|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 10:10 pm Naslov sporočila: Episkop |
|
|
Iz Divaške osnovne šole sem dobil en star (made in yugoslavia) episkop, stvar je še v kar dobrem stanju kar pa ne morem trditi za odsevnik za žarnico in zrcalo. Zrcalo je malo odrsano in se srebrna prevleka malo lušči(pikice), odsevnik pa je zaradi toplote skoraj brez srebrne prevleke. popravil bi ga rad ker bi bil uporaben za kakšen projektor(za PC).
Kako bi se dalo obnovit srebrno prevleko na ogledalu in odsevniku?
Slike še pridejo!!!
skoraj sem pozabil da ja episkop narejen v SLO (ISKRA VEGA)
Moderatorje prosim da temo premaknejo v drugo zvrst če se jim zdi da ne spada v to izbo.
Nazadnje urejal/a StricGeza Sre Jan 09, 2008 10:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Posrebrenje stekla ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj bi lahko uporabil kar navadno steklo za ogledalo(kar bi zelo olajšano delo)
za odsevnik pa bi ga moral posrebrit zato ker ni ravno steklo(ima relief) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da poznam episkope kot se le da, ti lahko odgovorim takole:
Zrcalo, ki je nameščeno okoli žarnice je kaljeno zelo verjetno ornamentno steklo (če je res toliko star), na njem je naparjeno hladno zrcalo. To je takšno, ki toploto prepušča, vidno svetlobo pa odbije. Navadno zrcalo bo takoj: najprej razpokalo nato pa se še oluščilo. Tudi če bi steklo zdržalo bi potem verjetno odpovedal toplotni filter, ki bi moral biti nameščen pred žarnico ali pa objektno steklo, ki zapira prostor. Nenormalno bi se grel tudi papir, ki bi ga hotel preslikovati. Tako da to močno odsvetujem.
Projekcijsko zrcalo je površinsko srebreno in bi ga lahko zamenjal če bi dobil tako debelega. Uporaba kopalniškega zrcala bi povzročala dodatne svetlobne izgube in dvojno sliko.
Glede nato, da če se ne motim episkope še vedno izdelujejo, bi mogoče za rezervne dele povprašal kar pri Vegi. (www.vega.si) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole z odsevnikom mi ni najbolj jasno (ali imas v mislih katadiopter ?), ogledalo pa ni nic drugega kot steklo, ki je na eni strani posrebreno in morda se malce dodatno zasciteno. Jaz sem predvideval, da zelis popraviti originalne dele, torej da jih bos najprej zgladil, potem pa posrebril.
Postopek sem videl v praksi in razen manjsih tehnicnih zapletov (epruveto, v kateri je tekla reakcija, je razneslo zaradi previsoke temperature ) je precej enostaven. Najprej bos seveda poizkusil na steklu, ki ga ni skoda ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 1:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Steklo je ornamentno - površina je nagubana - kot okrasna okna, ki preprečujejo, da vidiš skozi. Verjemi mi. Na nekaterih risbah za Epi je moje ime ....
Ni nobenih odsevnikov notri. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kompaku Neznanec

Pridružen-a: Čet 14 Feb 2008 15:34 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2008 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj je episkop? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
kompaku je napisal/a: |
kaj je episkop? |
Stric google ve, sem ravnokar gledal....  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni