|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2011 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Tudi države v EU lahko delajo žarnice za izvoz v EU države... |
Hmm, bi lahko to malo bolj razložil? Nekako mi ne "potegne". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2011 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napaka v sistemu - mislil sem za izvoz v NE eu države. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2011 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, to je že bolje. Vendar mislim, da tudi to ne bo šlo. Najbrž so se v EU elegantno znebili tehnologije za proizvodnjo klasičnih žarnic.
Me pa zanima nekaj drugega. Kaj bodo pametni EU uradniki pogruntali kot svetila v recimo hladilnikih, štedilnikih, napah....?Saj je napovedana popolna prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2011 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Hja, ledice, ane? V hladilniku bo delala še dlje, saj se bo aktivno hladila Lahko jih bodo lepo razporedili po celi notranjosti in začeli oglaševati: hladilnik z LED backlighting-om :biggrin:manjša poraba, večja svetloba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2011 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Me pa zanima nekaj drugega. Kaj bodo pametni EU uradniki pogruntali kot svetila v recimo hladilnikih, štedilnikih, napah....?Saj je napovedana popolna prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko. |
Pred dnevi sem brskal za cenami žarnic za pečice in sem slučajno našel tole:
Citiram: |
Posebne žarnice zajemajo infrardeče žarnice, žarnice za uporabo v rastlinjakih, akvarijih in terarijih ter žarnice za gospodinjske aparate (npr. pečice in hladilniki). Te žarnice bodo ostale v prodaji. Ob nakupu takih žarnic na embalaži preverite, ali ustrezajo namenu. |
Vir. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 987 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
peter_nn je napisal/a: |
Moje mnenje glede aktualnih varčnih žarnic:
drage, strupene, problem pogostih vklopov (svetilnost, življenska doba), problem svetilnosti po vklopu - skratka brca v temu in nateg populacije.
So popolnoma nepotrebne za prostore kjer se luč rabi kratek čas (starnišče, kopalnica, hodnik, klet, garaža, podstrešje, ...)
Moje mnenje glede LED žarnic: predrage, tehnologije še ni zrela (60 pcs LED arrays pač ni to to) - začel jih bom (z veseljem) kupovati (in komaj čakam), ko bojo cenejše in v 1 LED obliki. |
Tole od Cree elektor, youtube, ko bo dovolj poceni...
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3477 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
So že govorili o tem da delajo na tem, da bi tudi halogenske žarnice ukinili do leta 2014 ali 15 mislim. |
To ni čisto res.
Halogenske žarnice, kot jih lahko kupimo danes gredo ven 1. 9. 2016 (energijski razred C). Takrat bodo morale biti vse neusmerjene sijalke v gospodinjstvu energijskega razreda B ali A. Energijski razred B (40% manjša poraba od referenčne) dosegajo tudi halogenske žarnice z IR premazom. Tudi take se že najdejo na trgu, žal le do ekvivaletnih 60W, ker imajo vdelan transformator. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
In po tem me resno zanima kaj bodo gospodje predlagali naj vtaknemo v svetilke z dimmerjem...? LEDice ne gredo, varčne so SVINJSKO drage (tiste, ki so dimmable), navadnih ne bo več...? Bodo ukinili še dimmerje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ne, saj obstajajo dimabilne led in cfl brlivke.
Obstaja seveda tudi možnost, ki z rasvetjavo jasno nima najmanjše zveze - samo toliko, da dimerji ne bodo šli v smeti, v lampo priviješ grelno bučko, energetskega razreda A ( mogoče bo kmalu že A+++...) in boš z dimerjem reguliral količino toplote v prostorih tvoje nizkoenergetske ali pasivnbe hiše.
V EU je treba stvari pravilno poimenovati, press. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, varčna dimabilna stane 35 evrov - raje najamem črnca da zraven stoji in čez žarnico odejo zatira
LED recimo iz kitajske nobena ni dimabilna, ker imajo ponavadi kondenzatorsko omejitev toka ali pa nekako preprosto vezje, ki prav tako ni dimabilno. Poleg tega zadeve kurijo premalo za dimerje, ki zase jemljejo tok kar preko žarnice (LED stalno do konca sveti)...
KJE se pa dobi te grelne elemente s stranskim produktom svetenja? ŽE kje pri nas? Slišal sem že namreč za to "pametno" poiomenovajne klasičnih žarnic... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heatball
Pri nas pa mislim, da (še) ne, je Hrvaška dovolj blizu. Sicer imajo tam v vsaki trafiki samo potratne žarnice, ampak so uporabne tudi kot poceni nadomestek grelnih bučk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ma v S*ar-ovih marketih malo poglejte, se vedno imajo na policah zalogo 60W, pa tudi kaka 100W se še najde tudi, odvisno kje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
peter_nn je napisal/a: |
Tole od Cree elektor, youtube, ko bo dovolj poceni...
Lp,
Peter |
Kje se da to kupiti že?
Čez 1300lm in samo nekaj čez 5W. Plačam, če je do 50€  _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3477 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6738 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Na Farnell-u dobiš 1200 lm že za 14 EUR (hladna) oz. 22 EUR (nevtralna), seveda brez elektronike. |
Brez komentarja ... Šparat je treba, pa naj košta kolikor hoče. Da o okoljuprijaznosti ne govorim. Ovce potrošniki, ovce zakonodajalci, nekdo si pa lepo mane roke. Zakaj že? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni