|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.80 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj noben ne jamra...
Pa - mnogo je takih, ki enkrat letno, ko rabijo nekaj posekat raje to storijo ročno kot da bi se samo za to učili ravnanja z motorko, ko smo že pri njej.
O naložbi ne moremo govoriti, ko gre zgolj za hobi in veš, da več ne bo nikoli kot hobi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
......
Seveda boš en grmiček prej posekal s sekiro ali mačeto.
Ampak ko enkrat obvadaš delo z motorko si pa precej na boljšem kot tisti s sekirico .
...... |
In kaj bom jaz počel z motorko na moji parcelici posejani s petimi gmički?
Vsak naj izbere tisto kar mu je potrebno oz. kar mu leži. Če bo mladenič, s katerim se je to začelo, začutil potrebo po čem drugem, bo vprašal naprej. Vprašanje je sicer kdaj, a mislim da bo.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.77 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
razna java okolja
---------------------
- na embedded sistemu so tudi hudič
- vse je super dokler je pet led diod gor priključeno in vsakih par minut resetiraš
- ko bi moralo delat 24x7 postane sistem občasno neodziven (potrebuje reset)
- ker vse bazira na javi si v riti če zadeva ne dela kot bi morala
- če želiš prenesti zadevo na kaj zmogljivejšega si zopet precej omejen
LP, Gregor |
Emm nisem še slišal za sisteme temelečih na javi. Naj mi jih kdo predstavi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Vsak naj izbere tisto kar mu je potrebno oz. kar mu leži. ... |
S tem se seveda popolnoma strinjam.
Kljub temu pa komurkoli ki začenja odsvetujem začeti z orodjem ki ima popolnoma lasten jezik, ker nič od tega ni uporabno če želiš menjat.
Novincem odsvetujem: VisualBasic, Bascom, Delphi, (tudi PostScript).
Zakaj:
- Odvisen si od ene firme!
- Ko se enkrat navadiš je težko menjat.
(PostScript je pa itak tako specifičen da ... delajte rajši PDF)
Če pet let ni novega razvojnega okolja si v riti (primer z Delphijem, ki so ga preprodajali kot vročo žemljico)
(Borland -> Inprise -> Borland -> CodeGear -> Embarcadero)
Začetnik naj si za začetek izbere brezplačno orodje!
No še en citat v prid C-ju:
protoncek je napisal/a: |
No, tudi jaz sem že en program brez večjih težav spravil s PICa na AVR, pa je bil original program celo v C-ju!!! |
Tudi protonček je bil deležen prednosti Cja .
Kljub temu da C-ja po lastnih besedah ne obvlada je C očitno dovolj enostaven da ga je brez večjih težav (njegove besede) spravil iz PICa na AVR.
kobranka je napisal/a: |
Emm nisem še slišal za sisteme temelečih na javi. Naj mi jih kdo predstavi. |
TINI: embedded Java microcontroller
http://goosee.com/tini/
TINI Java SIMM
www.systronix.com/tini/tini_simm.htm
TStik - the embedded Java controller
http://www.systronix.com/tstik/
Java je bila takrat (cca 2004) precej popularna in nekomu se je zdelo da mora bit stvar v javi, ker je univerzalna.
Zaradi bugov v java okolju zadeva nikoli ni dobro delovala in je potrebovala periodično resetiranje.
Imam pa še eno idejo za primerjavo .
Govorimo o jezikih C, Bascom.
Glede na razširjenost je C primerljiv z Angleščino, Bascom pa z esperanto-m.
Možno je da je esperanto enostavnejši, samo je angleščina bolj uporabna.
Ko enkrat obvladaš esperanto je seveda bolj enostavno govorit in pisat v esperantu, imaš pa bolj malo sogovornikov.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi C ne bo večen. Slej ko prej se bo našlo nekaj, kar ga bo zamenjalo.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Tudi C ne bo večen. Slej ko prej se bo našlo nekaj, kar ga bo zamenjalo.  |
Nedvomno. A tega zaenkrat še ni na obzorju.
Da ne bo pomote, podpiram vsakega, ki kaj naredi v bilo katerm programskem jeziku. Hvala bogu, da imamo ljudi, ki sploh kaj počno. Ampak, ko govorimo o prihodnosti pač moramo govoriti o C-ju.
Ne zapostavljam izdelkov narejenih v tem jeziku, kar pričajo tudi objave v reviji in kasneje v zborniku.
Če se nekdo ukvarja z nečim je prav, da to svoje početje prezentira in pokaže rešitve ne glede na uporabljen jezik.
Nočem pa, da se bascom kaže začetnikom kot nekaj, kar je za njih najbolj primerno. Preprosto zato, ker to ni res. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Tudi C ne bo večen. Slej ko prej se bo našlo nekaj, kar ga bo zamenjalo.  |
Tole se mi zdi podobno kot: Tudi angleščina ne bo večna.
Ja tudi C ni idealen da se razumemo ima tudi slabosti,
ampak ima dovolj prednosti in je brezplačen (GNU orodja).
Zato težko verjamem da bi kaj kmalu karkoli prehitelo C predvsem za embedded sisteme.
Praktično za vse (miko)procesorje obstajajo razvojna okolja ki temeljijo na C.
C tudi ni tako hudo zapleten da bila to ovira.
Za nakatere platforme obstajajo tudi prevajalniki za Pascal in Basic (http://www.mikroe.com/eng/categories/view/2/compilers/).
Vprašajmo se zakaj?
Mikroelektroniki se recimo seveda izplača delat prevajalnike za Pascal in Basic, ker ko se nekdo navadi njihovih orodij, mu je lažje še naprej kupovati njihove plate, programatorje, ...
... ker je to najlažja pot.
Tako potem nevede plačuje davek na napako ki jo je storil na začetku ko je izbral pascal ali basic prevajalnik.
Seveda mu nihče ne preprečuje da menja, ampak kupil je že programator ima dve razvojni plošči in kupil je prevajalnik, zakaj bi zdaj menjal?
Če je pa bolj enostavno pač nadaljevat s tem kar že pozna.
Za windows zadnje čase programiram v C# in je super jezik.
Toda če želim kadarkoli prenosljivost na Linux imam težavo.
C# je namreč uradno na voljo samo za Windows.
Obstaja sicer Mono, ampak ni 100% kompatibilen.
Je pa Microsoft dovolj velik da mu je uspelo lansirat nov jezik za razvoj na Windows.
S C# sem torej bolj ali manj vezan na Windows.
Ampak naročniki želijo C# in tukaj moram priznati delo je "lažje" kot v C++, je pa treba zato za isti denar več narediti tako da nekega finančnega učinka od tega "lažjega" dela ni.
Sicer pa tudi assembler še ni izginil in je po podatkih z interneta bolj popularen od marsikaterega "enostavnejšega" jezika.
Sicer pa predlagam anketo kaj priporočate začetniku!
B#?, Bascom?, C?, C++?, D?, Java?, Pascal?, ...
P.S. Ker se mi zdi da imam preveč postov v tej temi bom za nekaj časa utihnil in opazoval da ne bo kdo rekel da sem C fanatik .
Zelo malo se jih je z mano namreč strinjalo, zato bom počakal da še drugi izrazite svoje mnenje.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sob Apr 21, 2012 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok, gregoral, se strinjam s tabo: C je zakon za embedded sisteme. Sicer (še) nisem nek mojster, ker imam premalo kilometrine (ker se ne preživljam s C-jem), si pa želim, da do penzije ( ) postanem.
Za Windowse pa je c# prava stvar. Zelo podoben C-ju, vendar enostavnejši. Sem pred par meseci začel z njim, pa sem v kratkem času kar nekam prilezel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni