|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
G-Rega Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 15:56 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.20 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:01 pm Naslov sporočila: Krmiljenje naprav s COM porta |
|
|
Pozdravljeni!
Sem popoln začetnik (laik) iz elektronike, čeprav že dolgo delam na tem področju. Prosil bi, če mi lahko kdo pomaga pri zadevi, ki jo potrebujem:
Iz COM porta na PC-ju moram dobiti signale, ki bodo krmilili določene naprave. Sem že precej prebrskal na internetu in našel kar nekaj rešitev. Tako sem se odločil, da zadevo naredim prek ULN2003A, kar mi zadostuje, saj lahko preklaplja zadeve do 500mA na posameznem izhodu. Ker uporabljam DTR in CTS signale iz dveh COM portov tako uporabim 4 signale, trije pa mi ostanejo, če želim povečati moč. Sedaj nastane težava. Za večino stvari mi odgovarja, da jih krmilim z maso, kar omogoča ULN, za eno napravico pa potrebujem, da jo krmilim s +5 ali +12V. Sem že poskusil preko regulatorja 7805 (da bi mu priklapljal in odklapljal maso) pa to ne gre. Sem si zato nabavil BC212 PNP tranzistor, pa bodisi ne znam, (kar je najbolj verjetno) ali pa je kaj narobe s tranzistorjem, da mi zadeva ne gre. V mislih sem imel tudi kakšen optokopler, pa ne znam poiskati prave zadeve. Potrebujem pa nekje tok do 200 mA. Lahko tudi vsi izhodi preklapljajo +12V, le da bi potem potreboval tok okrog 500mA na posamezni izhod. ULN mi je bil všeč, ker že ima zaščitne diode za krmiljenje motorčkov ali relejev. Zadevo bi seveda rad naredil iz ne predragih delov.
Prosim za pomoč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pic 16f877A (free sample), max 232 nekaj kondenzatorjev in imaš okrog 20 signalov. Jaz z RTS in CTS nebi delal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.04 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daš + od diode optokoplerja na + napajanja, minus pa preklapljaš na ta tvoj način. drugače pa pic ali avr, pa lepo pošlješ ukaz preko Tx, samo to bo verjetno že kar prevelik zalogaj zate.
_________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem pogledal na datasheet BC212 in vidim da ima kolektor in emitor obrnjena ravno obratno , kot ponavadi taki tranzistorji.
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/C/2/1/BC212B.shtml
Torej tisto nožico ,ki gre na uporček 2k7 pusti pri miru ostali dve pa zamenjaj med sabo in mora delat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi raje paralelni port. Na ULN2003a pripelješ 7 signalov, ki ti direktno krmilijo motorje ali releje. Če uporabiš ULN2803a, imaš na razpolago 8 signalov.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Rega Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja hvala vsem za odgovore.
(surla) Sem že poskusil obrniti. Najbrž sem tranzistor tudi že skuril. Problem je, ker imam izhod aktiven, čeprav na srednjo nogico ni priklopljeno sploh nič.
Je pa še nekaj:
potrebujem to stvar za dve zadevici:
- Za eno rabim SAMO 4 signale in bi mi zadeva z ULN2003 bila čisto dovolj, programček pa sem tudi že napisal, saj sem programer. Na PC-ju, katerega uporabljam, pa paralelnega porta sploh ni.
- Druga stvar je pa zanimiva tista s PIC-om. Doma si moram namreč izdelati zadevo, ki bo krmilila 20 ali več elektromagnetnih ventilov (za talno gretje), potreboval pa bi tudi kakšnih 10 do 12 vhodov za termostate (najraje kar analognih). Je pa spet nekaj, da moraš za PIC imeti programator (sicer sem nekje na netu našel načrt), pa še kakšen jezik za krmiljenje moraš poznati.
Seveda pa še enkrat: sem popoln začetnik. Verjamem, da so vse zadeve izvedljive z nekaj kondenzatorji, upori, tranzistorji in podobno. Žal pa sem na tem področju neuk. Vsak zaenkrat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
PIC16F877 ima 8 analognih vhodov. Dva I/O pina še potrebuješ za RS232, torej ti ostane 23 I/O pinov, na katere lahko priključiš porabnike. Med porabnike in mikrokrmilnik pa še daš optospojnike in tranzistorje.
Število analognih vhodov pa lahko tudi povečaš, če dodaš še zunanji AD pretornik, ki pa zasede vsaj še en I/O pin mikrokontrolerja. Druga možnost pa je uporaba dveh mikrokontrolerjev (na primer PIC16F876 - vsak ima 5 analognih vhodov), pri čemer povečaš tudi število I/O pinov.
Ja no, software za PIC je seveda potreben, programtor pa ali si narediš svojega (JDM programator) ali pa prosiš koga iz bližine, da ti program vpiše.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
gkrusi je napisal/a: |
...torej ti ostane 23 I/O pinov... |
PORTA 6, B 8, C 8, D 8 in E 3 -2 za RS232 = 31 digitalnih I/O pinov. Tudi analogni pini so lahko kot digitalni, če prav nastaviš procesor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako breme pa si dal na transistor?
Mislim , da ga nisi kar skuril.Nariši cel sklop kako si povezal,da vidimo kaj delaš narobe.
Drugače pa lahko na bazo daš za test eno LED diodo , da vidiš dogaja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
gkrusi je napisal/a: |
...torej ti ostane 23 I/O pinov... |
PORTA 6, B 8, C 8, D 8 in E 3 -2 za RS232 = 31 digitalnih I/O pinov. Tudi analogni pini so lahko kot digitalni, če prav nastaviš procesor. |
Vem vem, še lažje jih je definirati kot I/O pine, kot pa analogne. Ampak @G-Rega je dejal, da bi analogne pine izkoristil, za merjenje (verjetno temperature). Torej če izkoristi vse analogne pine, je teh žal na enem mikrokrmiliku celo premalo, ostane pa mu 23 neuporabljenih I/O pinov za krmiljenje ventilov .
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Rega Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
Kako breme pa si dal na transistor?
Mislim , da ga nisi kar skuril.Nariši cel sklop kako si povezal,da vidimo kaj delaš narobe.
Drugače pa lahko na bazo daš za test eno LED diodo , da vidiš dogaja. |
Na izhod sem dal 2k7 upor in ledico, katere drugi konec sem vezal na maso. Bom jutri zadevo poslikal in poslal fotko. Izhodi iz ULN delajo v redu. Zadeva še ni priklpljena na port, zaenkrat še preklapljam dratke na fuš plati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če bo tovrstni način krmiljenja ravno pametna odločitev . Predno priklopiš gor kaj resnega ugasni računalnik, priključi vso solato na serijski port, prižgi stvari in opazuj obnašanje.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam uporabo optokoplerjev, ki so vseeno cenejši kot nova matična plošča računalnika
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding 
Nazadnje urejal/a aly Tor Nov 27, 2007 4:23 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Priporočam uporabo obtokoplerjev, ki so vseeno cenejši kot nova matična plošča računalnika  |
Tole lahko potrdim iz prve roke... zadnjič sem se nekaj igral in mi je nekako uspelo staknit 230V na paralelni port
Na srečo (čudežno?) je samo port crknil
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Rega Član

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nismo se razumeli - dratke ne preklapljam s COM porta, ampak imam priklopljen adapter 12V.
Če sem prav razumel, naj bi imela ULN2003A in 2803A na vhodih 2k7 upore, ki naj bi omejili bazni tok in so prirejeni za TTL signale, kar naj bi bili signali iz COM porta. Zadeva naj bi bila torej zaščitena.
Kot je razvidno s slike, je baza tranzistorja v zraku, pa ledica še vedno sveti. Seveda kakorkoli obrneš tranzistor.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
61.27 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni