www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rezkar
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 3:41 pm    Naslov sporočila:  Rezkar Odgovori s citatom

Počasi se odločam za manjši rezkar, ki bi ga morda v prihodnosti opremil s koračnimi motroji. Prostora imam zelo malo tako, da resni stroji žal ne pridejo v poštev. Gledal sem ta dva:
http://www.optimum-machines.com/products/milling-machines/bf-20-vario/index.html
in
http://www.optimum-machines.com/products/milling-machines/f-30-f-30-vario/index.html
kar je pravzaprav klon Rong Fu (se to morda prebere "wrong for you?") rezkarja. Pri nas se prodaja nadvse podoben Jet.

Seveda sta oba narejena na kitajskem (kao pod nemško kontrolo)...

Ima kdo izkušnje s katero od teh naprav? Mane bolj mika drugi... ampak kot že rečeno, prostora mi obupno primanjkuje...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mr.praktik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 10:22
Aktiv.: 0.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem točno za ta dva ampak [slovenščina je zame španska vas] sem predelal manjši rezkar Rotwerk EFM 200DS v cnc in sem imel kar nakaj problemov zaradi velike zračnosti na oseh.
Če premišljuješ o predelavi v cnc priporočam, da malo popaziš na te stvari.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako si rešil zračnost na EFMju? Ali si dal porezkat vodila, da so paralelna??

Jur
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rotwerk je pravzaprav Sieg: http://www.siegind.com/Products/br-x2-lathe.htm
Tega sem gledal v Bau*** pa se mije zdel že v trgovini precej šlampast. Sam imam mini stružnico od Sieg-a in sem kar zadovoljen. Za svojo ceno (300€), je dobra.

V USA je precej popularna predelava RongFu klonov (Harbour Freight, Grizzly...) v CNC. tale, naprimer, ima ugodno ceno: http://www.kami-maschinen.de/joomla/kami/Website/DetailsAnzeigen.php?ID=59&Maschinentyp=fr%E4smaschinen
Ampak se mi sanja ne, kakšna je kvaliteta izdelave. Da bi se vozil na sever nemčije gledat stroj v živo...

Tale japonec je tudi predelal enega Rong-Fuja v CNC: http://homepage3.nifty.com/amigos/53_cnc_system/cnc_system.htm

Ker pa se ne bi rad nategnil in kupil mačka v žaklju, me še najbolj zanimajo izkušnje. Pri Kitajcih nikoli ne veš Wink

mr.praktik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 10:22
Aktiv.: 0.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zračnost je bila v smislu spremembe smeri na osi. Motorček mora obrniti os za četrtino obrata preden se premakne koordinatna miza. Dalo se je rešiti programsko, čeprav to ni najbolj idealna rešitev. Mehanika je ključnega pomena. Wink
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa Knuth.mini-Frasmaschine NanoMill.Cena je (l. 2007) 790Euro.http://www.knuth.resa.si/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@mr.praktik: če bi predelaval v CNC, bi zamenjal vretena s krogličnomi tako, da s to zračnostjo ne bi bilo težav. Jaz sem razumel, da imajo vodila zračnost.

@andrejj: nanomill se mi zdi malce premajhen - hod mize ima 100x220 mm. Sicer pa je, vsaj po slikah sodeč, tudi Knuth klon Sieg-ovega X2...
Kamorkoli pogledaš - Kitajci Laughing

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70831.25

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, tako majhno imam pa že narejeno Smile

Jaz bolj ciljam na nekaj s kakšnim kW motorja, hodom mize kakih 400x200mm in težo nekje 100 - 400kg... vidim pa, da damen prodaja tudi tale retrofit: http://www.damencnc.com/damencnc.php?dir=cpt&&langId=EN&idComp=120

Decisions, decisions... Rolling Eyes

Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 9:28 pm    Naslov sporočila:  @piroman Odgovori s citatom

Kopijo RongFuja imam doma in sem zadovoljen z izdelavo. Obvezen dodatek pa je vfc za regulacijo obratov.
Sam sem stroj pred leti nabavil v Slov.Bistrici po sprejemljivi ceni. Vedi pa, da pri tem športu cena stroja predstavlja le polovico. Druga polovica so orodja, primeži,glave,vpenjala...
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polovica?? No potem si bolj skromno opremljen z orodji.
Ob nakupu vsega, kar bi bilo fino imeti, se mimogrede znebiš tri do štirikratne vsote, ki si jo odštel za stroj sam. Tako je pri vseh rezkarjih, tudi tistih ta velikih.
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh ja, možakarja nisem hotel prestrašiti, sicer pa niti ni tako hudo, če postopoma kupuješ orodje kar nekako pozabiš koliko si že dal za vso kramo.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2008 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oh, kaj vse bi bilo fino imet...
Trenutno se igram z malim rezkarjem, ki sem ga naredil iz kitajskega stebrnega vrtalnega stroja in koordinatne mizice tako, da nekaj orodja že imam. Za aluminij je uporaben, jeklo pa mu ne diši preveč. Zato tudi razmišljam o nadgradnji. Rabljenih strojev te velikosti pa ni kaj dosti po oglasih...

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 03, 2008 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje Pri nas se pa dobi rezkar fi 1-1.5mm?

Enega sem zlomil.

IMG_0109.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.69 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_0109.JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 03, 2008 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
Kje Pri nas se pa dobi rezkar fi 1-1.5mm?

Enega sem zlomil.

Vprašaj na to.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni