www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predojačevalnik adagio
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 6:12 pm    Naslov sporočila:  Predojačevalnik adagio Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Torej kot že naslov pove je besede o predojačevalniku adagio. Avtor je Dr. Bora iz Srbije. Predojačevalnik lahko najdete na tej strani (pretpojačala-->adagio-tube reference). Imam že nabavljen ves material (včeraj sem prejel še elektronke) in sem se zadevo spravil cinit. Napajalnik sem naredil že pred 3 tedni. In odkar sem ga neredil imam probleme z njim. In sicer z visokonapetostno vejo. Stalno imam na izhodu 7V. Če je mogoče že kdo naredil tale predojačevalnik, prosim naj kaj napiše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj čaasa se je na ES forumu oglašal Darko Žučko iz Celja, ko je delal tale projekt.
Preberi tole temo
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za tale forum že vem. Tudi tam sem spraševal ampak nisem dobil konkretnega odgovora.
Nazaj na vrh
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem će si prebral tole http://www.elitesecurity.org/t249228-2-DOGC-moja-verzija.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav vidim tisti NE 555 služi zakasnitvi vklopa anodne napetosti. Če z TIV ni nič narobe, bi po vklopu na izhodu pričakoval napetost okoli 9V, ki potem vklopi anodno napajanje.

Če malo komentiram: Napajalnik za anodno napetost se mi zdi grozno kompliciran. Shocked Kaj se je zgodilo z dušilkami? Niso dobre?

Drugače je vezje relativno enostavno za ugotavljanje kaj je narobe. Pomeri napetosti na komponentah, pa bi moral ugotoviti kaj je narobe.

ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovil- prebite so bile zenerce 100V. Sedaj dela brez problema.

Prav imaš Highlag- NE555 služi zakasnitvi anodne napetosti in izhodu na zvočnike. Po cca 2 minutah se na pinu 3 pojavi nizko stanje, kar potem odpre tranzistor za mute in zapre tranzistor MPSA42, ki drži zenerce v kratkem stiku.
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2007 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no imam še en problem, ki pa mogoče niti ni problem. Naviti sem dal trafo ki da ven pod obremenitvijo 1X9V/2A in 1X240V/100mA. Seveda je sedaj ko trafo ni obremenjen ta napetost višja.

Sedaj pa problem. Na visokonapetostnem izhodu dobim ven 320V. Gledal sem datasheet za ecc83 in vsepovsod piše da je optimalna anodna napetost 250 V maksimalna pa 300. Ali se lahko elektronka poškoduje zaradi previsoke napetosti(320V) ?
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, končno sem spravil predojačevalnik v pogon. Izhodno napetost sem uspel rešiti z delilnikom napetosti, tako da imam sedaj na izhodu 303V.

Citiram:

Highlag je napisal

Kaj se je zgodilo z dušilkami? Niso dobre?

Kar se tiče dušilk, ni z njimi z elektronkega stališča nič narobe, Z vizuelnega so pa velike in vsiljive... Zadevo se da rešiti tudi z nekaj diskretnimi elementi.

Kar pa se tiče samega zvoka, pa ga moram pohvaliti. Iz njega ne gre niti najmanjši šum, pri popolnoma odprtih potenciometrih. Nisem pričakoval toliko od njega in sem zelo prijetno presenečen! Če se kdo odloča za izdelavo mu ga priporočam! Če pa gre pri izdelavi kaj narobe, dr. Bora rad pomaga!
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2007 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avtor je včeraj posodobil stran, če koga zanima. Dodal je nekaj stvari, ki so prej ostajale nejasne in so se zaradi tega pojavljali manjši problemi pri sami izdelavi.
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je kdo kaj gledal (razmišljal o samogradnji) ta predojačevalnik. Moj že veselo igra kar nekaj časa.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ je napisal/a:

Kar pa se tiče samega zvoka, pa ga moram pohvaliti. Iz njega ne gre niti najmanjši šum, pri popolnoma odprtih potenciometrih. Nisem pričakoval toliko od njega in sem zelo prijetno presenečen!

Saj šum niti ni merilo kvalitete predojačevalca. Seveda je dobro, da ga ni in pri večini dizajnov ga ni oz. je nivo zelo nizek.
Malo napiši, kak je stage, vokali, kako zvenijo strune?
Morda bi bilo dobro, da opišeš ves set-up, v katerem zadeva dela.

lp
Robi

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Saj šum niti ni merilo kvalitete predojačevalca. Seveda je dobro, da ga ni in pri večini dizajnov ga ni oz. je nivo zelo nizek.

Vokali in strune so taki kot so vokali in strune.
Pri kvaliteti ojačevalnikov, kamor spadajo tudi pred ojačevalniki se ocenjujejo zgolj in samo zgolj popačenja.
Ta pa se delijo na linearna, nelinearna in dodana.
Pod linearna se šteje različno ojačenje glede na frekvenco.
Pod nelinearna se štejejo frekvence, ki se pojavljajo kot mnogokratniki vhodnega signala.
Dodana pa so različne vrste šumov in vzbujenih oscilacij.

To so parametri, ki se jih meri z instrumenti. Za vse ostalo je pristojna domišljija.

ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Robi, kako naj ti povem. Predojačevalnik sem poslušal preko slušalk in preko končne stopnje s TDA7293. Ko sem dal prvič slušalke na njega, nisem vedel a je prižgan ali ugasnjen, pri polno odprtem volume potenciometru. Popolna tišina je bila. Potem sem volume dal na minimum in spustil v njega glasbo iz računalnika preko zvočne kartice Audigy Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio. Uporabljal sem slušalke. Svok je bil zelo poln in prijeten. Prej sem imel v setupu samo računalnik povezan s končno stopnjo. Zvol je bil zamolkel v srednjih tonih. Ko pa sem med računalnik in končno stopnjo dal še Adagio, se je zvok odprl, zelo je pridobil na gobini. Strune zvenijo zelo živo (slišiš trzalico na vsaki struni), prav tako klavir. Vokali zvenijo zelo naravno in širiko. Jaz se kar ne morem naposlušati. Samih električnih meritev na predojačevalniku nisem delal, ker nimam primerne opreme. Je pa avtor navedel, da ga je primerjal električno s conrad-johnson in je bil Adagio na celi črti boljši.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
ro-bi je napisal/a:

Vokali in strune so taki kot so vokali in strune.
Pri kvaliteti ojačevalnikov, kamor spadajo tudi pred ojačevalniki se ocenjujejo zgolj in samo zgolj popačenja.
Ta pa se delijo na linearna, nelinearna in dodana.
Pod linearna se šteje različno ojačenje glede na frekvenco.
Pod nelinearna se štejejo frekvence, ki se pojavljajo kot mnogokratniki vhodnega signala.
Dodana pa so različne vrste šumov in vzbujenih oscilacij.

To so parametri, ki se jih meri z instrumenti. Za vse ostalo je pristojna domišljija.

Vzami si čas, pripelji se na obisk in bomo videli, kako domišljijo imaš Wink

Vokali in strune, pa stage- to so reči, ki se jih ne da popolnoma izmeriti. Barva zvoka je tisto, ki še kako vpliva, ko poslušaš. Saj z ultra občutljivimi instrumenti bi lahko marsikaj zaznal , ampak tega nihče ne dela.
Imaš dva ojačevalnika- prvi ima izmerjeno popačenje večje od drugega, pa bo imel 10x boljši zvok za poslušat. Ojačevalci so namreč namenjeni verigi naprav, ki so namenjene za POSLUŠANJE in ne merjenje.
Glede povabila pa resno! Tudi jaz sem čisto tehničen tip in razne bajalice me ne ganejo- ampak pri avdio sistemih vplivajo na zvok stvari, ki se bi 90% elektrotehnikom zdele neumne in nepomembne. Če bi si vzeli čas in imeli možnost, bi prav vsi, ki slišijo povprečno dobro, opazili razlike med različnimi končnimi stopnjami, predojačevalci, CD playerji,...
Ali bi bile te razlike za njih vredne posegov in sprememb v sistemu- to je pa čisto drugo vprašanje in stvar posameznika.
Samo kot primer: ženska je sedela na stolu z zaprtimi očmi, jaz pa sem naključno menjal kable za zvočnike. Zadela je 10 od 10,kateri kabli so gor! Pa ni bila kak jasnovidec Wink
Kabli so bili oboji podobnega cenovnega razreda, krepko predebeli, da bi to vplivalo, in enako dolgi.

lp
Robi

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ je napisal/a:
primerjal električno s conrad-johnson in je bil Adagio na celi črti boljši.

Si malo bolje opisal in si predstavljam, da je predojačevalec dober!

Kar se tiče primerjave z konradom- slovenski produkt, predojačevalec VIKING, na dve ECC82 je kopija PV-10. Dela solidno, a zaprto, zateženo. Lampe rade delajo probleme, se kvarijo,....
Pa ga je en drug slovenec predelal na ECC83- porabil je samo napajanje- in zadeva špila, da imaš kurjo kožo!
Toliko o mojih izkušnjah z g. Konradom

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni