|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Avg 30, 2011 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je en čas delovalo, sedaj pa ne več, in programa nisi spreminjal, potem je enkoder fuč.
Za zunanjo montažo priporočam IP67 ali IP68.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 1:12 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.67 Kraj: dom(o)vina
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako, včeraj naročil plačal. Vzel pa sem tegale :
RE22SC003 magnetni dajalnik zasuka z osjo; premer 22mm; absolutno binarni sinhro-serijski (SSI), 5V, RS422; premer osi 4mm; 512
položajev na obrat; dolžina kabla 1.0m; brez konektorja; cilindrično telo, aksialen izhod kabla; IP68, visoka EMC zaščita; standardno Renisha
Tako da sedaj pa samo čakam da pride
_________________ Mihael |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ti dam še avtogram in posvetilo na ta enkoder če hočeš
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

|
Objavljeno: Čet Sep 08, 2011 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly lahko na drugem .
Tako danes dobil, priklopil, program samo nastavil da bere 9 bitno kodo in ne moreš verjet dela
To meni doma na mizi lepo dela. Kabel za RE22 ima dva opleta in me zanima če oba ali samo enega priklopim na maso.
Ker je dolžina kabla enega metra, kabel ne bo položen v kanal, kjer sta že položena odvodni kabel v trafo postajo 20kW izmenične napetosti ter 20 kW (skupne moči večih kablov) enosmerne napetosti. Sedaj me zanima, kateri kable naj vzamem, da nebni prihajalo do napak v prenosu. Hitrost prenosa bi naj bila 9600 ali 19200 bitov na sekundo, dolžina kabla pa do maksimalno do 6-8 metrov. Zraven TX, RX in GND bi še vlekel 12V enosmerne napetosti za napajanje SSI sistema.
In še 1x Aly res ti hvala.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da boš imel poleg enkoderja še en mikrokontroler? Ker sicer bi lahko naročil enkoder z daljšim kablom.
Za priklop enkoderja - poglej datasheet.
V generalnem se notranji oklop poveže na maso (pin 1 DB9 konektorja za standardni priključek). Je zvezan na maso elektronike v enkoderju.
Zunanji oklop pa na ohišje konektorja - je zvezan na ohišje enkoderja.
Glede komunikacije v instalacijskem kanalu je uporaba paric obvezna. In RS422 komunikacije. Lahko uporabiš STP mrežni kabel - shielded twisted pair. Poleg 4 žic za komunikacijo imaš še 4 žice (2+2) za napajanje. Za 10 metrov bi moralo biti ok.
Uporaba checksum-a ali CRCja pa je priporočljiva.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Predvidevam, da boš imel poleg enkoderja še en mikrokontroler? Ker sicer bi lahko naročil enkoder z daljšim kablom. |
Nisem vedo da lahko daljšega naročim, ampak ni problema. uC mi sedaj iz SSI pretvori v RS232 in preko FTDI pošiljam na PC oz. ARM, ker je enkoder uporabljen za sledilnik (sončne elektrarne) ni velikih hitrosti premika.
Sedaj vidim da sem čudno napisal. Jaz bi RS232 potegnil na razdalji 6-8 m v instalacijskem kanalu, tako da bi tudi lahko uporabi STP kabel pa vsako linijo dam v svojo parico in je rešeno. Oplet pa vežem potem na obeh straneh na maso.
Hmm, kaj pa naj naredim z zunanjim opletom, ker nimam DB9 konektorja, ampak plastične sponke. A ga tudi potem skupaj vežem z modro žičko in notranjim opletom na maso?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zunanji oplet daš na ohišje naprave (PE) - ozemljitvena sponka.
RS232 ti odsvetujem vleči poleg energetskih kablov. Ni dovolj odporen na motnje.
Predlagam, da enkoder lokalno ozemljiš (zunanji oklop na PE), zmontiraš konektor in kabel podaljšaš do računalnika. Šele ko so signali dovolj stran od energetskih kablov, jih priklopiš na RS422 sprejemnik in naprej na ARM in na PC.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajanje pa pol tako naredim kot si mi že 1x rekel, da pošljem 8-12V in potem uporabim 7805 in kondezatorje.
A pri vas posebej prodajo 8-10m kabla, ki je uporabljen pri tem enkoderju. Pač da gre potem naprej isti kabel.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel lahko dobiš posebej, ja. Ampak to je high-flex, double shielded, industrijski kabel, itd itd... za 8 eur na meter. Če ti je to preveč, bo shielded ethernet verjetno tudi dober
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne ne ne, bom kar naročil ta kabel, bo sodelavec zmeril točno dolžino in bom potem naročil. Hočem da zadeva deluje zanesljivo - sem že preveč krat potrgal dovodne kable (20kW)
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sob Sep 10, 2011 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko boš naročal, obvezno navedi da rabiš takšnega, ki ima zvite parice.
Na skladišču je namreč tudi tak brez paric.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj imaš dve opciji.
Iz RESET linije vzameš signal s katerim krmiliš neke tranzistorje, ki prekinejo CLOCK in DATA liniji. AVR se itak programira medtem ko je v resetu.
Druga opcija pa je neko mehansko stikalo, ko vtakneš konektor za programiranje, ti odklopi liniji proti enkoderju.
V bistvu CLOCK linije proti enkoderju niti ni potrebno prekinjati. Pač bodo neke "smeti" letele proti enkoderju - pa kaj. Glavno je, da prekineš DATA linijo, ki pride iz SN... čipa, kajti ta ti dela probleme med programiranjem. |
Živjo!
Prekinil sem DATA s tranzistorjem (gate je bil reset). Vseeno so se v praksi pojavljale težave s programiranjem in sem, v 50% primerov, moral pri programiranju, enkoder odklopiti. No, sedaj delam novo verzijo vezja, kjer bom poleg tega RM22, potreboval se dve dodatni SPI napravi. Zadevo sem si zamislil tako, da dam dva N-fet tranzistorja (za SCK in MISO), ki jih krmilim z RM22 CE signalom (ko bom rabil podatke iz RM22, bo ta 5V). Ta CE signal pa imam vezan preko pull-down upora na maso, da, ko preide vezje v reset, nastane na CE pinu 0V in podatki ne "tečejo" preko mikrokontrolerju. Na ostalih napravah imam na CE/ pinu (obe napravi imata CE/ pina), vezan preko pullupa na 5V, da bo ob resetu to 5V in napravi ne bosta izbrani.
Bo tak princip deloval v praksi ali kdo vidi kakšne potencialne težave?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
33.87 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamisel se mi zdi v redu.
V praksi se splača z osciloskopom preveriti, kakšni so dejansko signali na MISO liniji. Glej, da imaš izbrane takšne FET-e, ki imajo "logični vhod" torej delajo z napetostmi na Gate 0 in 5V.
Citiram: |
Prekinil sem DATA s tranzistorjem (gate je bil reset). Vseeno so se v praksi pojavljale težave s programiranjem in sem, v 50% primerov, moral pri programiranju, enkoder odklopiti. |
Tole mi ni jasno.
Če si odklopil enkoder, potem si odklopil povezavo med 65LBC čipom in enkoderjem. Čip pa je še vedno vplival na MISO linijo. Ko je enkoder priključen, je Idle napetost na Data liniji 1 (5V). Izgleda ti je to delalo večje težave, kot pa ko je bil enkoder izklopljen in je bila na Data liniji iz čipa logična 0.
Verjetno nisi imel izbranega pravega tranzistorja za ločitev...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamisel se mi zdi v redu.
V praksi se splača z osciloskopom preveriti, kakšni so dejansko signali na MISO liniji. Glej, da imaš izbrane takšne FET-e, ki imajo "logični vhod" torej delajo z napetostmi na Gate 0 in 5V.
|
Uporabiti sem nameraval BSS123 (http://www.fairchildsemi.com/ds/BS/BSS138.pdf) ker jih imam doma pri roki.
Citiram: |
Prekinil sem DATA s tranzistorjem (gate je bil reset). Vseeno so se v praksi pojavljale težave s programiranjem in sem, v 50% primerov, moral pri programiranju, enkoder odklopiti. |
Tole mi ni jasno.
Če si odklopil enkoder, potem si odklopil povezavo med 65LBC čipom in enkoderjem. Čip pa je še vedno vplival na MISO linijo. Ko je enkoder priključen, je Idle napetost na Data liniji 1 (5V). Izgleda ti je to delalo večje težave, kot pa ko je bil enkoder izklopljen in je bila na Data liniji iz čipa logična 0.
Verjetno nisi imel izbranega pravega tranzistorja za ločitev... |
Hm. Nisem 100%, vendar mislim, da je v uporabljen BS270. (http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/DS011380.PDF. Vezja nimam pri roki, ker je montirano, tako da ne morem preveriti, sem pa 99% da je ta tranzistor.
Kater tranzistor predlagas?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi namesto tranzistorja uporabil 3-state buffer iz 74HC serije. Mogoče se dobijo tudi kot samostojni (en sam buffer v SOT35-5 ali podobnem mini ohišju, tako kot se dobi posamezna logična vrata).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni