|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gusti Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kotlje - Koroška
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 1:57 pm Naslov sporočila: Senzor prisotnosti oz. gibanja. |
|
|
LP.
Potrebujem senzor prisotnosti, oz gibanja, lahko je tudi kakšna poceni fotocelica.
Za eno projektno nalogo na faksu delam vremensko postajo, ki temelji na minimalni porabi el. energije. Zato nočem, da zadeva lavfa non-stop ampak da mi čim bolj varčno vezje, vklopi sekundarnega (uP in ostale senzorje). Dizajniral sem že impulzni generator s pomočjo 555, da bo dal kratek impulz (vsako sekundo) na senzor gibanja oz. prisotnosti, da le ta na hitro preveri ali jaz stojim pred senzorjem ali ne in mi posledično sklene kakšen kontakt. (Samodržni kontakt in to bom že uštimal). Rabil bi nekaj poceni, da bi delovalo z 5V na razdalji tja do 50cm bi bilo čist dovolj.
Nekaj sem gledal senzorje iz vrtnih lučk, ampak to je kar vse direkt na 220V priklopleno. Pa ne vem a to se da uštimat da podnevi tudi lavfa?
Za vsako možno rešitev bom zelo hvaležen.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Senzorji vrtnih luči delajo na 220 voltov. Senzorji alarmnih naprav (prektično so identični tistim od vrtnih luči) delajo na 12 voltov.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi 220-voltnim senzorjem pamet ponavadi deluje na 12v. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kotlje - Koroška
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na 12 voltov in lovijo verjetno na ene 10m. Če ga priklopiš na 5V, a se mu okrne daljina, ali sploh ne dela več? A se da to kje v navadnih trgovinah dobit? Problem je da nemorem dat gor 12V, ker bom uporabil 4 x 1.5V AA baterije z 2500mAh in to zvezano v serijo je 6V. 9 Voltne baterije imajo pa zelo švoh kapaciteto ... okol 150mAh in zaradi tega spet ne pridejo v poštev. Zadeva more lavfat najmanj eno leto in zato vhodna stopnja nikakor ne sme "požret" več kot 2mA, ko je v stand-by stanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno leto je že problem samopraznjenja pri zunanjih temperaturah, kaj šele da boš karkoli gor obesil.
Poleg tega PIR rabi nekaj časa da se stabilizira, torej impulzno napajanje ne bo delalo.
Kaj pa akumulator+solarne celice za napajanje?
12V/7.2Ah akumulator pa stane kolk? 40€? Je to preveč?
Vrtne svetilke se pa seveda da prepričat da delujejo tudi podnevi, le svetlobni senzor (običajno fotoupor) jim zakriješ. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
4 AA baterije ne bodo zdržale eno leto. Že elektronika, ki bo vsako sekundo vključevala senzor bo izpraznila baterije.
Ali ne bi šlo z stikalom? Ko prideš zraven, vklopiš stikalo, ali pritisneš tipko.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja stikalo je alternativa. Pač profesor je je rekel, da bi bil bolj srečen če mu nebi blo treba tipke pritiskat Univerzitetni profesorji, so pač malo bolj leni, jebi ga
A kakšne pametne bolj miniaturne fotocelice pa ni na trgu? So tiste, ki so v rampah na parkiriščih ampak te so prevelike/predrage (okol 60€) za moje potrebe. Pa tudi za te nevem a delajo z impulznim krmiljenjem.
Kaj pa tiste ki so v vodnih pipah, ko daš roko blizu, ti vodo spusti? Kaj takega bi blo že skoraj idealno za moje potrebe. Sam stric google mi zna bolj malo povedat o tem, oz. jaz ga ne znam pravilno vprašat  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
gusti je napisal/a: |
Pač profesor je je rekel, da bi bil bolj srečen če mu nebi blo treba tipke pritiskat Univerzitetni profesorji, so pač malo bolj leni, jebi ga
...
So tiste, ki so v rampah na parkiriščih ampak te so prevelike/predrage (okol 60€) za moje potrebe. |
Profesor ... tvoje potrebe ? Si ti ta univerzitetni profesor in o sebi govoris v tretji osebi ?  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
gusti je napisal/a: |
Pač profesor je je rekel, da bi bil bolj srečen če mu nebi blo treba tipke pritiskat Univerzitetni profesorji, so pač malo bolj leni, jebi ga
...
So tiste, ki so v rampah na parkiriščih ampak te so prevelike/predrage (okol 60€) za moje potrebe. |
Profesor ... tvoje potrebe ? Si ti ta univerzitetni profesor in o sebi govoris v tretji osebi ?  |
Ne ne ... delam eno projektno nalogo na faksu (namest izpita). Profesor ima pa svoje zahteve, ki jih je treba izpolnit Zato rečem, da delam za njega, ker ni po moje Itak sem moral par diferencialnih ojačevalnikov že vrečt iz vezja, vse zaradi te porabe. Bo pač točnost trpela, bog mu pomagi
Našel sem idealno elektroniko za moj primer ... senzor z nastavljivo oddaljenostjo 15-35cm (nastavljivo), in z nastavljivim izklopom 30sec - 4min. To je elektronika iz vodne pipe. Upam samo, da mi bodo sam elektroniko prodali, ker pipe pač ne rabim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok zadeva verjetno odpade. Tega modula se ne da dobit pod 150€. Za ta dnar pa raje profesorju eno vrečko baterij prinesem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kaksnem principu pa delujejo ti senzorji gibanja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako fotocelico ni noben problem narest. Rabš samo z 37kzh moduliran IR žarek ic led diode, pa en sfh ali kak drug senzor, pa maš digitalni vhod ki ga pelješ direktno na uC. Tudi 37khz lahko dobiš iz kontrolerja, pa ti odpade še en 555.
Tudi prekinitev in s tem zbujanje procesorja iz sleep mode komot nardiš z internim timerjem, odpade še en 555. Ko se zbudi preveri še če si zraven, pa naprej začne računat, vklopi lcd, ...
Če maš v vezju procesor ti večino takih vezij odpade, samo treba izkoristit proceso do konca, ne  _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od kje ravno 37 KHz ... Noben SFH5110 nima BP filtra za 37 KHz, ceprav bi verjetno delovala tako -36 kot -38  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, res sem napisal bolj na pamet, nisem kaj dosti delal s temi. Vem samo da je okoli 40khz, pa da jih je več, razlikujejo se mislim da po končnici. Itak to piše v datashetu, sem linkal.
Vse to pa tako ali tako zaenkrat ni bistveno, sploh pa za nekoga, ki je imel še do nedavnga namen vgradit senzor od pip za 150 ojrotov. In ki nima kaj dosti pojma o načrtovanju vezij, uporabe mikrokontrolerjev, itd - pa brez zamere, s tem ne mislim nič slabega, vsi so bili enkrat začetniki ( eni smo še vedno, bolj ali manj).
Upam da ti zadeva rata, če kaj ne bo šlo pa kar vprašaj, bomo pomagal po najbolših močeh. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2008 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je tudi 40 KHz (za Sonyje), ravno 7 KHz pa ni nobenega; se 33 KHz za ene druge japonce - NEC ?, 36 KHz za Philips in druscino in 38 KHz za vse ostalo  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni