www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Starost+Znanje +Mikrokontroler ???
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gnioco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2004 11:35
Aktiv.: 0.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2005 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj mi noče odzipat datoteke lcd_termo.zip? Nekaj mora biti narobe z njo, javi da je poškodovana.. Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.08

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem postu je nekje slika elektorjeve plošče na kateri bi rad pogledal kako so nastavljeni jumperji, vendar nemorem odpreti slike!

Nevem ali samo meni ne gre?

hvala,lp

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, žal je kar nekaj priponk in slik pripetih na tej temi neuporabnih. Posledica sesutja starega strežnika in če se ne motim enega nepooblaščenega vdora.
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklopil sem tole Elektorjevo ploščo preko serijskega porta z IC-PROG!

Sveti mi zelena lučka in če preklapljam S1 se priziga in ugasa ledica ki indicira da smo v Programming mode, tako da sklepam da plošča deluje pravilno!

Ko sem dal v IC-prog Raed All mi izpise same nicle kar sklepam da je normalno ker je pic prazen in potem sem dal Verify in napise "Device Successfully verified"!

Potem pa sem probal vpisati enega od Silvotovih programov iz foruma ki jih je napisal za to ploščo pa mi javi "Verify failed at address 0000h"! Je potrebno kaj nastaviti v programu ???

Ko odprem asm. v IC-ju me vprasa "Do you want to swap bytes?"
Kaj to pomeni?

hvala,lp

matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi še s temle programčkom. Če ne bo šlo, pa preberi vso temo od začetka in sledi navodilom za preverjanje delovanja plošče.

NTPicprog.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  NTPicprog.zip
 Velikost datoteke:  11.5 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delam A/D pretvorbo v smislu Vm in imam PIC16f917 (je na testni plošči) ! Ker shrani rezultat pretvorbe kot 10 bitno vrednost, se pravi ADRESH in ADRESL mi ni jasno kako sedaj to izpisati na LCD!
Kako vrednost pretvorimo v tri registre za prikaz na Display-u???
Ima kdo kak primer takega programa ali nasvet!

lp, Jaka

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Delam A/D pretvorbo v smislu Vm in imam PIC16f917 (je na testni plošči) ! Ker shrani rezultat pretvorbe kot 10 bitno vrednost, se pravi ADRESH in ADRESL mi ni jasno kako sedaj to izpisati na LCD!
Kako vrednost pretvorimo v tri registre za prikaz na Display-u???
Ima kdo kak primer takega programa ali nasvet!

lp, Jaka

Mojih asemblerskih primerov je na forumu kar nekaj. Uporabi iskanje.
8 bitno recimo lahko takole: (sam običajno uporabljam še indirektno naslavljanje preko FSR) a tole bo bolj razumljivo.

Koda:
movf NEKAJ,W      ;
call HEX_DEC      ;vrednost v W bo pretvorjena v 3 registre

HEX_DEC
   movwf ENICA      ;register kjer bo rezultat enice - v njega shranem celo 8 bitno vrednost
   clrf DESETICA   ;register kjer bo rezultat desetice
   clrf STOTICA   ;register kjer bo rezultat stotice
Z1
   movlw .100      ;
   subwf ENICA,W   ;ENICA-100
   btfss STATUS,C   ;rezultat pozitiven ali 0
   goto Z2         ;rezultat je negativen
   movwf ENICA      ;rezultat odstevanja shranem v register ENICA
   incf STOTICA,f   ;STOTICA+1
   goto Z1
Z2
   movlw .10
   subwf ENICA,w   ;ENICA-10
   btfss STATUS,C   ;rezultat pozitiven ali 0      
   return
   movwf ENICA
   incf DESETICA,F
   goto Z2

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recimo, da imam cisto preprosto aplikacijo z PIC-em, npr. vklaplanje in izklaplanje nekega stikala! Kako bi preverjal ce je stikalo dejansko vklopljeno, se pravi bi lahko izpisal napako na LCD, ce le to ni preklopilo zaradi neke napake, lahko tudi zaradi mehanske okvare! Je to mozno na kaksen nacin!
Upam da je smiselno napisano!

hvala!

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako da spremljas stanje za stikalom, ane ?
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Recimo, da imam cisto preprosto aplikacijo z PIC-em, npr. vklaplanje in izklaplanje nekega stikala! Kako bi preverjal ce je stikalo dejansko vklopljeno, se pravi bi lahko izpisal napako na LCD, ce le to ni preklopilo zaradi neke napake, lahko tudi zaradi mehanske okvare! Je to mozno na kaksen nacin!
Upam da je smiselno napisano!

hvala!

Vprašanja sicer ne razumem najbolje. Stikalo je pasivni element, katerega ne moreš vklaplajti z mikrokontrolerjem. Z mikrokotrolerjem lahko vklapljaš recimo rele.
Če je mišljen rele, potem bo za kotrolo potrebna ustrezna hardverska izvedba.

Koda:

Recimo na RB0 je priključeno stikalo za vklop, na RB1 je priključen kontrolni kontakt releja, na RB2 pa je priključen rele.

Koda bi izgledala nekako takole.
ZANKA
       btfss PORTB,0             ;je stikalo vključeno?
       goto STiKALO_ON        ;da
       goto STIKALO_OFF       ;ne

STIKALO_ON
        bsf PORTB,2               ;vklop releja
        btfss PORTB,1             ;je kontrolni kontak sklenjen
        call  LCD_NAPAKA       ;ne, procedura ki bo na LCD izpisala napajo
        goto ZANKA
STIKALO_OFF
        bcf PORTB,2                ;izklop releja
        btfsc PORTB,1             ;se je kontrolni kontak razlkenil?
        call LCD_NAPAKA        ;ne, procedura ki bo na LCD izpiala napako
        goto ZANKA

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stikalo sem rekel kar tako , lahko bi vklapljal in izklapljal LED-ico, krmilil motor...itd!
In ce je ledica razbita (motor unicen) bi se na LCD izpisal ERROR!!!
Se pravi bi moral kontrolirati izhod iz LED-ice! Kako???

Narediti analogni vhod (A/D pretvorba) in ce se pojavi neka vrednost je OK, drugace Error???

hvala

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Stikalo sem rekel kar tako , lahko bi vklapljal in izklapljal LED-ico, krmilil motor...itd!
In ce je ledica razbita (motor unicen) bi se na LCD izpisal ERROR!!!
Se pravi bi moral kontrolirati izhod iz LED-ice! Kako???

Narediti analogni vhod (A/D pretvorba) in ce se pojavi neka vrednost je OK, drugace Error???

hvala

Ne vem, če ti je najbolj jasno. Uporabi se digitalni vhod. V danem primeru bi vključil še notranje pullup upore. Če stikalo ni sklenjeno, je pin na visokem, sicer na nizkem stanju, kar tudi preverjam v zgoraj napisanem programu.

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, Silvo takoj se bom lotil zadeve pa bomo videli koliko mi je jasno!!!

lp

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Butl, sploh nevem kaj sem razmisljal z A/D pretvorbo. Vcasih se mal prevec zaletim!

hvala, lp

kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce bi rad izpisal za razlicne napake drug tekst, a moram potem imeti za vsako napako svojo proceduro v kateri klicem tabelo z tekstom, oz. kako v isti proceduri klicati vec tabel, oz kaksen drug nacin obstaja?
npr. za eno je lahko tako:

Koda:
LCD_napaka

clrf   Naslov
   bsf      RS
   movlw   .5
   movwf   Stevec
Delaj1
   movf   Naslov,w
   call   Tabela1
   call   LCD_pisi
   incf   Naslov,f
   decfsz   Stevec
   goto   Delaj1
   bcf      RS
   return

hvala, lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 7 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni