|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.60 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
chaos, imaš res. Stvar je v SATA disk kontrolerjih. Ti pa imajo ponavadi, možnost ali native ali legacy mode. Problem pri meni je bil, ker sem delal instalacijo XP-jev na prenosnik, pri katerem ni bilo v BIOS-u možnosti, da bi vklopil legacy mode SATA kontrolerja. (Prenosnik je bila ena 21" HP-jeva zverina Pavilion dv9000.)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
XPji poznajo generične SATA diske. Če pa na SATA kontrolerju aktiviraš RAID, XP o tem nima pojma in je potrebno ob instalaciji WIN pritisniti F6 in uporabiti disketo z motherboardu priložemimi driverji. Isto velja, če gre za kakšen čuden SATA produkt (fung čung).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
tudi jaz sem brez problema naložil XPje na SATA disk (DFI mamaplata).
Glede opozoril pri visti---definitivno je za nekatere to zelo dobro. Če pa veš kaj delaš, je to izredno nadležno. No, seveda se da izklopit, ampak potem je samo ena prednost manj zakaj bi uporabljal visto, če pol to izklopiš.
kar mogoče malce pogrešam je vista koledar, ki pa pri meni itak nikoli ni dobro delal - recimo na 5 zagonov je vsaj enkrat sporočil da "ima težavo in se mora prekiniti"...na XPjih to rešujem z programčkom PowerNotes.
EDIT---RAID pa XP-ji res ne poznajo - pa naj bo SATA ali IDE...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poskusil namestit tudi XPje na novega HP-ja. Zraven sem dobil XP inštalacijski CD, ki je imel že integrirane SATA driverje in ni bilo nobenih problemov pri nameščanju. So pa bili problemi z driverji, pa Credentials manager ni integrirat v prijavni zaslon in je videti GRDO
Nč... nesem notebook na menjavo diska.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali pa menjavo celega laptopa...naj prodajajo take, kjer je vse zraven in ne da pol manjka...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je res tako, v laptopih je večkrat treba vklopiti "compatibility mode" za SATA, da se da naložiti sistem, pri nekaterih kontrolerjih pa še tega ne (gre direktno, z že predinštaliranimi driverji).
Je pa nLite zelo fin programček za izdelavo Winsow po meri - odstraniš nepotrebno navlako, če primankuje prostora (flash diski).
LP, Grega
p.s. Kaj ta "compatibility mode" za SATA dejansko pomeni? Slabše proformanse sistema (hitrost branja/pisanja?)? Verjetno je to emulacija ATA diska ali kaj drugega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
ali pa menjavo celega laptopa...naj prodajajo take, kjer je vse zraven in ne da pol manjka... |
Saj sem tudi plačal, da sem zraven dobil CDje in DVDje.
Je pa bil Seagate-ov disk že od začetka defekten, zdaj so mi ga pa zamenjali pod garancijo. Baje je bilo nekaj sektorjev že neberljivih. So me na servisu SRC.si prijetno presenetili, saj so mi laptop popravili kot je bilo dogovorjeno poprej - v enem dnevu!
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z visto sem rešil zadevo,dodal bi xp-je,ti pa zahtevajo svojo particijo,ki pa je na disku ni. Kako dodat particijo,da ne pokvarim sedanjega stanja na disku ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...zna biti komplicirano, in to zato, ker vsaj Xp-ji (ne vem kako je z visto, ampak po moje podobno) razmetavajo datoteke po celem disku. Poanta je da moraš na koncu diska imeti prazno toliko, kolikor želiš imeti za novo particijo. To se lepo vidi če zaženeš defrag in klikneš analiziraj - tam ti pokaže črtice - modre, plave... kjer NI črtic, je prazen prostor (to pa pri XP-jih ni skoraj nikjer). In na koncu mora biti popolnoma prazno, da lahko izdelaš novo particijo Nova particija se izdela recimo na drugi polovici diska (fizično), tako da to ni možno, če ima windows tam zapisane datoteke. Windowsov defrag ti tega ne popravi, tako da boš moral poskusiti druge defrag programe. Jaz sem to enkrat delal in sem poskusil kar nekaj teh, da je eden imel možnost razvrstiti datoteke na začetek diska (kateri, se mi pa niti sanja ne več...). Ko ti to uspe, pa izdelaš novo particijo z programom (recimo) partition magic. Kljub vsemu pa pred kreiranjem nove particije raje kopiraj važne podatke nekam na varno - za vsak slučaj. Na ključek, DVD...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
pomlad je napisal/a: |
Z visto sem rešil zadevo,dodal bi xp-je,ti pa zahtevajo svojo particijo,ki pa je na disku ni. Kako dodat particijo,da ne pokvarim sedanjega stanja na disku ? |
Partition Magic, GNU Parted, ...
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
a mogoče veš za kakšne defrag programe ki ti naredijo prostor ? Ker kot rečeno, samo s tem se ne bo dalo... razen če je HDD zelo velik, PC čisto nov in še ni šare gor po celem disku. W98 so bili okoli tega dosti prijaznejši in so lepo pisali po vrsti...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
a mogoče veš za kakšne defrag programe ki ti naredijo prostor ? Ker kot rečeno, samo s tem se ne bo dalo... razen če je HDD zelo velik, PC čisto nov in še ni šare gor po celem disku. W98 so bili okoli tega dosti prijaznejši in so lepo pisali po vrsti... |
Ne rabiš defrag, vse bo uredil Partition Magic. Tisočkrat preverjeno.
Drugače je za moje pojme najboljši defrag program Diskeeper Pro - okrnjena verzija je vgrajena v vse NT windowse, ta plačljiva je pa občutno boljša.
Drugače pa, če bi windowsi res pisali najbolj razmetano, kar se da (tako kot npr. linux), potem se fragmentacija diska sploh ne bi pojavila. Windowsi pa preferirajo pisanje na prve prazne sektorje ...
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
bravo, če je to res. Takrat (no, par let nazaj) pri meni ni bilo. Govorim o tem na sliki, ki pa je še dosti v redu, ampak samo poglej modro in rdečo črto na desni - zaradi nje recimo ne bi mogel ustvariti particije večje kot je od zadnje desne črte do konca. Premaknit tisti dve črti je pa kot bi hotel na roke dvigniti slona. Malce me spominja tale diskkeeper pro - ne vem če nisem ravno s tem uspel zgostiti datoteke takrat.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
88.81 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi že vgrajena orodja v XP ali Visti. Najdeš jih pod Skrbniška orodja (Administrative tools) > Upravljanje računalnika (Computer management) in v tem oknu na levi izbereš Disk management. Particije lahko zmanjšaš brez izgube podatkov, na praznem prostoru pa narediš nove.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Partition Magic sem uporabljal že z win98, se pa res ne spomnim, ali je bilo potrebno prej defragmentirati disk. No zdaj že nekaj časa vse postori sam - če delaš novo particijo, pač umakne vse dele datotek, ki so v tem prostoru.
Vidim, da je v Visti še kar isti defrag program ... no z diskeeperjem imaš res malo več opcij in informacij:
http://www.pixel.com.au/products/diskeeper/diskeeper_2007_screenshot1.gif
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni