Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Pet Feb 08, 2008 11:34 pm Naslov sporočila: Žarnica namesto horizontalnega tranzistorja - kot meritev |
|
|
Zdravo!
Nekaj šasa nazaj sem na internetu prebral, da lahko skoraj v vsakem TV-ju odspajkamo horizontalni tranzistor in namesto njegovega kolektorja in emitorja vstavimo žarnico 60W/230V. Ali je to kdo že počel, in kaj nam pove, če žarnica sveti ali je ugasnjena?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Če žarnica sveti , ti pove , da je žarnica v redu in jo lahko montiraš na primer v dnevno sobo , če pa ne sveti pa je ne montiraj , ker boš moral še enkrat na stol ,jo odviti in v trgovino po novo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo napačno si si razlagal tisto kar si prebral.
Žarnica ni namesto tranzistorja ampak je v seriji med izvodom VN trafota in kolektorjem tranzistorja.
V vezju sta izvod in kolektor povezana skupaj.
Pri popravilu, kjer menjamo tranzistor ( ki je v kratkem stiku) nismo nikoli prepričani ali ni v okvari še kaj. Kar nam v trenutku uniči pravkar zamenjan tranzistor. Da se temu izognemo damo žarnico v serijo s kolektorjem. Žarnica nam služi kot omejevalec toka.
Sam sem vedno še z osciloskopom preveril obliko impulzov na kolektorju.
Ni pa to 100% metoda, saj se mi je zgodilo, da je stvar ''na žarnico'' delovala, ko sem žarnico odstranil, pa je tranzistor zopet crknil.
lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Še vedno ne vem, kako vežemo žarnico. Če žarnico vežemo na kolektor tranzistorja, in na izvod transformatorja, je žarnica v kratkem stiku, ker sta izvod transformatorja in kolektor tranzistorja povezana.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
s57bic je napisal/a: |
Da se temu izognemo damo žarnico v serijo s kolektorjem. Žarnica nam služi kot omejevalec toka.
lp, Jože. |
Zarnico das med kolektorjem in kamor je pac kolektor vezan !! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Še vedno mi ni jasno! En priključek žarnice vežeš na kolektor, kam pa drugega?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
s57bic je napisal/a: |
Žarnica ni namesto tranzistorja ampak je v seriji med izvodom VN trafota in kolektorjem tranzistorja. |
Kam je vezana zarnica ? Na eni strani je kolektor tranzistorja, na drugi strani pa ... kdo bi vedel ?  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lej, nekje moraš obstoječo vez prekinit in običajno je to trafo-kolektor.
To nato premostiš z žarnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matic, jaz bi ti svetoval da okoli televizorja skačeš brez spajkalnika, samo z daljincem.
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti ni jasno zakaj se sploh veže žarnico v tokokrog je brez veze da jo tako vežeš.
Zgoraj sem ti dal tak neumen odgovor ravno zato, ker ne vem zakaj bi nekdo delal nekaj če ne ve zakaj je to potrebno storiti.
Tudi jaz ti svetujem da televizor popravljaš bolj teoretično. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Lej, nekje moraš obstoječo vez prekinit in običajno je to trafo-kolektor.
To nato premostiš z žarnico. |
Zdravo!
No, to mi ni šlo skupaj!
Vsem najlepša hvala za odgovore.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je pa načeloma bolje vstavit žarnico med napajalnik in VN trafo, saj pri vezavi med trafo in tranzistor pride hudo do izraza induktivnost žarnice... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Je pa načeloma bolje vstavit žarnico med napajalnik in VN trafo, saj pri vezavi med trafo in tranzistor pride hudo do izraza induktivnost žarnice... |
Pa si siguren v to? Jaz sem prečital nekje na internetu drugače. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Povzetek praktičnih izkušenj.
/edit:
seveda mislim na usmerjeno in glajeno napetost, torej na prekinitev vezice pri VN-trafotu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaključek bi lahko bil, da je žarnica vezana namesto tranzistorja primeren indikator za preizkus delovanja napajalnika in delno tudi VN transformatorja. Takih trikov pri popravljanju televizorjev je nešteto. "Izumili" so jih iznajdljivi serviserji, ki razumejo kako stvari delujejo. Brez razumevanja so tovrstni triki brez vrednosti.
Popravila naprav se s pomočjo zbirke tovrstnih trikov brez njihovega razumevanja preprosto ni mogoče naučiti. Z dobrim razumevanjem delovanja naprave pa postane celo osciloskop sčasoma povsem nepotreben instriument. Dovolj so bistveno bolj preprosti prijemi, ki temeljijo na znanju in osnovnih fizikalnih pojavih. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|