kolofonija dela isto če se zažge. |
Ni res! |
Karbonizacija naredi svoje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Dec 05, 2010 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Karbonizacija naredi svoje. |
Verjetno res, a takrat od ostalih elementov ni več kaj čuvati. To kar je agresivnega na spojih je običajno ostanek fluksa, ki pa ni (samo) kolofonija.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mora pripomba gargamel-ovem testu. Mislim, da tukaj ne bo opazit kakih negativnih lastnosti paste. Po mojih izkušnah reakcija nastopi na vezjih, ki so pod napetostjo. Oksid se običajno začne nabirat med spajko in bakrom. Verjetno zaradi absorbiranje vlage ter šibkih tokov nastane galvanski člen.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj se je bati kakih baterji ali slabih elektrolitov ko se razlijejo. Naredi celega hudiča v okolici plate.. Dobesedno ražre baker in še pod stop masko se te kisline vžrejo..To mi je bolj baubau kot te paste
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
multizaf Član

Pridružen-a: Tor 20 Okt 2009 19:51 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.08 Kraj: Šempeter v Sav. dol
|
Objavljeno: Pon Dec 20, 2010 12:36 am Naslov sporočila: pasta |
|
|
Nisem glih elektronik.
če uporabljam pasto še naprej za nacinanje kake žičke verjetno pasta ne bo škodila?
Kje pa se sploh kupi kalifonia, sem mislil da je to kaj za koline (oda gudeki)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni