|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 1:35 am Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Zakaj ne bi primerjali naprimer intalacijskega solid core, primernega preseka in ene solidne kable? Itak trdite, da ni razlike. V takem primeru si upam stavit. |
A je lahko PPR. Če boš od 10 preizkusov zadel vseh 10, ga bom potem jaz pojedel.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 1:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Z bučnim ali olivnim oljem?
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Brane, ne provociraj
Se bo še prehitro našel kak s sluhom kot delfin  |
In se je zgodilo:
imamo takega
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.86 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Tale zvočniški kabel je sigurno najboljši, prodaja se pod oznako HGG -1.
Opis: |
HGG-1 /Hear the Grass Growth/ |
|
Velikost datoteke: |
19.67 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mte Član

Pridružen-a: Pon 02 Jun 2008 17:47 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.25 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Double blind testov sicer nisem delal, mi je pa bil zanimiv en poskus, ki smo ga naredili. Vzeli smo dva različna (približno enako dolga) kitarska kabla (en zelo poceni in en profesionalni a ne pregrešno drag Mogami) in jih primerjali tako na kitari kot tudi na klaviaturah.
Na kitari, ki ima visokoimpedančni izhod, je bila razlika ogromna. Cenejši kabel je bil kot high-pass filter.
Na klaviaturah razlike nismo opazili. Na kitari je bil uporabljen kitarski ojačevalec, na klaviaturah pa ne ravno najboljše ozvočenje. Predvidevam, da je pri nizki impedanci (zvočniški nivo) razlika še manjša.
Je pa dejstvo, da ljudje med sabo ZELO različno slišimo. Že pri enem osebku je običajno razlika med levim in desnim ušesom ogromna. Pojdite v kakšen center kjer izvajajo meritve sluha (v enem te meritve delajo celo brezplačno) in povprašajte kaj vse dobijo na test. In to naj bo osnova za vse nadaljne debate. Jaz recimo na eno uho slišim pri 6KHz za 15dB slabše kot na drugo, pa to v praksi opazim samo pri pozornem poslušanju na dobrih zvočnikih.
Mene je recimo vedno motil visokofrekvenčni zvok ki ga je spuščala stara CRT televizija, pa marsikdo tega sploh ne sliši. Po drugi strani vem za ljudi, ki jih motijo netopirji, pa jih jaz ne slišim in se tudi ne delam da jih...
Če povzamem: razlike med kabli vsekakor so. Koaksialni kabel se sigurno precej drugače obnaša kot posamezen vodnik. V kakšni meri so te razlike opazne v praksi, pa je odvisno od pogojev v katerih delujejo. Sigurno pa obstaja tudi kup ljudi, ki slišijo travo rast, po drugi strani pa imajo svoje hifi sisteme za 20k eur priklopljene na omrežje s kablom premera 4cm, seveda brez filtra omrežnih motenj... kaj je na drugi strani vtičnice in kako izgleda "sinus" iz vtičnice jih običajno niti ne zanima... Ampak če so sami zadovoljni, potem je že prav tako.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Povzetek:
Robiju sem ponudil stavo (pa komurkoli drugemu), a ga ni junaka.
Iz tega sledi, da lahko zaključimo debato na to temo.
Za zvočniški kabel uporabite presek, ki je primeren moči in razdalji do zvočnika. Za signalni del pa primeren kabel, ki bo v skladu z impedancami na izhodu naprave in vhodu v predojačevalnik (tudi tu razdalja šteje).
Edino kar velja je: "Keep it simple, but not simpler".
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.28 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
mte, enako izkušnjo s kitarskimi kabli imam jaz. Poznam človeka ki ima kitaro za precej $$$, glavo (seveda lampe) in box za precej $$$, potem pa vse skupaj poveže z najcenejšim SSSnake instrument kablom s Thomanna ... Ampak če je njemu tako ok ... kaj češ.
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Iz tega sledi, da lahko zaključimo debato na to temo. |
Ja - jaz tudi ne bom dobil tega PPR-ja za pojest,.....
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.86 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ja - jaz tudi ne bom dobil tega PPR-ja za pojest,..... |
Saj bi ti lahko srce zastalo ob taki pojedini!
Vpliv šumov lastnega telesa na HI-FI izkušnjo:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=2395
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja nekateri se na tak dogodek pripravljajo več dni pred tem, celo hrano prilagodijo temu.
Prdec bi namreč povsem pokvaril zvočno sliko.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stavo sprejmem.
Bom probal uredit možnost testa. Doma trenutno nimam zvočnikov za probo, se bom pa potrudil, da bi lahko izvedli test na dobrih komponentah.
Kolega, ki ima demo sobo namreč noče slišat za tako igranje, ker mu je tisto kruh in nima interesa prepričevat prepričanih, kot mi je rekel.
Se menim za test na enem avdio srečanju in mislim, da bi morda šlo skozi.
Morate pa prinest terminirane solid core instalacijske kable, kar se bomo še dogovorili, kako in kaj.
Pa potrebne začimbe ne pozabit, da bojo kabli bolj teknili
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ojla, ka sedaj pogojuješ, kakšne kable naj prinesem???????
Povej vhodni konektor, izhodni konektor in moč ter razdaljo!
Za kabel bom poskrbel jaz (ali Darko-je vseeno), ti pa potem ugotovi v 10. poizkusih 10 krat , kateri je kateri. Pa brez goljufij prosim!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2013 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Pravite, da je kabel-kabel, zato bi si jaz rad zagotovil čimvečjo razliko, da napake ne bo.
Solid core instalacijski.
Ker če vama nekako uspe naredit kabel, ki bo podoben obstoječemu, potem bom lahko imel probleme ločit.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2013 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ro-Bi, nima smisla. Ne sprenevedaj se, saj nihče ni rekel, da je kabel-kabel, saj bi potem vse elektroinstalacije delali z 0.1mm2 CuL žico.
Če pa si želiš narediti ugodne pogoje, nam raje napiši, kakšen kondenzator mora biti med obema žilama
To je tudi moj zadnji post v tej temi, ker sem dokazal svoje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2013 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Debata je bila, da na slišno področje, to je do 20khz, kabel ne more vplivat v meri, da bi se to slišalo.
Jaz trdim, da vpliva in to tako, da upam stavit, da ločim v 10 poizkusih 10x pravilno.
Po vašem mnenju je potreben samo dovolj velik presek.
Ker je razlika med zvočniškimi in solid core kabli največja, pač vztrajam, da se primerja z takimi.
Tisto nekaj malega kapacitivnosti pa ja menda ne vpliva na slišno področje ali pač, po novem?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni