|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 3:46 pm Naslov sporočila: 18f2550 in muhast ADC |
|
|
Pozdravljeni.
Na AN0 vhod mikrokontrolerja je preko 1k upora vezana srednja nogica potenciometra (shema priložena). ADC včasih deluje, včasih ne. Če ne deluje, nekajkrat resetiram MCU in potem deluje. Kadar ne deluje, še vedno pravilno odčita vrednost napetosti, le da v pin ADC-ja teče tok in so zato napetosti napačne.
Potenciometer je 10k. Pic je 18f2550 (vložena 2 primerka, oba se obnašata enako, poskusil tudi 18f2620). Začel sem sicer pisati za 16f876a, a C kompajler ni hotel prevesti kode zaradi predolgih sklopov (roma dovolj, a on ne zna najbolje prevesti...)
Oscilator je zunanji kristal 20 MHz, čas za AD pretvorbo je ustrezen.
Ali obstaja kakšen pameten razlog, zakaj se to dogaja in kako preprečiti, ker je precej zoprno. Programska napaka ni, glede na to, da se delovanje spreminja glede reseta (vsak reset je loterija). Ploščica je tudi neoporečna.(isto se je zgodilo nekajkrat na breadboardu).
Hvala za vaš čas in nasvete.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
59.92 KB |
Pogledana: |
49 krat |

|
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 4:45 pm Naslov sporočila: Re: 18f2550 in muhast ADC |
|
|
zcetrt je napisal/a: |
Programska napaka ni, glede na to, da se delovanje spreminja glede reseta (vsak reset je loterija). Ploščica je tudi neoporečna.(isto se je zgodilo nekajkrat na breadboardu). |
No, tukaj nekaj ne bo drzalo, sicer bi vse skupaj delovalo, ane ?
Kaj za vraga naj bi sploh pomenilo "Kadar ne deluje, še vedno pravilno odčita vrednost napetosti, le da v pin ADC-ja teče tok in so zato napetosti napačne" ?
Meni "pravilno odcita vrednost" pomeni, da zadeva deluje, ne pa da ne deluje
V pin vsakic stece tok, ko je holding kondenzator prazen in se zacne A/D pretvorba ... tako elektronske komponente delujejo.
Najprej malo pri sebi razcisti (v glavi) kaj se sploh dogaja. Potem preberi datasheet 18F2620 (predlagam stran 228, st. 230/390, levo zgoraj, tekst, ki je dodatno poudarjen, da ga je ja lazje opaziti ... ali tako vsaj mislijo pri Microchipu ) oz. 18F2550 (str. 264, 266/430) in ustrezno popravi tvoje "neoporecno" vezje. Ker je mozno, da je program enako "neoporecen", pripni se tega, ce zelis da drugi popravljamo tvoje napake.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 15, 2008 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na zgornji post nisem odgovarjal, saj sem zaradi odgovora dobil vtis, da sem padel v kategorijo tistih uporabnikov, ki so se množično namnožili na forumu in za vsako stvar, ki jim ne dela, težijo naokrog.
Problem sem rešil po pogovoru s kolegom (ki je tudi član foruma), ki je imel enako težavo. V CCS kompajlerju dodaš na začetek vrstico "output_float(pin_a0)", ki ni potrebna po nobeni logiki. Od tedaj dela vse, kot je treba.
To je bil bržkone moj zadnji projekt s CCS. Grem na C18. Kar je preveč, je pa preveč.
Lep pozdrav.
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Feb 15, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa kakšen nov CCS na muli poiskat
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni