|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s51as Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Čet Jul 29, 2004 9:17 am Naslov sporočila: Preglasen Računalnik? |
|
|
Pozdravljeni!
Že od nekdaj me je zelo motil hrup ki ga povzroča nemalo ventilatorjev v mojem računalniku, zato sem se odločil zadevo malo stišati!
Opcije so očitne, vodno hlajenje ali pa tišji in bolj počasi se vrteči ventilatorji!
No izbral sem slednje predvsem zato ker mi voda in elektronika ne pašeta skupaj (je pa verjetno res, da bi bil končni rezultat še boljši)!
Na prvi sliki je računalnik pred tišanjem, velika pomankljivost je da v spodnjem desnem kotu zrak stoji, zato se disk ne hladi zato sem tam montiral še en tih zalmanov ventilator (druga slika), ki je priključen preko upora tako da deluje približno na 7V! Ker ohišje sicer ima pripravljeno mesto za montažo tega ventilatorja, nima pa pripravljenih lukenj za zajetje zraka sem v ohišje navrtal luknje, moral pa sem tudi spraviti zrak do ventilatorja! Porezal sem tudi rešetke pred ventilatorjem (ni bojazni da bi kdo prste notri vtaknu) sicer ni najlepše ampak deluje odlično.
Potem je tu procesor! Hlajenje mora biti zanesljivo, vgrajen je P4 2.4, ni navit niti preveč obremenjen (internet, text urejevalnik, včasih kak film, nič posebnega v glavnem) zato sem se odločil za zalmanov hladilnik iz Aluminija in nekaj Bakra!
Zraven pride tudi regulator s katerim nastaviš hitrost vrtenja in s tem nivo hrupa! Na minimalnih obratih se mi pri sobni temperaturi okoli 23°C procesor segreje na 35°C, zato ni potrebe po višjih obratih! (slika 3)
Grafična kartica je doživela kar dve menjavi hlajenja! Najprej sem uporabil thermaltakeov vintilator za Geforce Ti grafične kartice ampak tam je uporabljen mali (4cm) ventilator, ki sicer hladi odlično vendar pa tudi proizvaja nenormalno velike količine hrupa! Zato sem ga zamenjal za zalmanovo pasivno hlajenje z ti. heatpipe-ji. Pravkar je prišel nov model z dvema pipicama, kar naj bi povečalo odvajanje toplote in s tem dodatno znižanje temperature za 2°C (v primerjavi s prejšnjim modelom)! Vseeno pa sem zraven za prepihavanje (tudi zato ker je procesorski hladilnik na min) dodal še en ventilator da prepihava rebra. Ta ventilator je priključen na 6V in je dobesedno neslišen. (slika 4)
Ventilator na zadnji strani je identičen onemu na sprednji tudi deluje na 7V in piha ven!
Napajalnik, je stvar na katero se ne sme pozabiti! tudi ta namreč oddaja kar nekaj glasov! Zato sem ga zamenjal za LC pover 550W napajalnik z 12cm ventilatorjem. Ker je ventilator tako velik (in toplotno reguliran) se lahko vrti zelo počasi (in s tem neslišno) pa bo vseeno dosežen velik pretok zraka (in tudi je res!)
In še slika 5 (na tej se malo vidi tudi 12cm ventilator napajalnika, končni izdelek
Pot zraka sem si zamilil tako da sprednji ventilator hladen zrak srka notri, ta se v ohišju greje in dviguje, na koncu ga zadnji višji ventilator in napajalnik posrkata in izpihata ven! Ker je dovod (en ventilator) manjši kot izhod (2 ventilatorja) se v ohišju ustvari podtlak zaradi katerega zrak zajema še ob stranicah, kjer so narejene reže! To pa prinese za sabo slabost, ki jo vsi dobro poznamo PRAH v ohišju! Zato je ohišje treba temeljito presesat na 2-3 mesece!
Ostane mi samo še tišanje diska! Tu imam problem z ohišjem saj imam omogočeno montažo samo v osko režo, zato bom verjetno naredil predelavo nosilca in potem disk obesil v zrak na gumjast nosilec. S tem bi se izognil prenosu vibracij na ohišje in bi delovalo tišje!
No to bi bilo za zdaj vse! Pripombe in mnenja so seveda zaželjeni!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
126.12 KB |
Pogledana: |
63 krat |

|
|
217.15 KB |
51 krat |

|
|
135.93 KB |
33 krat |

|
|
65.88 KB |
37 krat |

|
|
147.71 KB |
50 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51as Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Pet Jul 30, 2004 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Ohišje imaš pa tako kot jas (z izjemo zelo dobre poslikave)
A notri si ga tudi kaj modificeral? Zanima me predvsem kako tišaš/hladiš diskovje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Avg 01, 2004 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
hehe noter imam blago od filtrov debelo 1cm odlično zaduši zvok pa še praha ne spusti blizu komponent no malce bolj toplo je ampak pr iteh procesorjih se to ne pozna veliko temperatura je okoli 55stopinj
|
495.78 KB |
33 krat |

|
|
344.56 KB |
30 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni