www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DS1820 termometer z AT89C2051
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tabo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Feb 2010 12:48
Aktiv.: 0.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delaaaaaaaaa Dancing
Hvala vsem za pomoč
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če še kdo živ tole prebira...
tale frenkijev program sem predelal tako, da mi teče na megi16. Ne vem, zakaj imam občutek da oba senzorja kažeta dobro stopinjo, stopinjo in pol preveč??? Zraven imam tri termometre, pa vsi kažejo dobro stopinjo manj kot oba dallasa. Sta pa na desetinko, dve skupaj tako da dvomim da sta oba "čudna". Poskusil sem s parazitnm napajanjem in z ločenim, pa ni razlike. Če kdo ve, ali sem kaj spregledal...? Je pomembna frekvenca kristala (teče na notranji takt 4MHz) , kaj drugega? Zadevo imam na megapin testni plošči, LED jahače izključene
Hvala!
ali pa so senzorji tako gromozansko občutljivi da "vidijo" mojo roko pol metra stran ? Bom šel ven iz sobe za pol ure...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem nisi nič narobe naredil. Dallas pripravi podatek, ti ga pa bereš. Takt CPU-ja tukaj nima kaj dosti zveze.

Poglej po PDF-u ....
Citiram:
Temperature conversion will work with ±2°C accuracy down to VDD = 3.4 volts.

Po mojih izkušnjah tile Dallasi niso nek biser natančnosti, pa še s časom (staranjem) se karakteristika kar lepo spreminja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa uporabiš DS18B20
Koda:
±0.5°C Accuracy from -10°C to +85°C

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz jih pred prvo resno uporabo kalibriram na en referenčni termometer s certifikatom (slučajno imam dostop do njega). Na sobni temperaturi in si zabeležim offset. Krivulje pa ne grem popravljat.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni se je zdelo da takt ne bi smel imeti veze, saj je prenos digitalen in po 1wire standardih...
Ja, B verzija ima 12 bitno konverzijo, ja. Moram enkrat še tega poskusit.

DS18S20 (tega imam) naj bi imel +- pol stopinje pri zadostnem napajanju in temperaturi 0 do 70 stopinj (meril sem cca 28)...torej je bolje če ga napajam ločeno?

Drugače se je po eni uri odsotnosti malce umiril - ko sem se vrnil je bila razlika nekje do pol stopinje, je pa takoj začel rasti samo da je opazil da ga gledam Twisted Evil očitno je bil veter, ki sem ga ustvaril s svojim prihodom dovolj...
Aly..a kalibriraš tako da v programu odšteješ/prišteješ desetinke ali se sam senzor kako kalibrira?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelal sem že drugi primerek omenjenega termometra in dela zelo v redu.
frenki je napisal/a:
Led dioda se prižiga ko temperatura na zunanjem senzorju pade pod 2 stopinji.

Zanima me, kako bi tudi "notranjo" temp. (pri meni nekaj drugega kot notranja) speljal na LED, da bi se prižgala ob določeni temp.?
Vklaplja se namreč SAMO na "zunanjo".

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
matjazek123
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Jan 2011 16:46
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sam delam nekaj podobnega v šoli...edino kar bi prosil če bi mi lahko kdo dal kako shemo tiskanega vezja narejenega v EAGLU...
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ko bi se sam lotil risanja vezja, bi se veliko naučil. Če ti damo na pladnju se ne boš kaj dosti. Konec koncev se učiš za vnaprej ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš eno shemo, ki je več ali manj tipična za večino uC-jev. Prerisat v Eagle boš pa že znal, če ne pa še kaj vprašaj.
Nazaj na vrh
matjazek123
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Jan 2011 16:46
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 14, 2012 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uspešno narejen Smile ... z 2 senzorjema Smile
zlobni
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:18
Aktiv.: 0.11
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 01, 2012 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Jaz jih pred prvo resno uporabo kalibriram na en referenčni termometer s certifikatom (slučajno imam dostop do njega). Na sobni temperaturi in si zabeležim offset. Krivulje pa ne grem popravljat.

Jaz jih precej uporabljam pa še nobenega ni bilo potrebno "glihati". Daj mi povej koliko so ti maksimalno odstopali?
Nazaj na vrh
hudoba
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 27 Avg 2012 16:00
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce koga zanima, meni dela 200m dalec Wink
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zlobni je napisal/a:
Citiram:

Jaz jih precej uporabljam pa še nobenega ni bilo potrebno "glihati". Daj mi povej koliko so ti maksimalno odstopali?

Največja napaka je bila +/- 0,7 °C pri 20 °C.
Uporabljam jih samo v območju 18 do 22 °C.
Pri drugih temperaturah se napaka krepko poveča.

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Kolikšna odstopanja si pri tem ugotavil?

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stran 7 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni