|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
chokkan Član

Pridružen-a: Sre 12 Dec 2007 12:01 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.15 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:57 pm Naslov sporočila: Hrup ojačevalca |
|
|
lep pozdrav!
imam starejši hi-fi ojačevalec. priklopljen je na pc. ima 4 izhode A:left,right in B:left,right. ob najmanjših tresljajih nastane v desnem zvočniku (na beh kanalih) hrup, če pa se ga samo dotakneš dela normalno (torej je ozemljitev vredu???).
za boljšo predstavo
kakšen nasvet...
Nazadnje urejal/a chokkan Sre Dec 12, 2007 3:06 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ga dotakneš z plastiko (izolatorjem), ali tudi deluje čudno? Če reagira na dotik plastike, potem je zanič mehaničen kontakt. Cukaš in trkaš posamezne žice in kontakte. Pa slovensko se nauči pisati, da te ne bodo cenzurirali.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chokkan Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aly: se opravičujem. sem uredil. A je možno da se tema vrne na izvorno lokacijo?
@jur: ni važno s čim trkaš, in kje na ohišju, tudi pri večini žic je tako. trkaš lahko z res minimalno silo pa vseeno zašumi (zelo glasno in neodvisno od nastavljene glasnosti) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po napisanem sklepam, da so nekje oksidirani kontakti. Glede na to, da je komponenta starejša, je to zelo možno.
Ali na kakšnem konektorju ali v potenciometru.
Pomaga Kontakt spray in Potencimeter spray. NE z WD40!
Za lažje odkrivanje tažav bi bilo dobro pomeriti z osciloskopom najprej napajalne linije, potem pa s sledenjem testnega signala (sinus, 1kHz) skozi vezje.
Vsekakor pa najprej sprej. Snameš konektor, posprejaš, in nekajkrat natakneš in snameš, da se zdrgne oksidna plast. Pri ugasnjeni komponenti! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Če mene vprašaš je nekje "mrzli spoj". V roke vzemi spajkalnik, in "prelotaj" sumljive spoje. Če ni spoj, so verjetno nekje oksidirani kontakti, kot je rekel aly. Za čiščenje oksidiranih kontaktov se pri meni najbolje obnese sprej KONTAKT 60.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chokkan Član

|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
točno to sem naredil. spoje sem segrel, in tistega ki se ni lepo razlil nazaj sem odstranil in ga na novo zalotal. zdaj dela ok.
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chokkan Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja no, pol ure je delal, pol mi je pa varovalko za desni kanal ven vrgel (na sliki), levi pa dela normalno. Če nimam priključenega desnega zvočnika varovalka ostane cela, takoj ko pa se z žicama dotaknem prikjlučnih kontaktov pa jo vrže ven. Sem pogledal tistih 10 novih spojev, pa ne vidim da bi kje naredil stik. Kje bi bil problem??
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premeri enosmerno napetost na sponkah za zvočnik. _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kratek stik je lahko v notranjosti polprevodnika 8skurjen tranzistor.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni