www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napetostno kontroliran FM oddajnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 7:01 pm    Naslov sporočila:  Napetostno kontroliran FM oddajnik Odgovori s citatom

Rad bi naredil napetostno kontroliran FM oddajnik. Ali obstaja namensko integrirano vezje? Če ne, ali ga ne poznate, bi pa rad info, kako bi se lotil vsega skupaj.

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej TUKAJ če je kaj uporabnega.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta tunerski del je zanimiv, bolj me skrbi, da je ojačevalnik 3W, kar je pa le malo preveč. Sam sem VHF tehnik nevešč in ne znam kar enostavno poiskat kakšen bolj švohoten ojačevalnik in vanj vključit ta PLL. Help?

Iggy
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.09
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3W oddajnik? Nebi smelo biti pretežko. Načrt je dokaj dobro narejen. Tudi uporabljeni tranzistor ima na hladilnem jezičku emiter. To je prava redkost. Je pa res dobrodošlo, saj na ta način lahko tranzistor dobro hladimo, brez da bi imeli odvečne kapacitivnosti s kolektorja proti masi. Ko boš imel stvari narejene, se pa lahko dogovoriva, da bova stvar "ukrotila" na spektralnem analizatorju. Če že oddajaš nelegalno v radiodifuznem območje, ni treba vsaj "posvinjati" celotnega spektra. Oddajaj le na eni frekvenci. Zato je prav, da se to izmeri in reši eventuelne probleme divjih oscilacij.

ps.: za vrtljive kondenzatorje uporabi čim večje s plastično izolacijo. Izogibaj se keramičnim. Ti se namreč s časom navzamejo vlage iz ozrača in izgube na kvaliteti. Zato se potem nihajni krogi razglasijo.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.07
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 10:03 pm    Naslov sporočila:  Re: Napetostno kontroliran FM oddajnik Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:
Rad bi naredil napetostno kontroliran FM oddajnik. Ali obstaja namensko integrirano vezje? Če ne, ali ga ne poznate, bi pa rad info, kako bi se lotil vsega skupaj.
Obstoja: MC2833

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
3W oddajnik? Nebi smelo biti pretežko.

Pravzaprav jaz nebi imel 3W ojačevalca. Jaz bi rad kakšnih 20m dometa... Hvala za ponudbo, te bom prijel za besedo. Pa skos bom jokal po forumu če mi kaj ne bo šlo. No, to ni nič novega Laughing

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 10:10 pm    Naslov sporočila:  Re: Napetostno kontroliran FM oddajnik Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
iggy je napisal/a:
Obstoja: MC2833

Če sem prav opazil, zadeva ni napetostno nastavljiva... Ampak vseeno zanimiv link, hvala.

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na prvem priporočenem linku (od PPG78-) je saa1057. To je nastavljiv PLL. Mogoče bi bila dobra ideja, če bi kdo namignil, kako se ponavadi združi močnostni del z avdio vhodom? Mixer? Kako dosežem frekvenčno modulacijo 1x ko imam na voljo recimo 90.4MHz iz PLLja?

Iggy
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:
VolkD je napisal/a:
3W oddajnik? Nebi smelo biti pretežko.

Pravzaprav jaz nebi imel 3W ojačevalca. Jaz bi rad kakšnih 20m dometa... Hvala za ponudbo, te bom prijel za besedo. Pa skos bom jokal po forumu če mi kaj ne bo šlo. No, to ni nič novega Laughing

Ja to bo še lažje ! Laughing Laughing

V linku, ki ti ga je podal PPG78 je 3W oddajnik. Če izpustiš končno stopnjo boš dobil natančno to kar želiš.

Torej izpusti L4, C15, R14, T4 ter L5.

Vse skupaj je potrebno izvesti v nekaj lepši tiskanini, SMD tehniki in zapreti v medeninasto škatlico z ustreznim konektorjem za anteno.

Na.. zdaj pa bo! Si me že navdušil Smile Še malo manjka !
Kdaj torej prideš?

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laughing

Prvo moram pogruntat kako osnovno frekvenco modulirat z avdio signalom. Verjetno bom uporabil kar predlagano shemo. Potem moram dobiti diode v shemi in saa1057. Za tem moram sestavit na testni ploščici, ker sem do nadaljnega nezmožen delati tiskanine. Potem bom sestavil in bodo težave - takrat pa pridem k tebi. Very Happy

Kako kritična je škatla? A bo vredu če delam poskuse brez nje?

Iggy
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff.. precej kompliciraš..
Mislim, da za začetek PLL ni potreben, sploh, če se gre za majhno moč. Prosto tekoč oscilator, ki se ga primerno termično izolira v ustrezno škatlo bo za radiodifuzni FM dometa nekaj 10 m popolnoma dovolj. Za nabiranje izkušenj celo preveč Laughing
Kasneje si lahko zamisliš kako bolj resno in zato tudi kompleksnejšo napravo.

Tisti načrt že vsebuje FM modulator. Za izdelavo celotnega projekta nebi smel potrošiti več kot en dan. No intenzivno popoldan.

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 13, 2006 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ampak jaz rabim digitalno nastavljat celoten radijski spekter... Vem da je dosti lažje narediti oddajnik na eni frekvenci, ampak to mi ne služi. Žal. Sicer pa je tabi lahko - ti si to delal že 100x. Jaz gledam to drugič v življenju. Trenutno še iščem 1057.

Iggy
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.14
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 14, 2006 5:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi tukaj je vse kar potrebuješ. PLL načrt s SAA1057 in PIC16F84, kot tudi PCB. Načrt 300mW oddajnika je na koncu
http://www.freddospage.nl/
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 14, 2006 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober link, borber, hvala.

EDIT: od vseh ICjev sem našel le TSA5511. Pa še tega sem 2x preplačal! Brick wall

Iggy
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 14, 2006 4:40 pm    Naslov sporočila:  NAPETOSNO KONTROLIRAN fm ODDAJNIK Odgovori s citatom

Jaz sem SAA1057 dobil v HTE-ju.
Vlado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 489 dni