|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredi en operacijski ojačevalnik s precejšnjim ojačanjem na neočiščeni ploščici, premazani s cinolom ... Nesi v šolo in prosi učitelja, naj ti nastavi ojačanje, ki se ne bo spreminjalo ... (heh, ne vprašat, kaj vse je kolega počel, ko mu je platka delala po svoje - preden je pogruntal, da je problem v (neočiščenem) kitajskem fluksu ... Tu je verjetno isto)
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je na začetku te teme je število ogledov, pa vendar nič ne pomaga.. Zanimivo
Branez je napisal/a: |
Frenki, da ne bo kdo tisti frakeljček zamenjal za orehovec!
To kar pa si gori napisal je čisto točno. Ne moreš pa verjeti da ljudje res uporabljajo tisto Cinol pasto, katere sliko sem nekje nazaj pripel.
Zato ponovno slika, saj besede očitno ne zaležejo.  |
Očitno je pasta kot mamilo, ko prideš enkrat "gor", se je tega težko znebiti.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petričou fante Neznanec

Pridružen-a: Tor 10 Dec 2013 9:07 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.06 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem nekoč uporabljal Cinol pasto pa sem jo kar hitro opustil in začel uporabljati kolofonijo. tudi v šoli nekateri profesorji ne prenesejo cinol paste saj pravijo da je za en k****. in zato v šoli uporabljamo kolofonijo
meni osebno je kolofonija boljša kakor kakeršenkoli drug proizvod za pomoč pri spajkanju
lp petričou fante |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ne glede na tip paste je prvo kot prvo zelo neumno in naivno, če kdorkoli misli, da tega ni potrebno očistiti dol. Enako velja za cinol in za ostale paste. Jaz sem v svojem življenju tudi veliko prelotal s cinol pasto pa mi niti eno samo samcato vezje ni oksidiralo ali prežrlo zaradi tega. Iz enostavnega razloga: nitro dela čudeže. Ali pa izopropanol, za tiste, ki jim je nitro "strupen".
Tudi z ostanki kolofonije imam jaz slabe izkušnje - čeprav "naj ne bi prevajala", sem imel že bogate težave zaradi neresnice te izjave... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
No zdaj je pa te vojne preveč!
FLUX: Je snov, ki mora biti po definiciji agresivna! Če bi ne bila, bi ne opravljala svoje funkcije. Torej prav vse: Komercialni fluksi, stearin, kolofonija, cinol pasta in solna kislina - vse je agresivno! Vse razjeda tudi ko tega nočemo.
No torej moramo v tem trenutku stvari razdeliti v nekaj skupin glede na to kako agresiven je določen fluks, glede na to pri kateri temperaturi agresivnost pade pod omembe vredno mejo, glede na to koliko so ostanki fluksa higroskopični in glede na to koliko je fluks pri običajnih temperaturah prevoden.
Razen tega je potrebno vedeti tudi način kako se fluksi z vezja po uporabi odstranjujejo.
Nekaj bolj ali manj običajnih fluksov:
Koda: |
Flux agresivnost pri agresivnost pri temperaturah Prevodnost Odstranjevanje z vezja
sobni temperaturi nad 200 stopinj.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kolofonija majhna dobra zelo slaba nitro,izopropil,aceton
stearin zelo majhna dobra izredno slaba aceton a zelo slabo
kislina zelo velika izjemno dobra zelo velika voda, razni lugi*
cinol pasta velika izjemno dobra zelo velika aceton, izopropanol, nitro(slabo)
Idealen flux ni agresiven izjemno dobra izredno slaba voda |
Iz opisane tabele se vidi, da ima kolofonija dober kompromis lastnosti. Pravzaprav ne blesti v niti eni lastnosti, a prav tako ni nobena od lastnosti hudo slaba. In ja, kolofonija, če ji ni primešano še kaj drugega, ki se ob spajkanju zažge, ne prevaja!
Zelo resen kandidat je sterain. Ima kup dobrih lastnosti. Predvsem to, da je pri sobnih temperaturah zelo slabo agresiven. No kaj so sobne temperature bi se pa dalo razpravljati. Nekateri čipi se lahko precej grejejo. V kombinaciji tega, da se steraina skorajda ne da odstraniti z vezja je to fluks, ki meni ni prijeten za delo.
Kislina: Surova ali "umorjena" s cinkom je fluks za spajanje žlebov. V bistvu je to za žlebove precej idealen fluks, saj je topljiv v vodi. In pri žlebovih je slednje v izobilju.
Cinol pasta je slab nadomestek kisline - je sicer uporaven za žlebove, a se v vodi skorajda ne topi. Dobro se topi v acetonu, a zaradi kup plastičnih komponent v elektroniki aceton ni dober za odstranjevanje. Ostala topila cinol pasto topijo precej slabše. Žel že zelo majhni ostanki cinol paste zaradi svoje agresivnosti v nekaj letih uničijo vezje.
Treba je tudi vedeti, da sestava cinol paste ni bila vedno enaka. No lastnosti se v vsem času niso bistveno spremenile. Cinol pasta žal ni uporabna v elektroniki, še več - je le pogojno uporabna za žlebove. Kaj proizvajalec napiše v navodilih je pa druga stvar. Jaz bi temu, ki je navodila pisal s cinol pasto namazal tipkovnico,.....
No o idelnem fluksu raje nebi, ker se ga še ne dobi, so pa mnogi komercialni fluksi zelo zanimivi, ker so se v vsaj dveh parametrih močno približali idealnemu. Navečkrat so vodotopni in skoraj povsem neagresivni pri sobnih temperaturah. Nekateri imajo še dodatke, ki povečajo viskoznost spajke. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sport Billy Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.54 Kraj: Severni pol na Tralfamadorju
|
Objavljeno: Pon Feb 24, 2014 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da dopolnim mojstra Volka: http://www.superiorflux.com/rosin_and_paste_flux.html
Stranski produkti pri spajkanju z RMA in RA pastami vsebuje HCl (klorovodikovo kislino). Obvezno očistiti in nevtralizirati, tudi s pomočjo sode bikarbone.
Učinkovitost Cinola se vidi pri spajkanju debelejših ličnatih žic, kjer spajka ne more zaliti vseh vmesnih prostorov med žičkami in izriniti ostankov na površino. To je potem pravo rastišče za zeleni mah  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Apr 23, 2014 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne izkušnje pri lotanju ste imeli z fluxom v flomastru, ki se dobi na HTE? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni