|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
markc Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.36 Kraj: Dobropolje
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 6:21 pm Naslov sporočila: Silver-mica kondenzatorji |
|
|
Pozdravljeni!
Sem prvič na vaši strani in bi pohvaliu vašo aktivnost.
Mene zanima zaradi česa je silver-mica dielektrik bolj primeren od recimo keramičnega ali kakšnega drugega......na materjale se ravno ne spoznam....zasledil pa sem da se te kondenzatorje uporablja v predojačevalcih saj naj bi bil zvok lepši!
Prosil bi nekoga da mi malo opiše pri katerih delih ojačevalnikih se uporablja določene elemente (po materjalih).
in tudi.....dodatno vprašanje....na kaj moram bit pozoren pri elementih(upori,kondenzatorji) pri gradnji cevnih(tube amp) predojačevalnikov.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 6:30 pm Naslov sporočila: Re: Silver-mica kondenzatorji |
|
|
markc je napisal/a: |
Mene zanima zaradi česa je silver-mica dielektrik bolj primeren od recimo keramičnega ali kakšnega drugega...... |
Zato, ker na drazji kondenzator tudi ob enaki stopnji marze te pride vec v absolutnem znesku.
Citiram: |
na materjale se ravno ne spoznam....zasledil pa sem da se te kondenzatorje uporablja v predojačevalcih saj naj bi bil zvok lepši! |
Potem vprasaj tistega, pri katerem si to zasledil
Prosil bi nekoga da mi malo opiše pri katerih delih ojačevalnikih se uporablja določene elemente (po materjalih). |
Kondenzatorji po vrstah ...
in tudi.....dodatno vprašanje....na kaj moram bit pozoren pri elementih(upori,kondenzatorji) pri gradnji cevnih(tube amp) predojačevalnikov. |
Da so prav obrnjeni (polarizirani kondenzatorji) in ustrezne vrednosti
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tistem ki je predelal ojačevalec z temi kondenzatorji mi ni odgovoril.
Samo verjetni ima neko lastnost ta dielektrik ker jih verjetno nebi ugrajevali zaradi večje cene....saj vsi težijo k temu da so izdelki čim cenejši in konkurenčni.....očitno imajo nekakšen efekt da jih vgrajujejo čeprav so kar dragi!
Glede dodatnega vprašanja pa sem imev v mislih....iz kakšnih materjalov naj bi bili elementi(če igra to vlogo) da se izognemo nepotrebnim šumom itd. Nisem spraševal po polariteti.........tako ne praktičen pa spet nisem da bi kar elemente z xy vrednostimi noter v vezje metal ......in da bi elektrolitske kondenzatorje napačno priklapljal
hvala za odgovor in link......vendar sem pričakoval malo bolj resen odgovor....ne pa da meji na posmehovanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzatorjev je res veliko na izbiro glede materialne strukture. Dejansko se preveč ne razlikujejo, je razlika med določenimi materiali; temperaturna stabilnost, toleranca.
Vem samo, da keramični kondenzatorji lahko povzročijo v audio napravah razne šume, ki na koncu pripeljejo do nekvalitetnega zvoka. Vsi ostali kondenzatorji so bolj stabilni od keramičnih.
Vsak kondenzator pa ima seveda svoj namen, za neka enostavna in nizkofrekvenčna vezja po moje ni potrebno komplicirati med materiali.
Drugače sem enkrat sam naletel na "čudno" obnašanje vezja, namreč en ker. kond. je bilo rahlo slišati brneti (visoka frekvenca, verjetno je osciliral) in na audio napravah je povzročal motnje, ko sem ga zamenjal s poliesterskim se je "okvara" odpravila. Mogoče pa je bil le slab kond.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovor in link......vendar sem pričakoval malo bolj resen odgovor....ne pa da meji na posmehovanje. |
Ce vprasas za mnenje o slisni razliki med mica in keramicnimi kondenzatorji na forumu, namenjenemu elektroniki, je tole najmanj kar bos dobil Takim vprasanjem so namenjeni forumi za "audiofile", ker lahko v miru modrujejo o povsem nemerljivih ucinkih zamenjave kondenzatorjev in podobnimi nesmisli. In ce bi te ljudi skrbelo, da bi njihov izdelek predrag, potem ne bi notri tlacili paper-oil kondenzatorjev, srebrnih zic in podobnih neumnosti ... pa ocitno ravno to pocnejo.
Na tisti povezavi pise kaj so dobre in slabe lastnosti katerega tipa kondenzatorja; od tega je odvisno, kam jih postavis. Npr. keramicni so super za blokiranje napajanja ker so majhni in poceni, manj manj super pa zaradi ohlapnih toleranc in resonance materiala v oscilatorjih. Mica so super ravno v nasprotni vlogi. Ce to ze vse ves, zakaj potem vprasanje ?
Zadnje vprasanje si zastavil tako ohlapno, da natancnejsega odgovora niti ne mores dobiti, lahko ti zgolj dobronamerno predlagam da manj zaupas prebranim nesmislom audiofilov, ki (baje) slisijo travo rasti, in sam preizkusis, saj sicer ne bos nikoli poznal razlike (oz. manjka le-te). Pac kupis komponento, ki ustreza nacrtu, kar si lahko privoscis - edino, na kar je res smiselno paziti je, da ne kupis najbolj zanic rabe (npr. high-ESR kitajskih ponarajenih elektrolitov in podobnega), pa ne zaradi slisnih ucinkov, ampak iz cisto prakticnega razloga: kasneje jo je potrebno menjati. Ce imas denar za luksuz, ga kar mirno porabi za prave audiofilske kable in podobno, saj ne bos edini ... eni si kupijo nobel avto, ceprav Opel Corsa pelje enako dobro dokler si v okviru omejitev, drugi grejo na dopust v Indonezijo, ceprav se niso videli niti polovice Slovenije, nekateri pa pac dajo ta denar za audio in se potem pocutijo boljse.
Aja pa preberi se prilozeno priponko
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
How to become an hi-end guru.pdf |
Velikost datoteke: |
23.52 KB |
Downloadano: |
42 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor......mi je bil že bolj ušeč
zanima me še če mogoče veste za oznako kondenzatorja ki sem jovidel pri spisku materjala- " hv cap"
am....datoteko bom pogledal kasneje ker še nimam dostopa do nje...ker sem še čisto nov uporabnik.
se pravi kolikor sem zastopil....in potegnem ugotovitev.......če se držim že poliesterskih kondenzatorjev sem že nekaj rešil.............konkretno sprašujem ker sem si enkrat želel napravit na nek način predojačevalec...zelo enostaven z operaciskem ojačevalnikom....da bi ga uporabljal za slušalke.....pač majhna predojačevalna škatljica za kitaro.........in tista zadeva je hreščala kot hudič tudi pri zelo odvitem gain-u....in odvitem izhodnem signalu za kitaro....operaciski ojač. pa je bil mislim da TL072...kar se mi tudi ne zdi da bi bil tako zelo zanič.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2008 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
zanima me še če mogoče veste za oznako kondenzatorja ki sem jovidel pri spisku materjala- " hv cap" |
Premalo podatkov - HV cap je "kondenzator za visoko napetost". Pripni shemo, pa bo bolj jasno kaj isces (najbrz gre za elektrolit v napajalniku, a ugibanje se v elektroniki ne obnese prevec).
am....datoteko bom pogledal kasneje ker še nimam dostopa do nje...ker sem še čisto nov uporabnik. |
Se dan oz. dva pa bo.
se pravi kolikor sem zastopil....in potegnem ugotovitev.......če se držim že poliesterskih kondenzatorjev sem že nekaj rešil.............konkretno sprašujem ker sem si enkrat želel napravit na nek način predojačevalec...zelo enostaven z operaciskem ojačevalnikom....da bi ga uporabljal za slušalke.....pač majhna predojačevalna škatljica za kitaro.........in tista zadeva je hreščala kot hudič tudi pri zelo odvitem gain-u....in odvitem izhodnem signalu za kitaro....operaciski ojač. pa je bil mislim da TL072...kar se mi tudi ne zdi da bi bil tako zelo zanič. |
1: Velike zacetnice !
2: Obstajajo tudi druga stavcna locila kot tri, stiri, pet itd. pik !
3: Ce te kaj potolazi: tista zadeva bi hrescala tudi ce bi imel notri mica kondenzatorje iste vrednosti, vse drugo pa bi ostalo enako. Je hrescalo iz zvocnika tudi ko je bilo ojacanje (gain) blizu 1 oz. ko tvoja skatlica sploh ni bila prikljucena vmes ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2008 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je taka: Bistveno večji vpliv na delovanje vezja kot silver-mica kondenzatorji vpliva na to, kako je narejena tiskanina. Če nimaš prav postavljenih komponent (predojačevalnik tik zraven mrežnega trafota bo brnel, na primer), če nimaš prav speljanih mas, boš dobil neprimerno slabšo kvaliteto signalov, kot če bi namesto eksotičnih uporabil navadne komponente. Ja, mase so precej pomembne.
Če kondenzator priključiš na merilec kapacitete, v glavnem ne boš opazil ali je mica ali keramika. Razlike pri komponentah so pri visokih frekvencah. Od 0 do 20 kilohertzov, kolikor sliši človek, pa ne preveč.
Če ima nekdo željo slišati travo rasti, jo bo slišal.
Mica (sljudni) kondenzatorji so dobri za visoko napetost. Dielektrik (izolator) je anorganski (silikat), zato ima večjo prebojno trdnost (napetost) od plastičnih materialov. Mica (sljuda) se na primer uporablja tudi kot izolator grelca v spajkalniku, kjer je precej vroče.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izčrpne odgovore!
Prilagam shemo predojačevalnika za kitaro, ki me zelo interesira in me je "direktno povedano očaral da sem skoraj v nezavest padel"!
V spisku materjala se nahaja ta HV cap.
Mogoče bom malo izkočil iz osnovne teme, vendar glede kondenzatorjev sprašujem ravno zaradi kvalitete in čistote zvoka.
Kot dodatno vprašanje bi imel - Ali operaciski ojačevalnik tu ne pokvari lepega zvoka elektronike, oz. kakšno funkcijo ima sploh elektronika če že vse korake oblikovanja signala opravijo operaciski ojačevalniki?!
Da se lažje znajdete v shemi....signal potuje iz vtiča do prvega ojačevalnika(kakšna je njegova funkcija?-mogoče da signal spravi na nek začetni nivo?), signal potuje do 3. operaciskih ojačevalnikov, ki imajo funkcijo:
1. čisti signal
2. Overdrive
3. Distortijon ( rezanje signala z zener dijodama)
Potem gre signal na elektroniko in potem na EQ.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tubeman.pdf |
Velikost datoteke: |
390 KB |
Downloadano: |
44 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
V spisku materjala se nahaja ta HV cap. |
... in zraven pise tocno kaksni morajo biti; kaj je lahko tukaj sploh nejasnega ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot dodatno vprašanje bi imel - Ali operaciski ojačevalnik tu ne pokvari lepega zvoka elektronike, oz. kakšno funkcijo ima sploh elektronika če že vse korake oblikovanja signala opravijo operaciski ojačevalniki?!
Da se lažje znajdete v shemi....signal potuje iz vtiča do prvega ojačevalnika(kakšna je njegova funkcija?-mogoče da signal spravi na nek začetni nivo?), signal potuje do 3. operaciskih ojačevalnikov, ki imajo funkcijo:
1. čisti signal
2. Overdrive
3. Distortijon ( rezanje signala z zener dijodama)
Potem gre signal na elektroniko in potem na EQ. |
Si mislil eloktronko? Elektronika je vse skupaj.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
450V je vsekakor HighVoltage, sploh za elektrolite kateri so običajno delani za nekje do 100V (seveda je navzgor še nekaj vrednosti in tudi 450 ni zgornja meja, pa vendar...).
15 F/450V je pač za elektroniko že kar zajetna zadeva.
Upam da nimaš namena vgrajevat teh kondenzatorjev v silver-mica izvedbi?
(če imaš, lahko najprej poiščeš kakšno avtomobilsko prikolico na kateri boš sestavil to napravo, da jo boš sploh lahko premikal...)
Ni pa mi jasno, kako nekdo želi izdelat popačevalnik zvoka in hkrati išče neslišno dlako v jajcu pri izbiri v praksi nepomembne vrste kondenzatorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj zdi se mi da ste me malo napadli.
Ja res da vse piše kakšni morajo bit, ampak mene je samo zanimalo če ima kakšen slišen efekt izbira kondenzatorjev.
Glede na to da je ta predojačevalnik nekakšen popačevalnik zvoka, pa še vedno ni vseeno kako ga popači.
Pri nepopačevalnem kanalu je vsekakor pomembno da je zvok kolikor se le da lep, za distortion pa je želja vsakega kitarista da mu sicer zvok kitare distorzira...kot sam signal....ne želi si pa brumov in "tečnih" viskokih tonov.
Z besedo elektronika pa sem mislil na el. element, po domače lampa (vakumska žarnica-tube), ki je tudi vidna v shemi.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, še dobro da smo te samo besedno in ne z biči in kamenjem
Vse ima efekt, koliko pa je slišen mora pa vsak sam ocenit.
Ne glede na eno prejšnjih izjav, da audiofili večkrat slišijo travo rast je dejstvo, da prenekatere razlike so slišne, jih pa ne sliši vsak.
Bolj kot to je pa zaskrbljujoče dejstvo, da mnogi med njimi na nekaj 10k€ (tudi nekaj 100k€) vrednih sistemih poslušajo glasbo, ki je dejansko neposlušljiva. Pa ne mislim na samo glasbo ampak zvok. Naj bo prenosna karakteristika sistema še tako idealna, kaj to pomaga če je zvok neposlušljiv.
Tvoja "elektronika" pa je v bistvu "elektronka" (kot je že zapisal Branez), domač naziv za enega prvih aktivnih elementov v elektr(on)iki.
Elektronika je nekaj povsem drugega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Ned Feb 24, 2008 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali operaciski ojačevalnik tu ne pokvari lepega zvoka elektronike, oz. kakšno funkcijo ima sploh elektronika če že vse korake oblikovanja signala opravijo operaciski ojačevalniki?! |
Kaj pa je definicija lepega zvoka? Če misliš popačenje signala oz. THD, potem je ravno obratno - elektronka pokvari lep zvok iz operacijskih ojačevalnikov.
Odvisno je, kaj bi rad na izhodu ojačevalca, točno tak signal kot si ga pripeljal v vezje ali spremenjen signal.
Tale H&K efekt ima tri kanale, kar pomeni tri vrste zvoka. Prvi je clean kanal - vhodni signal se pelje skozi elektronko z nekim nivojem ki ne popačuje veliko. Drugi je z bluesovskim popačenjem, ki ga ustvariš z visokim nivojem na vhodu elektronke - elektronka prihaja v nasičenje in reže signal. Tretji je z bolj metalskim privdihom - kombinacija lampe in operacijskega v vlogi rezalnika.
Kondenzatorji niso preveč važni - vsaj za začetek, samo da ni v signalni poti kakšnega elektrolita pa je dobro.
Največ se naučiš z eksperimenti - poskusi in poslušaj.
Ko boš blizu željenega rezultata pa zamenjaj kable in kondenzatorje pa poročaj
_________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni