|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.81 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
....
Citiram: |
- z osnovnim znanjem prehod na bilokateri mikrokontroler(ni nujno da je pic) in višjenivojski jezik ni težak - obratna smer skoraj ni možna.
|
Vem, da to ni tema pogovora ampak hej, nisem jaz zacel: totalno nasprotujem takim izjavam (oz. po domace povedano - bu||shít). Zakaj? Imam zato, ampak ne tukaj. |
Glej Glitch nikakor ne gre za "ciljanje" na eno družino mikrokotrolerjev. Debata PIC <-> Atmel ...itd se nikoli ni obnesla, ker pač vsak uporabnik zagovarja "svoj" mikrokotroler. Zakaj sem predlagal PIC?
Assembler za pic je daleč najenostavneši med vsemi assemblerji. Za prehod na bilo katero drugo družino bo porabljenega več časa za iskanje dokumentacije ter orodja, kot pa za učenje programiranja.
Zakaj najprej assembler:
Kot prvo, je za delo z assemblerjem je potreba po dobrem poznavanju arhitekture samega uporabljenega mikrokontrolerja, prav tako je potrebno dobro poznati periferijo, ki se bo "obesila" na mikrokontroler, kar pa pri višjenivojskih jezikih ni več nuja. Nepoznavanje "prvega" in "drugega" uporabnika dostikrat privede do nerešljivih problemov. (Že tukaj na forumu sem večkrat opazil, da se je uporabnikom višjenivojskih jezikov "zataknilo" pri preprostem I2C)
Drug problem tudi večkrat zasleden, so časovno odvisne aplikacije. Poznavalec assemblerja, ter arhitekture mikrokontrolerja bo brez težav znal napisati del "problematične" kode v assemblerju, ter nadaljevati z višjenivojskem jezikom. Nepoznavalec assemblerja bo sicer skušal svojo težavo rešit z "navijanjem" mikrokontrolerja, oz. z izbiro zmogljivejšega, kar pa vedno ni najugodnejša in najcenejša varianta. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi začetniku priporočal AVR-je v kombinaciji s CVAVR C-compilerjem , ki ima tudi čarovnika za generiranje kode za inicializacijo registrov in popdrograme za LCD i2c itd , kar ja za začetnike zelo dobrodošlo. Začel boš s C-jem in boš brez težav kasneje lahko presedlal na katerikoli mikrokontroler. Poznavanje asemblerja je sicer koristno tudi pri programiranju v C-ju , vendar pa je ni nujno. Problem je to da ima vsaka družina mikrokontrolerjev drugačne assemblerske ukaze.
Za začetek vzemi naprimer ATMEGA88 v DIL in veselo na delo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

Pridružen-a: Pet 02 Mar 2007 17:42 Prispevkov: 176 Aktiv.: 0.79 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem za sample,ampak men ne sprejme email.Ampak,saj je vseeno,bom itak probal najprej 12F657 pa 16F84.
Kaj pa 14F? Zgledajo zelo neuporabni,ker so nemogoče dobavljivi.
Pa še nekaj,gotovo so PICi dražji samo za to,da bi lahko mi dobili sample . _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.81 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobilica je napisal/a: |
Vem za sample,ampak men ne sprejme email.Ampak,saj je vseeno,bom itak probal najprej 12F657 pa 16F84.
Kaj pa 14F? Zgledajo zelo neuporabni,ker so nemogoče dobavljivi.
Pa še nekaj,gotovo so PICi dražji samo za to,da bi lahko mi dobili sample . |
He, he cena sigurno nima nič skupnega z vzorci.
Pri nas boš brez težav od serije 12X dobil 12F675 ter 1F629. 16F84 je že legenda, zato je bolje vzeti pinkompatibilnega ter bistveno zmoglivejšega 16F628, ki je cenejši ter dobavljiv v vsaki trgovini z elektroniko. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, samo če moj programator to podpira.
Kje pa lahko pogledam, koliko PWM outputov ima določen PIC, v datasheetu?
+doma sem našel 16F627 .Samo problem je, ker ima vse nogice polomljene, ampak ga vseeno lahko vtaknem, in mislim da dobim tudi kontakt.
Slovnično popravljeno. Aly. _________________ "Simple is the best!"
Nazadnje urejal/a kobilica Tor Maj 01, 2007 1:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto kar si ti doma "najdel", ne vem če bo ravno pic. Oznaka 16F287 meni ne zveni znano.
Sicer ne prehitevaj. Najprej potrebuješ programator, pa testno ploščo potem boš šele lahko začel raziskovati kaj, ter koliko česa ima kateri mikrokotroler. Raba PWM pa vsekakor ni nekaj primernega za začetniški projek.
P.S.
Debata v to smer je zaenkrat z moje strani končana. Oglasim se spet, če bodo vprašanja v vezi s programatorjem oz težav okrog njega. Ko boš imel programator pa lahko nadaljujemo tudi v tej smeri. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja napaka.
Najdel sem 16F627
In sicer.Programator imam 8048 in kolikor vem,si tudi ene vmesnike delal?
Ne vem točno kaj,ampak mi bo gotovo koristilo. _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobilica je napisal/a: |
Spomnil sem se,da imam doma en K8048 programator. |
Ah, ja, skoraj bi pozabil omeniti, da ga imam tudi jaz...
Ja pa saj je to za začetek povsem dovolj . Združuje programator IN testno ploščico, zato ti ne bo treba ves čas prestavljati PIC-a. In vsebuje še ICSP, da boš kasneje programiral PICa že kar v končnem vezju. Ima 4 tipke in 6ledic, da se navadiš na branje vhodov in pisanje izhodov, kasneje boš tudi kaj resnejšega poganjal. Kupi si še tole knjižico: Programirajmo PIC mikrokontrolerje , kjer so programi do potankosti opisani v slovenščini, nato boš še malo nemščino ponovil Temeljito se razglej - tudi če ne razumeš nemško, je stran sestavljena zelo intuitivno in vsebuje veliko dokumentiranih primerov in kmalu boš lahko odprl PICerijo .
Citiram: |
Samo predelati ga moram (Hvala iztok!) |
Za začetek poskusi kar z nepredelanim. Na namiznem računalniku (ima COM port) bo delal. Glej, da boš kupil (ali izdelal) kabel, ki ima VSE pine povezane. Jaz sem na začetku precej živcev porabil s 3žilnim COM kablom od UPS-a .
Začni s 16F628A (skoraj enak, kakor 16F627, in v Obeh delujejo vsi programi, ki so bili pisani za legendarni 16F84 - potrebne so zelo minimalne spremembice glave programa) in nato s 16F876A, ki imata zelo veliko primerov programov na internetu, kasneje boš že vedel, kaj točno rabiš za posamezen projekt.
In predvsem NE kompliciraj. Začni z Utripanjem Ledice.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prepozno.Je ze predelan.Ampak nič zato,samo več podpore za PICe bom dobil.
In dobra fora - PICerija .
Bom knjigo naročil.
-Dodal anketo za skupni glas _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.31
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Glej Glitch nikakor ne gre za "ciljanje" na eno družino mikrokotrolerjev. Debata PIC <-> Atmel ...itd se nikoli ni obnesla, ker pač vsak uporabnik zagovarja "svoj" mikrokotroler. Zakaj sem predlagal PIC?
Assembler za pic je daleč najenostavneši med vsemi assemblerji. Za prehod na bilo katero drugo družino bo porabljenega več časa za iskanje dokumentacije ter orodja, kot pa za učenje programiranja.
Zakaj najprej assembler:
Kot prvo, je za delo z assemblerjem je potreba po dobrem poznavanju arhitekture samega uporabljenega mikrokontrolerja, prav tako je potrebno dobro poznati periferijo, ki se bo "obesila" na mikrokontroler, kar pa pri višjenivojskih jezikih ni več nuja. Nepoznavanje "prvega" in "drugega" uporabnika dostikrat privede do nerešljivih problemov. (Že tukaj na forumu sem večkrat opazil, da se je uporabnikom višjenivojskih jezikov "zataknilo" pri preprostem I2C)
Drug problem tudi večkrat zasleden, so časovno odvisne aplikacije. Poznavalec assemblerja, ter arhitekture mikrokontrolerja bo brez težav znal napisati del "problematične" kode v assemblerju, ter nadaljevati z višjenivojskem jezikom. Nepoznavalec assemblerja bo sicer skušal svojo težavo rešit z "navijanjem" mikrokontrolerja, oz. z izbiro zmogljivejšega, kar pa vedno ni najugodnejša in najcenejša varianta. |
Nisem in ne omejujem se na izbiro mikrokrmilnika. Razne PIC vs AVR vs xy vojne tukaj ne igrajo vloge. O tem se da veliko debatirat, celo dokaj argumetirano. Ce mene vprasas je izbira mikrota zaradi asemblerja med zadnjimi ali pa je sploh ni.
Kar me moti so izjave asm vs C (recimo). Tvoje predpostavke in od marsikaterega drugega so popolnoma napacne. Kar pa jaz opazam je pomanjkanje znanja pravega programiranja. In ljudje, ki so navajeni programirati v asemblerju imajo kasneje v visjenivojskih jezikih ogromno tezav, ker vlecejo analogije iz tega sveta na napacno stran! Drugace pa ne zagovarjam, da asembler ni potrebno znat. Res je, da nekaterih malih mikrotov (nanotov se bolje slisi a?) ne da programirat drugace kot v asemblerju. Pravim samo to, da je pomembno znat programirat. Danes je tako, da ko dobimo mlade studente in ne znajo niti malo programirat v Cju, ce pa ze nekaj rata pa je samo olepsana koda v asemblerju.
Zakaj mislis, da pozavanje arhitekture mikrokrmilnika in njegove periferije ni potrebno ali zadostno, ce nekdo programira v Cju? Popolnoma narobe. Kako pa mislis, da se balina z biti in registri v Cju?
Zatikanje z I2C nima povezave z visjenivojskimi jeziki.
Zakaj mislis, da se casovno kriticnih operacij v Cju ne da izvajat? Lenoba, neznanje? V Cju so lahko posamezne rutine napisane tudi v asemblerju (vrinjena asm koda), ce je res kaj kriticno. Povem pa to, da je casovno kriticnih rutin v vecini programov zelo malo, marsikje jih sploh ni.
Se nekaj bi te rad vprasal:
- programiras v Cju?
- uporabljas se kaksen drug mikrokrmilink poleg PICa?
Iz tvojih postov sklepam, da sta oba odgovora ne. In z izjavo o prehodu druzine mislis na PICe ali za druge mikrokrmilike? Ce slednje, je to precej mimo usekana izjava.
Glede na to, da se je debata z avtojem te niti pogovoa preselila na PICe se nekaj. Nesmisel bi bilo izbrati nek najmanjsi mikro. Kaj kmalu (ce si resen v svojih namenih) ti bo postalo dolgcas in bos hotel se kaj vec. Izberi nekaj vecjega z vec pomnilnika, da bos lahko kasneje brez tezav presaltal na vecje projekte.
Ce bos pa takrat balinal v asemblerju, si pa res izgubljen primer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj namen je tak,da bi najprej šel z PICi,potem pa z AVR-i in ARM-i.
"Iz malega raste veliko" . _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.98 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti samo začni s čimerkoli, samo ne z veliko žlico! Se lahko zatakne.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.31
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
V kaksnem kontekstu je pa sedaj ta anketa?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja da vidim,katere ima forum najraje. _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.93 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Anketa je bedarija, ker poskuša primerjat hruške z slivami in jabolki. Tega kompota pa jaz ne mislim jesti !
Še manj bi me veselila vojna med PIC in AVR, ARM so itak razred zase. Serije 31 pa itak ni tu. Po tej logiki bi v anketo moral dodati vsaj še TI in motorolo 68xx ali pa celo 68xxx. Mogoče se kdo spomni še z80, z8, ali pa celo 80186.
Nič od ankete torej ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 dni