www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GPS sledilec

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stric
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 16:48
Aktiv.: 0.01
Kraj: Okolica Lj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:20 pm    Naslov sporočila:  GPS sledilec Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Zanima me kako bi bilo če bi se lotil izdelave GPS sledilca.
Potreboval bi GPS sprejemnik, GSM/GPRS modem in nek mikrokontroler.
Vse skupaj bi moralo biti v vodotesnem ohišju, po možnosti z notranjimi antenami.
Namen uporabe bi bil sledenje vozil, prikolic v primeru kraje. Za prikolico bi moral imeti še svojo baterijo...

Primer delovanja:
1. Pošiljanje koordinat na nek strežnik.
Zadeva vsako sekundo (nek spemenljiv interval) pošlje koordinate na nek strežnik, kjer se pozicija izrisuje na mapi.
2. Pošiljanje SMS sporočila v primeru da se pozicija spremeni, in pošiljanje koordinat na strežnik.
(ali pa da je še dodaten vhod, za kak senzor)
Zadeva miruje in le preveri pozicijo na vsako minuto. Če ugotovi da se premika, pošlje obvestilo na (več ali eno) tel številko, in vstopi v način sledenja (1.)
3. Javljanje lokacije na zahtevo
Enko kot (1.), le da se koordinate pošljejo le enkrat (ali eno minuto). (da vidis trenutno lokacijo)
4. Mirovanje
Uporabnik s klicem in ustrezno kodo (ali z ustreznim SMS sporočilom) izklopi sledilec, ker bo uporabljal napravo.

Na tem področju sem bolj začetnik in me zanima kater mikrokontroler bi bilo smiselno uporabiti in kakšen bi bil cenovni rang.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila:  Re: GPS sledilec Odgovori s citatom

stric je napisal/a:
Pozdravljeni,

Zanima me kako bi bilo če bi se lotil izdelave GPS sledilca.

Podobne naprave že obstojajo APRS več si preberi na tej povezavi.
Morda dobiš idejo kako in kaj.

stric
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 16:48
Aktiv.: 0.01
Kraj: Okolica Lj

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem bral tole o APRS, ampak mi ni jasno prek česa tečejo podatki?
Rabiš GPS to razumem. Kaj pa je TNC?

Hvala
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TNC je modem, potremuješ pa še postajo. Ta v radioamatersko omrežje odda podatke o tvoji lokaciji. Radioamatersko omrežje je sestavljeno iz velikega števila vožljišč. Vozljišča so pravzaprav naprave sestavljene iz komunikacijskih računalnikov, modemov in radijskih postaj. Razen vozljišč so tu še internetni prehodi.

Upam, da je zdaj to bolj jasno.

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stric je napisal/a:
Malo sem bral tole o APRS, ampak mi ni jasno prek česa tečejo podatki?
Rabiš GPS to razumem. Kaj pa je TNC?

Hvala

Kot si uvodoma zapisal boš ti uporabil GSM namesto TNC-ja. Za radioamatersko omrežje potrebuješ znak in izpit- radioamatersko licenco, torej to odpade, ker nisi radioamater, razen če se odločiš stopit v te vrste, potem se poveži z najbližjim radioklubom. Želel sem ti prikazat samo princip delovanja, kako boš pa ti, to izvedel, je pa tvoja stvar. Malo si preberi tudi članke na temo alarmne naprave preko GSM-a, morda dobiš kakšno idejo kako in kaj.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni