www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

transformator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 9:02 pm    Naslov sporočila:  transformator Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nekaj me zanima glede transformatorjev.Enkrat sem kupil trafo 220V/33V 150VA in ko ga izmerim na sekundarju mi kaže 37,5V v neobremenjenem stanju!
Ali je to normalno??

POnavadi je odstopanje nekje 1-2V,vsaj tako mi kaže na drugih...Recimo imama enega 220V/25V 300VA in kaže na koncu 26V,kar se mi zdi OK.Pri prvem pa kar 4,5V razlike.

Sedaj rabim trafo,ki bo imel na sekundarju 30Vac in me zanima do koliko voltov moram odviti žico da bo OK ??Se pravi odvijam dokler ne bo 30Vac ali dam malo več na izhodu recimo 31-32V???
Uporabil bi pa tisti trafo 220/33V 150VA,ki bi ga rad predelal na 220/30V !Kako je potem tudi z amperažo,malo se poveča in vprašanje če bo trafo zržal??Sicer ne bo do konca obremnjen.

Upam da me razumete kaj hočem Question

Hvala

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2004 11:53 pm    Naslov sporočila: icon_sad  Odgovori s citatom

Ne , res ne razumem , kje je problem ? Razen če ne napajaš kakšne zelo zahtevne žarnice ??
Običajno se podajajo vrednosti , ki morajo biti zagotovljene pri predpisani obremenitvi. (ta je za transformatorje zelo različna).
Lahko pa imaš več odcepov na primarju ?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 6:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisi navedel za kake trensformatorje gre? Pri transformatorjih z železnim "E" jedrom gre pripisat odstopanje samemu jedru.

Sicer na hitro (iz glave zato ne izključujem napake) kako se izračuna število ovojev

Najprej je potrebno izračunati presek notranjega strebra "E" jedra.
Sfe=A*B*0.9

Potem izračunamo število ovojev, ki jih potrebujemo za 1V:

N1V=45/Sfe

Naprej ni problem:
število ovojev za primar je primarna napetost pomnožena s število ovojev.

Nprimar =230*N1V

Enako se izračuna za sekundar nap 24V
Nsec=24*N1V

Z napisanega je razvidno kako lahko pride do odstopanja.
Lahko je vzet drugačen faktor jedra (zgoraj je 0.9) Odvisno tudi za kako primarno napetost je tisti ki je trafo računal. V tvojem primeru 220 ali 230V Confused

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri transformatorjih tako velike moči z železnim "E" jedrom za korekcijo nekaj V-tov navzdol ne bi smel biti problem. V navedenem primeru je nazivna napetost 33 V, dejanska pa 37.5 V, izraženo v % (+13.63%).
Test, in navodila.ki bom opisal priporočam le tistim, ki so sposobni delati varno, ki so poučeni o grozljivih posledicah, učinka el. toka in napetosti.

Podoben primer sem imel večkrat, vendar sem imel vedno srečo, da je višek el. napetosti bil v ovojih navitja zadnje - zunanje zaključne vrste, ki je preprosto dostopna ali ob boku tuljave. S tanko konico - kot pri šivanki (boljša je jeklena konica) nameščeno na vrvici V-metra se z narahlo (z občutkom-toliko da se ustvari kontakt skozi izolacijo na ovoj žice) potipa na posamezne ovoje navitja in se tako lahko ugotovi velikosti el. napetosti na posameznih ovojih.

Pri navedenem transformatorju 37.5 V se pri želeni el. napetosti npr. 30 V, izolacija ovoja žice na točki 30 V natančno odstrani na dolžini do 2 - 3 mm. Na odstranjeno mesto izolacije se s primerno segreto spajkalno konico natančno in kvalitetno prispajka primerna dolžina in presek žice. V tem primeru je transformator uporaben sočasno z dejansko napetostjo 7.5 V in
30 V ali posamezno 37.5 V, 30 V, 7.5 V. Pri opisanem postopku priporočam povečalo primerne, oz. večje povečave, ki ga uporabljajo urarji.

L.P. jp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za obširne odgovore.

Mene je samo zanimalo kolikšna napetost mora biti na koncu transformatorja,se pravi na sekundarnem deluj,da bo transformator 30Vac.
Ta transformator je bil delan po naročilu 5-let nazaj in ga nisem uporabil.Transformator je čisto navaden z jedrom pokončen. Sedaj pa rabim enega za usmernik.Pa bi mi ta prav prišel,ampak ima previsoko napetost na izhodu.Jaz bi rabil trafo 30Vac na sekundarju na primarju pa 220V-kar je že.
Na sekundarju sem odvil par navojev (4-ovoje za 1V, žica pa cca. 1,1mm premera).
Sedaj ne vem,če moram odvijati tako dolgo da bom izmeril na sekundarju okroglih 30Vac ali mora kazati kaj več ? Zdi se pa mi ,da bi mogel pustiti malo večjo napetost kot 30Vac (recimo 32Vac).Predvidevam zato,ker je bil trafo navit za 33Vac in je kazal 37,5Vac....
No nevem,v glavnem vedno manj mi je jasno Rolling Eyes .
Kolikšen je potem padec napetosti pri obremenitvi trafota?Trafo je bil dimenzioniran za 220/33Vac 150VA.Sedaj ko bom ovoje zmanjšal bo tok večji...ane?!Upam da ne bo pregorel Mr. Green

Se pravi trafo že imam navit, ampak rabim nižjo napetost!To bom pa dosegel če bom odvil par ovojev na sekundarju...

Hvala pa da ste odgovorili.

Lp
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za obširne odgovore.

Mene je samo zanimalo kolikšna napetost mora biti na koncu transformatorja,se pravi na sekundarnem deluj,da bo transformator 30Vac.
Ta transformator je bil delan po naročilu 5-let nazaj in ga nisem uporabil.Transformator je čisto navaden z jedrom pokončen. Sedaj pa rabim enega za usmernik.Pa bi mi ta prav prišel,ampak ima previsoko napetost na izhodu.Jaz bi rabil trafo 30Vac na sekundarju na primarju pa 220V-kar je že.
Na sekundarju sem odvil par navojev (4-ovoje za 1V, žica pa cca. 1,1mm premera).
Sedaj ne vem,če moram odvijati tako dolgo da bom izmeril na sekundarju okroglih 30Vac ali mora kazati kaj več ? Zdi se pa mi ,da bi mogel pustiti malo večjo napetost kot 30Vac (recimo 32Vac).Predvidevam zato,ker je bil trafo navit za 33Vac in je kazal 37,5Vac....
No nevem,v glavnem vedno manj mi je jasno Rolling Eyes .
Kolikšen je potem padec napetosti pri obremenitvi trafota?Trafo je bil dimenzioniran za 220/33Vac 150VA.Sedaj ko bom ovoje zmanjšal bo tok večji...ane?!Upam da ne bo pregorel Mr. Green

Se pravi trafo že imam navit, ampak rabim nižjo napetost!To bom pa dosegel če bom odvil par ovojev na sekundarju...

Se opravičuje glede moje razlage kaj bi rad,ampak drugače ne vem kako bi napisal.

Hvala pa da ste odgovorili.

Lp
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tvojem mestu bi najprej priklopil željeno breme in nato meril napetost na izhodu.
Ko boš priklopil breme bo izhodn napetost padla za koliko je pa odvisno od veliko reči , med drugim tudi od bremena.

Sploh pa zakaj rabiš točno 30V AC na izhodu.

Izhodna napetost transformatorja niha tudi z spreminjanjem vhodne napetosti, ki pa tudi ni ves čas enaka - nihanje omrežja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabim max. 30Vac zato ,ker bi si rad naredil usmernik: http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
Točno tega ki je na linku. Jaz bi sicer rabil malo višjo napetost na izhodu usmernika = 0-40V in mal večji tok 0-5A.Seveda bo treba malo predelat zadevo in dati druge čipe, ki zdržijo višjo napetost.
Ker nimam drugega trafota bi uporabil kar tega in mu spustil napetost, ker je malo previsoka za ta usmernik.
Ta trafo pa sem naročil 5-let nazaj za en drug usmernik 0-40V in 0-5A , ki je bil objavlen v reviji TIM. Ta načrt je tudi v eni izmed knjig HOBI ELEKTRONIKA. Ampak mi zadeva ni delala ko sem jo sestavil. Tako sem obupal in trafo je ležal neuporabljen. Sedaj sem pa našel načrt za ta usmernik, ki pa je baje OK Razz .

Če ima mogoče kdo kakšen drug načrt ali predlog za usmernik ,ki je za te napetosti in tok, se zelo priporočam.

Lp
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Think , si pa nas malo nategnil Evil or Very Mad . Bi bilo dobro , da malo pogledaš po forumu , kaj je napisano o usmernikih . Ne me narobe razumeti , samo res bi bilo dobro napisati navodila za pisanje postov. Če bi na začetku , bolj natančno definiral problem , mogoče še priložil načrt , bi sigurno tekla na tej temi debata poplnoma v drugo smer. No vsekakor je problematična napetost , vendar imaš vseeno možnosti , da stvar izpelješ. problematičen je operacijc , ki bi bil na kritični napajalni vrednosti . To bi lahko popravil z recimo dušilko v napajalnem delu ali pa predupori v napajalni veji operacijca in recimo še dve zenerki .
Poizkusi prvo s kakšno dušilko (lahko tudi iz napajalnika PC-ja) in izmeri napetost , ali ti pade pod 50 V. (tiste 4 volte boš že ustrašil)

iskra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Think , si pa nas malo nategnil Evil or Very Mad . Bi bilo dobro , da malo pogledaš po forumu , kaj je napisano o usmernikih . Ne me narobe razumeti , samo res bi bilo dobro napisati navodila za pisanje postov. Če bi na začetku , bolj natančno definiral problem , mogoče še priložil načrt , bi sigurno tekla na tej temi debata poplnoma v drugo smer. No vsekakor je problematična napetost , vendar imaš vseeno možnosti , da stvar izpelješ. problematičen je operacijc , ki bi bil na kritični napajalni vrednosti . To bi lahko popravil z recimo dušilko v napajalnem delu ali pa predupori v napajalni veji operacijca in recimo še dve zenerki .
Poizkusi prvo s kakšno dušilko (lahko tudi iz napajalnika PC-ja) in izmeri napetost , ali ti pade pod 50 V. (tiste 4 volte boš že ustrašil)

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja nategnil rano nisem nobenega od vas.Naslov sem pač dal transformator,ker me je pač zanimalo kako in kaj kar so mi že drugi odgovorili.Glede na to da ga bom uporabil za usmernik je bilo samo omenjeno.Vem pa da je napetost prevelika za ta operacijc zato bom dal notri drugega, ki to zdrži (OPA445 recimo zdrži do 80V...).

Zanimalo me je na splošno glede tiste višje napetosti na sekundarcu Rolling Eyes ....

Upam da se nisem zato komu zameril,saj zato naj bi bil forum a ne, da se vpraša.

Lp
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 28, 2004 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Ne nisi , samo nekateri res zelo pomanjkljivo definirajo vprašanja , potem pa je šele po 10 odgovoru približno jasno kaj je hotel izvedeti.
To lahko postane malo nerodno , saj lahko malo bolj izkušene odbije , da bi na taka vprašanja odgovarjali.
Glede tvojega Transformatorja , pa je jasno , da je tisti , ki je navijal , delal tako čez prst.
No napetost v prostem teku , pa je razumljivo višja od napetosti ob nominalnem toku. Običajno se to napetost lovi za rep . Nastopa pa tu več faktorjev , ki vplivajo na to.. Recimo maksimalna temperatura , ki jo trafo lahko doseže , intermitenca ...kar precej stvari je.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni