|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 3:43 pm Naslov sporočila: servo pogon - PID krmilnik |
|
|
Zanima me, kako deluje servo pogon, ki je krmiljen s PID krmilnikom. PID krmilnik ima kot vhod samo želeni položaj. Ni mi jasno, kako se potem doseže, da se premik izvede z določeno fiksno hitrostjo. A se potem potem pot razreže na več delov in se vnaša želeni položaj v določenih časovnih zamikih? Kako pa se potem v tem primeru doseže, da zadeva ne cuka? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 6:58 pm Naslov sporočila: Re: servo pogon - PID krmilnik |
|
|
trot je napisal/a: |
Zanima me, kako deluje servo pogon, ki je krmiljen s PID krmilnikom. PID krmilnik ima kot vhod samo želeni položaj. Ni mi jasno, kako se potem doseže, da se premik izvede z določeno fiksno hitrostjo. A se potem potem pot razreže na več delov in se vnaša želeni položaj v določenih časovnih zamikih? Kako pa se potem v tem primeru doseže, da zadeva ne cuka? |
Kakšen PID krmilnik? Misliš na industrijske servo krmilnike?
PID rabi poleg želenega položaja še trenutni položaj, drugače ne bo šlo...
Servo krmilniki pa imajo ponavadi vsi možnost nastavitve najvišjega pospeška, pojemka ter hitrosti za motor. Najbolj pogost je trapezni profil za hitrost, za kakšna dvigala najdeš pa še kakšne bolj komplicirane krivulje.
In to ni več samo PID krmilnik. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa zgleda potem takšno krmilje, ki omogoča nastavitve pospeškov in hitrosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene tudi zanima. Enkrat sem poskušal s kaskadnim PID regulatorjem, pa mi niti ni uspelo. Sem pa našel edino tole stran na to temo, ki ima tudi programsko kodo. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni