www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razlika v porabi odvisno kje tankaš?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 20, 2007 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Vem pa, da če se peljem v leru nad 30km/h imam porabo cca 1 do 1.5L/100

Tudi pri meni je bila enaka poraba v takšni situaciji. Odkar pa sem pred leti (ko je avto dosegel prevoženih 25kkm) "tefloniziral" motor z SLICK50, se je poraba v prostem teku spustila na 0,8L. Lahko bi rekel tudi, da je to poraba na uro.
Teflon = manjše trenje v motorju. Smile

Drugače pa se strinjam z ADIjem. Kompresor klime je hud porabnik in dodatna obremenitev 3 do 5kW bi se morala poznati na porabi goriva. Je pa to zelo odvisno od zunanje temperature, ki se letos še ni pošteno dvignila za več dni. Ko bo bolj vroče in bo kompresor % moral delovati dalj časa se bo to poznalo tudi na porabi.
Za tiste, ki ne vedo: kompresor klime se pri avtu vključuje ciklično ne glede na to, da je klima stalno prižgana. To velja za ročne in avtomatske klime.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2007 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mythbusterji so preizkušali klimo: Kaj je bolje: odprto okno ali klima? Med drugim se je pokazalo, da je potovalni računalnik pokazal, kot da vključena klima ne kuri nič, v resnici pa ni bilo tako.

Jur
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2007 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede klime sva z drago na avtu opazila, da se v porabi pozna, vendar ne pretirano. Veliko bolj se pozna izbira dobrih pnevmatik in pravilno napolnjene le te.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 21, 2007 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj kot poraba me pri klimi moti boleča glava. Sam je ne uporabljam (klime, da ne bo kdo pomislil na kaj drugega) in je niti ne pogrešam Smile (za razliko od doma, kjer mi pride prav za razvlaževanje!)
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje ostaja

Žal mi je edino, da so se tega lotili tako zelo amatersko...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tistega bencina, ki ga je prej zmanjkalo, so vsaj pol decilitra mimo tanka polili po tleh. Čudi me samo to, da pri tem delu ni kdo imel prižgane cigarete.

Jur
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to polivanje je tudi meni šlo v glavo---ko bi vsaj skrili Rolling Eyes
je pa res preveč neprofesionalno tako primerjavo delati z enim bogim litrom bencina. Če že, bi morali delati kvečjemu z enim tankom, saj pri 30 km niti približno ne moreš zagotoviti enakih voznih pogojev, vsaj v LJ kjer je gneča ne.
Druga stvar ki bi jo skoraj morali vedeti (ali se pozanimati) je pa da bencinska črpalka pač spusti duše če ni potopljena v bencinu, kar se je njim zgodilo...Tudi zardi tega se to dela z enim tankom do takrat ko se prižge lučka, ne pa z enim litrom...začetniki Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa vozila se je po AC med 70 in 80 km/h Confused Shocked

To je (sicer komaj) še legalno, vendar noro!
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, recimo. S tem da občasno po avtocesti ne moreš voziti niti toliko. res se pa spomnim da je rekla da so ji vsi žmigali in trobili Razz Twisted Evil
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2007 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je zelo enostavno testirati tudi z enim litrom.
Le avto bi pustila na mestu....

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bom še jaz napisal svoje ugotovitve.
Pred leti sem imel navitega yuga- kompresijsko 10.5 : 1, 300° odmična, večji kanali, izpuh, .... in avto je šel po AC 5-10 km/h več z bencinom iz OMW, kot iz pedrola!
Poznalo se je tudi pri srednjih obratih, ker je z OMW-jem lepša potegnil.
Sedaj imam tucsona 2.o CVVt in poleti, ko je nad 20°C, mi avto, predvsem v klanec, z pedrolovim benzom občasno celo zaklenka, potem pocuka, ko mu elektronika vzame predvžig in gre naprej z mnogo manj "sape". Poraba se mi dvigne za minimalno 1l na 100! Če le morem ,tankam drugje- vsaj poleti.

Pa sem klical na pedrol, znanca, ing. strojništva, dokaj na visokem položaju in mu postavil vprašanje, zakaj je tako, kot je. Odgovor me je presenetil in sicer je rekel:
"na pedrolov bencin klenkata SAMO DVA serijska avtomobila in sicer en zračno hlajen porš in honda integra, pa še ta SAMO NAD 7000 rpm!"

In sedaj pomislite, da hondi senzor klenkanja sporoča, da vzame predvžig in ko gre do konca v minus, ŠE VEDNO KLENKA- a samo nad 7k Rpm! In imaš morda 150 KM v avtu za 8 miljonov sit!

Ves čas pišem o 98 oktanskem bencinu.

Npr. nova črpalka v Olimju, firma je povsem neznana, ima mnogo boljši bencin, kot pedrol!

lp

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, petrol je pedrol, ni kaj. Mi je že par let nazaj serviser, ki mi je štelal gorilec rekel da v olje (kurilc) mešajo svinjarijo, v plin pa zrak...pol moraš za enako toploto pač pokurit več plina, števec se pa pridno vrti in to na plin ali zrak...glede olja pa takole: ravno takrat ko je bil ta serviser pri meni je bil v 14 dneh dvakrat, ker se mi je gorilec zabil. Takrat sem zadnjič kupil kurilca pri pedrolu in od takrat nimam več problemov, gorilec pa čistim samo zaradi reda, lahko pa bi ga pustil in bi vseeno pridno delal.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da o kurilcu sploh ne pišem!!
Se je zabijala šoba vsak teden, poraba je bila ulala.
Pa sem nabavil pri eni levi firmi in sicer ARICA oil- poraba na koncu 1/3 manjša, defekta na gorilcu ni bilo celo zimo niti 1X!!!
Peč brez saj.
lp

mucek4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
... pri eni levi firmi in sicer ARICA oil...

Večkrat tankam avto tam. Z njihovim bencinom namesto 350km naredim med 420 in 430 km. Ta prodajajo en čuden bencin ki ga noče zmanjkat. Smile
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 22, 2007 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker tema govori o porabi goriva, oziroma katero je boljše, me zanima če je kdo
preizkusil dodajanje čistega acetona v gorivo?
Večkrat sem že zasledil da naj bi to pripomoglo k zmanjševanju porabe, kakšni so rezultati?

Še video o tej temi:
Zmanjšanje porabe goriva?

LP

Err

Omega
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni