|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Dec 20, 2010 1:07 am Naslov sporočila: Re: pasta |
|
|
multizaf je napisal/a: |
Nisem glih elektronik.
če uporabljam pasto še naprej za nacinanje kake žičke verjetno pasta ne bo škodila?
Kje pa se sploh kupi kalifonia, sem mislil da je to kaj za koline (oda gudeki) |
Saj je to ta kolofonija, ki se uporablja pri odstranjevanju ščetin prašiča pri kolinah. ( aranje )
Za zaščito TIV sem jo raztopil z acetonom za drugo uporabo sem jo pa kar stopil na gorilniku brez dodajanja kakšnih drugih snovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sars Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40 Prispevkov: 671 Aktiv.: 3.56 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Pon Dec 20, 2010 6:13 am Naslov sporočila: Re: pasta |
|
|
multizaf je napisal/a: |
Nisem glih elektronik.
če uporabljam pasto še naprej za nacinanje kake žičke verjetno pasta ne bo škodila?
Kje pa se sploh kupi kalifonia, sem mislil da je to kaj za koline (oda gudeki) |
Saj to je za koline drugače. Lahko meni sporočilo pošlješ, ko si ravno iz okolice in ti jo jaz odstopim. Drugače jo pa imajo v tvojem kraju v S..r-u. _________________ Ko misliš, da nimaš sreče v življenju, pomisli na voznike Renaultov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
// ***************** 2014 ******************** //
Hm...
Nekaj imam za vprašati in sicer, kako profesorja prepričati, da naj za pocinjenje TIV uporabim raztopino kolofonije in ne Cinol paste?
Sem mu že rekel, da Cinol pasta vsebuje kisline, ki potem razžrejo vezice in da naj to storim s raztopino kolofonije, pa mi je odvrnil, da sem staromoden. Bojim se, da nam k pouku ne bo prinesel kaj drugega kot Cinol paste. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težko boš koga prepričal. Vem taka je navada in tudi mi smo v isti šoli s tem delali. Sicer nisem pristaš le te, ampak nikoli ni bilo nobenih težav, ker sem zadevo vedno dodobra očistil. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno to...zadevo dobro očistiš z alkoholom ali izopropanolom, pa je. Brez veze prepričevati prepričanega. Samo nižjo oceno ti bo dal, če boš preveč "siten". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.32
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
krko je napisal/a: |
Hm...
Nekaj imam za vprašati in sicer, kako profesorja prepričati, da naj za pocinjenje TIV uporabim raztopino kolofonije in ne Cinol paste?
Sem mu že rekel, da Cinol pasta vsebuje kisline, ki potem razžrejo vezice in da naj to storim s raztopino kolofonije, pa mi je odvrnil, da sem staromoden. Bojim se, da nam k pouku ne bo prinesel kaj drugega kot Cinol paste. |
Cinol pasta ni za TIV. Na tem forumu smo ničkolikokrat reševali težave, ki so se na koncu izkazale za posledico uporabe Cinola! Ni bistven problem v kislinah. Problem je v tem, da je velika verjetnost, da vezje niti ne bo delovalo. In Cinol je izjemno težko odstraniti izpod zacinjenih komponent.
Kot so ti svetovali. Naredi, kot ti bo profesor ukazal. Po pouku pa pozabi na to, kar te je naučil. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja res je tak da bom dal nižjo oceno, če bom preveč sitnaril... če se bo le dalo, bom naredil s kolofonijo in molčal. Vezje bom pocinil in očistil ter rekel, da sem naredil s cinol pasto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cinol pasta se je uporabljala in se verjetno še uporablja zgolj za pocinjevanje pred vrtanjem lukenj, zato je ni noben problem odstranit. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
botsub Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.55 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čisto tako, mimogrede povzeto s strani proizvajalca..
Cinol je vazelinska brezkislinska pasta za mehko spajkanje. Namenjena je mehkemu spajkanju bakrenih žic, predvsem v elektro industriji (spajanje žic in elektroelementov tiskanih vezij).
Profesionalnim uporabnikom je na volju tudi izdelke Cinol v tekoči obliki - Cinol tekoči, brez vsebnosti voskov in vazelina. _________________ -------------------------------------------------------------
Proti neumnosti se je potrebno boriti z vsemi sredstvi! - S52BOT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi tvegal nižjo oceno in drk***e v glavo celo šolsko leto, samo da dosežem svoj prav. Ne bi se sekiral, če bi imel prakso 2, namesto 5, važno, da imam prav in s svojim znanjem vem, da bi se izognil težavam v resničnem življenju, ki bi jih povzročil cinol.
Prav je, da ne poslušaš samo učitelja, pač pa razmišljaš s svojo glavo.
Stare šibe ne moreš upogniti, da se zvije, vendar če je skregano z vso logiko in če noče prisluhniti ničemur... Glej, škoda je, da so taki ljudje v šolstvu, ki "prenašajo fouš znanje". To je škodljivo za vse generacije mladih ljudi. Najbolje ga je diplomatsko poslati v rodilne organe, lahko tudi narediš elaborat o posledicah uporabe cinol paste (mogoče boš dobil celo kazensko nalogo na to temo, tako delajo učitelji, ki so pametni za 3 in so še iz bivšega režima). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
botsub Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.55 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi zdi, da v današnjih časih manjka malo:
"Razumijem druže kapetane!"
Poslušaj in delaj, kar ti profesor reče. Ustvari si svoje mnenje, postani profesor in širi svoje mnenje naprej. Do takrat pa je ednio razmišljanje, ki te kam pripeljeje: "Razumijem druže kapetane!" _________________ -------------------------------------------------------------
Proti neumnosti se je potrebno boriti z vsemi sredstvi! - S52BOT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, v šoli moraš stalno ponavljati "razumijem druže kapetane", nato v službi, pa doma in tudi svojim staršem, ženi, otrokom ,državi, uradnikom, policajem...
Takim jaz pravim ovce iz YU. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Jaz bi tvegal nižjo oceno in drk***e v glavo celo šolsko leto, samo da dosežem svoj prav. |
-Včasih znajo biti ocene pomembne.
-Kaj če nimaš prav?
-"Z glavo skozi zid" pristop navado deluje, ko imaš opravka z bolje vzgojenimi in/ali pametnejšimi od sebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
....... tako delajo učitelji, ki so pametni za 3 in so še iz bivšega režima). |
Samo, da se ne bo ugotovilo, da je pa ta učitelj iz sedanjega režima!
Oz. bom kar tako napisal =bote bivši režim, ki tudi slučajno nima nič s to temo!
Da ne bi še kaj napisal o ovcah iz YU . Tudi sanja se ti ne!
Za take, s takim mišljenjem kot je tvoje, mi ovce iz YU, pravimo, da skačeko kot mladi pajki. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
gargamel je napisal/a: |
Šment, sem pozabil na vse skupaj. Skratka slike so v priponki (kvaliteta ni ravno na višku vendar bistvo je zajeto). Ploščico sem očistil z razredčilom zato se ne vidi več datuma ki je bil napisan na prvi fotografiji. Na ploščici je res videti nekoliko oksidacije, vendar ni tako grozno kot pravijo nekateri. Res pa je, da je konkretna pasta brezkislinska. |
Pravilen postopek bi bil sledeč: dejansko bi se naredilo 3 vezja
1.) z uporabo "kolofonije"
2.) z uporabo Cinol paste brez končnega ciščenja
3.) z uporabo Cinol paste z končnim ciščenjem
Potem pa se postavi ta vezja v malo bolj vlažno okolje... npr. kopalnico.
Pa se kmalu vidi razlika.
Pri spajkanju se Cinol pasta segreje. Pri segrevanju sem pa čistilne sestavine
aktivirajo in posledica reakcije je ostanek, ki pa ni nevtralen. Tam ostanek pa
potem povzroča težave.
Jaz sem bil pred leti ( >>20) tudi zelo "pameten" z cinol pasto. Spajka se fenomenalno.
Izdelki pa so bili čez kako leto zeleni...
Zelo zanimivo pa je, da se zgodovina ponavlja. Stvari, ki so bile problematične pred leti. So še sedaj. Še bolj pa me čudi, da se uporalja pasta v šolah! Tam bi pa res pričakoval neko solidno znanje.... ali ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni