www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Saj ni res, pa je - Siemens MP370

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:36 am    Naslov sporočila:  Saj ni res, pa je - Siemens MP370 Odgovori s citatom

Siemensov touch panel MP370 imam s profibusom povezan na Siemens CPU serije 300. Hitrost komunikacije je 1.5 M/bits. Na to omrežje so priklopljene še remote postaje itd... ampak mislim da to ni pomembno.

Imam namreč 2 problema:

1. Z induktivnim senzorjem zaznavam določeno pozicijo servo osi. Ko je os v ničelnem položaju, induktivni senzor zaznava ta položaj (na njem sveti dioda), prav tako je postavljen (1) vhod na CPUju. Tudi ko v programu preverim, je ta pravi bit določen. Taisti bit uporabljam na panelu za indikacijo (on-off), ampak indikacija ostaja stalno na off. Naj povem, da uporabljam popolnoma enak sistem na drugi servo osi - enak senzor, drug vhod na CPU, ustrezen bit na panelu in enaka on-off indikacija na panelu in dela.
Da pa je zadeva še bolj čudna je indikacija za obe servoosi delala normalno skoraj 2 meseca, zdaj pa ena naenkrat ne dela več.

2. Na panelu obstaja slika, na kateri se dajo nastavljat določeni sistemski parametri in nočem, da bi lahko vsak tacal po njih. Zato sem se odločil to zaslonsko sliko zaščitit z uporabniškim imenom in geslom. Po Siemensovih navodilih naredim uporabniško skupino, naredim uporabnika, mu določim geslo, uporabnika dodelim uporabniški skupini, skupini določim dostop. Do tu vse lepo in prav, a ko panel sprogramiram in se hočem logirat na to zaslonsko sliko, dobim napako, da je napačno uporabniško ime ali geslo. Sprobal sem z večimi uporabniki in več različnimi gesli, a vedno z enakim sporočilom o napaki.

Zaniimvo je to, da sem pa popolnoma enako proceduro naredil na drugem panelu (MP270) in je zadeva stekla v prvem poizkusu.

Za programiranje seveda uporabljam Siemens Simatic Step 7 in pa WinCC Flexible 2005.

Če ima kdo kaj pojma kje bi lahko bil problem, se priporočam.

Vojko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Nov 2006 13:08
Aktiv.: 0.25
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj banalne in jabolj zagamane napake so na kablih.

Si preveril delovanje: kabel, senzor in vhod vsakega posebaj?

Si probal preverit proriteto gesla ali pa naložiš novega?

cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam. Pride do kakega čudnega odboja na profibusu, pa dela stvar samo nekje do polovice.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo če bi bil problem v komunikaciji, potem tudi še kaj drugega ne bi delalo.

Tako pa dela čisto vse, razen indikacija tega induktivnega senzorja in prijava uporabnika.

Čudno se mi zdi tudi to, saj prijava uporabnika nima nobene veze z omrežjem, ampak je to stvar, ki se odvija izključno na panelu.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede tistega inputa ... opazil sem, da precej programerjev vhodno sliko bytov "preslika" v FB (flag byte) in potem operirajo z flagi naprej po programu. To precej počnejo italjani. Razlog je najbrž ta, da je takih slučajih hardwerske spremembe na vhodih enostavno spremenit in ni treba popravljat celega programa.

V takih primerih se rado zgodi, če nisi previden, da isti FB ali FW uporabiš tudi za kakšen počasen dnevni števec. In ko ta števec naraste iz enega byta v drug byte - word se znajo začet dogajat čudne stvari na strojih ... Wink

Sem imel podoben primer na nekem stroju, ki je deloval BP 3 mesece, potem pa se mu je začelo nekaj mešat. Po dolgotrajnem brskanju po programu sem našel vzrok. Števec delovnih ur je bil izveden v nekem data wordu, ki je imel en flag v zgornjem bytu uporabljen v programu še za nekaj drugega.
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hehe iztok demo-verzija programa.
Naj omenim da sem isti problem tudi jaz imel na firmi.Čudili smo se kakšen dan potem pa pogruntali, da je vse namenoma narejeno in ko je stroj v celoti odplačan, enostavno pošlje proizvaljalec novo verzijo programa na kartici.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni bila "kreditno zaščitna" verzija, ker so bili stroji že plačani. Bila pa je popolnoma nova serija strojev in mi smo dobili prve primerke. Twisted Evil

So pa italjani čez kakšnega pol leta poslali "upgrade", ki ga nismo nikoli naložili, ker je stroj potem deloval BP. Niso pa niti hoteli razložiti v čem je izboljšava, čeprav smo jim poslali 3 maile s tem vprašanjem ... sam pa se tudi nisem več dosti poglabljal, ker so premešali cel kup oznak merkerjev in je "compare" med PCjem in PGjem ven vrgel zelooo dolg spisek.
Nazaj na vrh
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 28, 2008 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, en problem mi je uspelo danes rešit in sicer to indikacijo senzorja. Ugotovil sem, da sem za detekcijo fronte signala dal kar vhod, namesto da bi fronto detektiral z nekim merkerjem.

Za login pa še vedno nimam pojma...

Se mi je pa danes zgodila še ena zanimivost. Na stroju je števec, ki šteje narejene komade. Čisto enostavno - v enem gibu se vrednosti števca prišteje 1.
Po že kar dolgem (brezhibnem) delovanju števca mi je ta danes popolnoma ponorel. Namesto enega komada mi jih je naštel par sto. Najprej 3x preverim program, pa bi moralo vse delat.
Po kakšni uri ali dveh razbijanja glave sem prišel do ugotovitve, da so v soboto varili na stroj dodatna varnostna vrata. Navada teh varilcev pa je takšna, da maso priklopijo čisto na začetku, potem pa varijo vsepovsod naokrog.
In zgleda je ravno to varjenje malo zmešalo CPU. Potreben je bil samo mrk CPUja, pa je delalo spet vse normalno naprej.

Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2008 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče programiranja SIMATICA, jaz uporabljam kadar lahko namesto merkerjev data bloke in v nih določim bit-ne spremenljivke (BOOL) v vseh primerih pa ne gre.
To uporabljam zato ker lahko narediš neko stran na panelu in spremljaš te bite.
ali pa stanja nekih aktuatorjev. Ja kadar uporabljaš detekcijo spremembe signala (flanko) je res najbolje uporabit merker. Ne pa samega vhoda tudi sam sem imel enkrat tak problem res pa je, da sem takrat program šele testiral in sem takoj ugotovil, da to nebo delovalo tako kot je bilo potrebno.

Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 10:18 pm    Naslov sporočila:  Saj ni res, pa je - Siemens MP370 Odgovori s citatom

Hi! Preveri ali je za težavo s panelom kriva konfiguracija. lp!
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem včeraj naložil na panel nov operacijski sistem (Windows CE) in je zadeva (prijava uporabnika) začela delat. Je pa nov OS potegnil za sabo tudi to, da se panel lahko sedaj programira le z WinCC Flexible 2007.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni