|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2014 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
nakamichi je napisal/a: |
Zadeva torej ni v osnovi namenjena temu, da bo balun, amapk CM dušilka, takšna kakršna se uporablja pri viših frekvencah v obliki MLCC elementov ali pri stikalnih napajalnikih na vhodu, da zmanjšamo EMC motnje.
|
Ta stavek pa ni bil enostaven?
L.P.,
Miha
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2014 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Bolj enostavno ne gre. |
s55m je napisal/a: |
Vidim, da sem zamudil vso zabavo.....
Bravo SandiBC |
Ja hvala, hvala, obema !
Pri vsem skupaj je najbolj zabavno to, da se da eno in isto stvar pojasniti / razumeti skozi različne pristope, vsi pa so pravilni.
Pritonček, da iskoristim tvoj povzetek in se še malce korigiram, pri "protifaznih" in "sofaznih" bi bilo pravzaprav bolj korektno govoriti o tokovih, kot pa na splošno o signalih.
Meni osebno je sicer najbolj pri srcu razlaga te vrste baluna s tokovnim transformatorjem, kar v bistvu dva vzporedno navita vodnika, pa čeprav koaksialne geometrije, tudi sta. To je razlaga iz skeniranega članka v angleščini, ki ga je pripel Jaka57 (8 sporočil nazaj) in kar je hotel eno stran nazaj s svojimi vprašanji (1...3) sugerirati tudi Darko. Je pa pri tej razlagi potrebno malce več časa za izrisati skico in premisliti, zakaj gredo protifazni tokovi skozi tak transformator neovirano in zakaj sofazne le-ta "bremza", bistven pri vsem skupaj pa je položaj onih dveh "črnih pikic" narisanih na začetku vsakega od obeh navitij.
In za bolj celovito sliko morda še en manjši dodatek, sofazni tokovi v koaksialnem kablu so tokovi, katerih "tokokrog" ni zaključen skozi zanko, ki jo tvorita oba vodnika koaksialnega kabla, temveč se preko kapacitivnih sklopov antene in samega voda zaključujejo prek zemlje, okoliških objektov ali predmetov, električnega omrežja 230V, ipd., torej pojavi, ki radioamaterjem povzročajo večinoma zgago ! V realnem svetu so sicer vedno prisotni oboji, vprašanje je le, v kakšni meri in koliko zgage povzročijo !
.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 598 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 12, 2014 3:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem prebral vse to, razen dodatkov v pdf in linkov, že zadnjič enkrat sem bral pa se mi ni dalo do konca.
VolkD, odgovor na tvoje drugo vprašanje je BIFILARNO NAVITJE.
s56al, preprosta laična in hkrati dobra interpretacija tukaj ni mogoča. Tvoje razlage sem moral vsaj trikrat prebrati da sem razumel kaj si hotel povedati, čeprav vem za kaj se gre.
Igo, tudi jaz si včasih poiskušam razlagati elektrotehniko s pomočjo znanja iz mehaničnega sveta ampak pri tvoji razlagi si popolnoma zgrešil bistvo.
Tako sedaj grem pa spat, ker če začnem razlagati svojo verzijo spet ne bom spal celo noč.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Čet Jun 12, 2014 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups!!!
VolkD, opazil sem da tale smeško kaže sredince in ne kazalce, tako da se opravičujem za napako, upam da ne bo kakšne zamere. Prejšnji post sem pa že popravil.
Ko sem pisal je bilo zelo pozno ponoči pa sem že megleno videl. Očitno.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2014 2:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo, to sem počel ta večer ker sem mnenja da tukaj razlaga brez slike ne gre.
Delovanje sem opisal samo v oddajni smeri, v sprejemni prihaja do podobnih pojavov samo opis je seveda drugačen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
120.97 KB |
Pogledana: |
52 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni