|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.26 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: Predelava ATX napajalnika v 0-20V 0-10A |
|
|
Tole sem našel: http://www.electronics-lab.com/forum/index.php?topic=11156.0
Sem pa malo skeptičen glede tokovne regulacije, saj mi do zdaj še pri nobenem switcherju ni stabilno delovala. Bom sprobal, kako se ta obnese. Tudi čudno se mi zdi da ima tako širok razpon napetosti. Ko sem en switcher 35V od printerja predelal na 9V - 35V se je pri nizkih napetostih pojavljalo strašno piskanje in pregrevanje. Računalniških pa nisem še nikdar poskušal s potenciometrom regulirat do nule.
Sicer bom probal predelat da bo šel do 20A
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa ta ki sem prej našel na nekje forum.pozabil sem.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
147.55 KB |
Pogledana: |
108 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rumili Neznanec

Pridružen-a: Čet 30 Avg 2007 21:38 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Kraljevo,Srbija
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 3:02 pm Naslov sporočila: Pozdrav |
|
|
hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.26 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo še kdo poskušal, mu svetujem naj zaenkrat le predela obstoječ atx napajalnik in naj ne izdeluje novega TIV dokler vezje ni 100% preizkušeno, saj se pri switcherjih zelo rado zgodi, da izpari kakšna povezava na TIV, da je treba večkrat tranzistorje zamenjat (začnejo odstopat otočki na tiv) ipd. Zelo uporabna je zaporedno vezana žarnica moči 200W, a za tranzistorje pogosto ne pomaga, saj jih v primeru kakšne napake uniči naboj v kondenzatorjih še prej kot se žarnica prižge
Še tole zverino sem našel
http://rapidshare.com/files/131681870/030v-020a_smps.rar.html
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2008 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem naredil predelavo na 230W ATX napajalniku. Najprej sem si razbijal glavo zakaj ne dela potem pa ugotovil da je transformator čudno navit, zato sem ga zamenjal z drugim in napajalnik je oživel. Potem sem probal do katere napetosti gre, nekje pri 15V se je zabliskalo in zamenjat sem moral usmerniško diodo (zaradi prevelike napetosti jo je prebilo, bi moral prej datasheet pogledat) in oba tranzistorja na omrežni strani (zaenkrat še ni tokovne zaščite). Potem je napajalnik deloval brez eksplozij.
Kondenzatorje sem pobral iz dveh switcherjev od printerjev, kar se je izkazalo kot slaba izbira, saj so se greli kot hudič. Tudi regulacija je bila zaradi tega zelo slaba. Če sem imel priključeno eno žarnico 12V 60W in ji vzporedno priključil še eno je napetost padla iz 12V na 10V. Tokovna regulacija je ravno tako nestabilna.
Nato sem izbrskal ene malenkost boljše kondenzatorje od avto ojačevalca, regulacija se je izboljšala, tako da se napetost sesede za cca 0,5V. Še vedno pa se pri obremenitvi precej grejejo, torej bo treba kaj boljšega nabavit.
Razen težav s kondenzatorji ima moj napajalnik še eno veliko slabost. Do neke napetosti se da lepo zvezno regulirat napetost, nato pa v trenutku skoči. Npr v prostem teku skoči iz 21V na 30V. Pod obremenitvijo pa iz 18V na 24V. Moram še raziskat zakaj, verjetno je vzrok v TL494.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jul 30, 2008 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri operacijski niso rail-to-rail in se na koncu območja obnašajo čudno. Ta TL ima opampe na vhodu, kolikor se spomnim.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni