|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jocojur Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 18:14 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Tamo negdje daleko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Sob Nov 10, 2007 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izziv... motorje v napenjalce strune, izoliraš vsako struno posebej (naprimer s piezzo "magneti"), FFT dela čudeže.
Če obstajajo mašine, ki popravljajo zafušan ton pevcev - in to na odru v realnem času, tole sploh ni tako zahtevna stvar.
Z FFT ugotoviš ton ter posledično razliko med tonom, ki bi ga moral (odvisno od tipa uglasitve) nastaviti.
Sledi regulacija napenjalca, da popravi struno na ustrezno uglasitev.
Na tej kitari pogrešam avtomatsko nastavitev vratu ter intonacijskih vijakov, to je pa malce težja naloga
Ženske... no to je pa res hud izziv hehehe  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2007 4:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Če obstajajo mašine, ki popravljajo zafušan ton pevcev - in to na odru v realnem času, tole sploh ni tako zahtevna stvar.
Kje si pa to videl? To bi pa jaz prav rad videl. Sem bil že na marsikaterem koncertu, ampak zafušan ton je bil zafušan ton. Niti mi ni popolnoma jasno, kako bi to delalo, da bi delalo pravilno.
Lahko podaš kaj več informacij? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2007 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Recimo tale naprava Antares AVP-1
Poglej si Example #2 female vocal
Kako pa to dela... Naprava vzorči zvok in ga z hitrimi DSP procesorji obdeluje. Zvok v časovnem prostoru je s Fourierjevo transformacijo treba spraviti v frekvenčni prostor. V frekvenčnem prostoru se lepo opazijo spektri vzorčenega signala. Potem je pa le še stvar matematike da ugotoviš kateremu tonu ustreza vzorčeni signal, oziroma koliko odstopa in ga ustrezno popraviš.
Še ena zanimiva stvar je pa Whammy pedalo za kitaro podjetja DigiTech. Poznaš?
YouTube, DigiTech Sound Community
Podoben princip, le da pri tem efektu s pedalom vplivaš na procesiranje - vhodni signal pomakneš za oktavo dol, oktavo gor, vse vmesne možne varjante. Zanimiva je kombinacija - zvišaš ton za terco in sešteješ originalnemu signalu - dobiš akord čeprav igraš na eni struni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2007 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, torej če bi na primer jaz krulil v mikrofon priključen na zgoraj omenjeno čudo tehnike, bi iz zvočnikov bilo mogoče slišati, kot bi prepeval Luciano Pavarotti, ali pa vsaj naš Anton Dermota?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2007 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale mojster menda ne zna igrati nobenega instrumenta, obvlada pa video montažo. Le da zadeva ne funkcionira v realnem času.
P.s. Upam, da ne bo kdo preveč hud, ker malo smetim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer vem, kako delajo DSPji, ampak vseeno prav, bo lahko za koga drugega.
Mnja zadeva me niti dosti ne impresionira oz. se mi zdi nekako praktično neuporabna. Nekako si upam trditi da z nje uporabo pevec zgobi svoje pečat oz. svoj stil petja. Pri nekaterih je normalno, da nekoliko zafušajo, ampak ni problematično, pač stil petja. Me zanima kako bi zadeva pokvečila glas takih pevcev.
Žensko na posnetku sicer dobro popravi, ampak zadeva je bila sfušana namenoma. Najpej lepo pravi ton, potem pa zafušan. Ni problematično popraviti. Problem je če v prvo zadane napačen ton, mogoče bi imel kakšne težave strojček, saj ne more vedeti, kakšen ton je človek želel. Pri ženski recimo v določenem delu zafuša tudi za pol tona, kako se zadeva odloči, kateri je pravi je meni mistika.
Primer z bobni je pa ... marketinški. Nekaj sem bral da doda in da naredi nekaj boljše ... no meni se ni zdelo. Primer od tipa je tudi zanimiv, prvič, ker je pač debilno zmiksano, drugič pa ... kaj pa če imaš tišjo pasažo vokala?
Glede Whammyja .. ni prva taka stvar in spet kako naj rečem, me nič kaj dosti ne ipresionira. Mogoče, ker nisem kitarist.
Sej fanj, da se zadeve razvijajo, ampak meni se to zdijo bolj kot ne marketinški izdelki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Si kdaj videl Sing Star za PS ali kaj podobnega ? Ko je muzika enkrat napisana, je samo vprasanje casa oz. denarja, dokler se znajde v obliki, primerni za DSP [glagol]. Ce si pevec, ki je poln denarja, si to menda lahko privoscis ($10000 ?). Potem je vse skupaj samo se stvar matematike ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Te naprave načeloma niso za popravljati zgrešeno melodijo ampak za manjša nihanja in odstopanja od prave frekvence tona. Ne uporabljajo se množično, saj so drage, če so dobre. Uporabljajo pa se lahko delomoa tudi v studiih.
Obstajajo celo VST plugini, ki naj bi to počeli na PC-jih. Ravnokar imam namen enega preizkusiti, pa da vidimo, kaj zadeva naredi. _________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Motor, ki je krmiljen z DSPjem in z FFTjem bi lahko malo zategnil zanko okoli vratu pevca, pa bi popravil ton pevca. Problem je v tem, ker bi na ta način lahko samo višal glas.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
icek Član

Pridružen-a: Ned 15 Maj 2005 22:31 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.44 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te mašince, ki popravljajo intonacijo se danes žal vedno več uporabljajo v studijih. Tisti z več $€ tudi v živo. Danes je šač važno, da pevka čim boljše zgleda, pa še to porihtajo z make upom, kot pa da zna pet, saj se to da vse popravit.
Tile whammy pedali pa tudi niso nič novega. Takoj sem dobil asociacijo na rage against the machine komad killing in the name of, ki je že kar star ene 10-15 let. Dosti ga je uporabljal tudi, žal preminuli, Dimebag Darrell (Pantera).
Tale avtomatizacija uglaševanja kitare pa je kar zanimiva. O tem sem že sanjal kar nekaj let nazaj. Izvedba niti ne more bit tako zapletena - sploh za Gibson in podobne gigante. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva izkušnja se mi je zgodila, ko sem pred kakim letom ozvočeval neko prireditev, na kateri je pel tudi [pustmo stat]. Prinese eno 19'' igračko in prosi, če jo lahko zvežem med mizo in mikrofon ter jo vklopim v aktivni režim, ko bo pel. To je bilo to, o čemer se govori... (sčekiral doma, zadeva vredna precej $$$)
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jocojur Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 18:14 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Tamo negdje daleko
|
Objavljeno: Tor Nov 13, 2007 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Zanimiva izkušnja se mi je zgodila, ko sem pred kakim letom ozvočeval neko prireditev, na kateri je pel tudi [pustmo stat]. Prinese eno 19'' igračko in prosi, če jo lahko zvežem med mizo in mikrofon ter jo vklopim v aktivni režim, ko bo pel. To je bilo to, o čemer se govori... (sčekiral doma, zadeva vredna precej $$$)
LP, Grega |
A se spomniš mogoče znamke ali modela tega gadgeta? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jocojur Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 10:51 pm Naslov sporočila: Mini Amp Ruby |
|
|
Pa mi je uspelo tole skup spravit, ni nobena znanost, sem pa FET iskal en mesec po "moji Deželi".
Tako se sliši:
http://www.youtube.com/watch?v=mLOuLUEQ0o8
in tako zgleda...
Še kabinet za kombo moram zgotovit, pol pa rock on
saj vem, da ni kaj videt, ravno v tem je štos, ker zvok ma pa ko cukerček, pa še po hiši vse ne morim več, ker sem na 0,5 W zavit v privatnost dobrega zvoka  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni