www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

oddajnik+sprejemnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Gregor
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 11:24
Aktiv.: 0.03
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:46 pm    Naslov sporočila:  oddajnik+sprejemnik Odgovori s citatom

Zdravo! sem nov na forumu in tudi začetnik v elektroniki! odločil sem se da bom izdelal "avto" na dalinsko vodenje! rabil bi kakšen načrt za izdelavo vezja in seznam elementov, da ima vsaj 4 funkcije (za krmiljenje štirih motorčekv naprej nazaj).
Lp

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprehodiš se do prve otroške trgovine in kupiš RC model avtomobila za par €. Vzameš dol oddajnik in sprejemnik. Najceneje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gregor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja to sem že razmišjal!¸samo so taki ponavadi narejeni za samo dva motorčka! [slovenščina je zame španska vas] bi pa rabu 4! a če bi kupu dva ista a bi normalno delal al bi se signala kj tepla! mislm če bi normaln delal bi to naredu?
Lp

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš kupil dva ista modela definitivno nebo šlo. Ker se bosta med seboj ''tepla''. Razen če imasta drugačni frekvenci.
Lp
Nazaj na vrh
vilibalt
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59
Aktiv.: 1.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 6:40 pm    Naslov sporočila:  da se ne tepeta Odgovori s citatom

Lani sem videl avtomobilček na daljinsko, ki je imel na oddajniku in sprejemniku stikalo za tri različne frekvence. To je bilo namenjeno tekmovanju z do tremi avtomobilčki. Ta avtomobilček sem videl v Milerju v BTC-ju. Če se ne motim tudi ni bil kaj dosti drag, cca 20 EUR. Če tega več ni pa lahko piščeš kakega, ki bi to funkcijo imel. Predlagam, da greš malo po trgovinah in pregledaš navodila če kaj pišo o tekmovanjih ali kej podobnega.

lp
Nazaj na vrh
Gregor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanima me če bi se dalo kje kupit samo vezje tako za 4 motorčke (naprej/nazaj) da bi kupil samo vezje + elemente zraven!
Lp

eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.04
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče najlažja(in verjetno ne najboljša) varijanta, če hočeš sam nekaj zgraditi:
Lahko uporabiš ir komunikacijo. Videl sem že preproste avtomobilčke s tako vrsto "posluževanja" če me spomin ne vara se je tudi na tv vrtela reklama s takimi avtomobilčki nedavno nazaj.
Torej rabiš oddajnik(načeloma bi to lahko bil tudi tv daljinec) in sprejemnik na avtomobilčku.
Taka izvedba je za uporabo na odprtem verjetno neuporabna zaradi močne svetlobe sonca.

Kasneje lahko presedlaš na kake 433MHz modulčke.. nekoliko dražja ampak za odprte prostore verjetno najbolj prava rešitev.

Lp
Nazaj na vrh
Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi! Nekaj več o samogradnji RV-naprave lahko prebereš v reviji Svet elektronike (številke 91. - 93.). lp!
Gregor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja pa ravno teh števil ni na spletu :S!
Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2008 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če potrebuješ samo vklop izklop na posameznem kanalu potem poglej TOLE
V kolikor pa potrebuješ regulacijo posameznega kanala potem ti svetujem , da uporabiš napravo za RV .
Če ti je ljubša samogradnja potem poglej TOLE
Ta , zadnja je veliko bolj komplicirana .
Ja prvi link je na žalost v ruskem jeziku Smile

Gregor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja tista prva se mi zdi kr vredu pa še shemo kaperam Very Happy sam amm a tale čip pa to je potrebno kj programerati k tukaj pa nevem kolk bi se kaj znašel?
Res hvala za trud in iskanje

Lp

/* Preberi pravila! Tole je predzadnje opozorilo! */

Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja PIC-e je treba prej sprogramirat . Od avtorja posta iz tistega foruma kupiš program katerega potem zapečeš v PIC .
Sam PIC , pa lahko dobiš kot vzorec direktno od Microchipa .

Gregor
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hh! a potem bi pa jaz samo namesto led diod vezal releje in motorčke?
jah a program bi se dal še kako drgač dobiti? ali je kkšn ki bi bil brez programiranja čipov? mislm saj če bi imel program bi še šlo!
Lp

/* Preberi pravila! Tole je zadnje opozorilo! */

Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gregor, ni tako enostavno kot morda zgleda, saj sploh ne vemo kako se prižigajo ledice, ki jih omenjaš. In kot je omenil že Traflc, potrebuješ še program za mikrokrmilnik. V principu je enostavno, če to znaš (če pa znaš, je bolj modro, da sam napišeš program). Problem je tudi frekvenca kristala, ki nekako ni poenotena s predpisi, ki veljajo v EU. Poleg tega je ruski načrt tudi že nekoliko za časom. Drugi predlog je v tem pogledu videti boljši, a je shema kar strašljiva. Mnogo cenejši je nakup modelarske RV-naprave. Medtem si v knjižnici priskrbiš omenjene številke SE, ali počakaš do konca meseca na izid knjige, ki opisuje tudi (neproblematično) samogradnjo RV-naprave na frekvenčnem območju 434 MHz. lp! J
Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na izhode potem vežeš še krmilne tranzistorje , ker PIC ne zmore tako velikega izhodnega toka .
Kar se tiče frekvence lahko uporabiš tudi sprejemne in oddajne module iz SE , kateri odgovarjajo pravilom torej 433,92MHz.
Jaz zadeve še nisem v celoti preizkusil . Sestavil sem namreč samo oddajnik katerega sem zmontiral v odslužen kontroler od playstationa ,manjkajo mi samo še baterije .
Sprejemnik pa nameravam še sestaviti , ko bom imel čas (beri pomanjkanje volje Smile

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni