www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezeva dveh IR gibajočih senzorjev za luč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zokc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 20:41
Aktiv.: 0.14
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 8:45 pm    Naslov sporočila: icon_question Vezeva dveh IR gibajočih senzorjev za luč Odgovori s citatom

Mene pa zanima kakšna je vezava dveh IR gibajočih senzorjev za luč?
Torej 2 senzorja na eni luči, da se prižge na prvem ali na drugem senzorju...

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.44
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot bi vezal enega, le da k temu dodaš še drugega vzporedno, če se motim me popravite. LP!
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.38
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GiGi je napisal/a:
Kot bi vezal enega, le da k temu dodaš še drugega vzporedno, če se motim me popravite. LP!

Tako sem jaz naredil pa dela.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.89
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogoj je uporaba 3-žičnega senzorja (z relejem).
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.25

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Pogoj je uporaba 3-žičnega senzorja (z relejem).

Bi razložil svojo trditev s shemo?

GiGi je napisal/a:
...., če se motim me popravite. LP!

Hmm, takšni zaključki trditev mi dvignejo pritisk. Vključi ta citat v šoli, ko boš odgovarjal na profesorjevo vprašanje. Me prav zanima kakšna bo ocena.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvožični senzor lahko vklop drugega senzorja zazna kot pritisk na paralelno vezano tipkalo za luč.

Če npr 1. senzor zazna gibanje, bo po izteku nastavljenega časa prižgal luč 2. senzor. Nato se bo zgodba ponovila (luč bo gorela dokler bo dovolj svetlo).

Dodatni rele je potreben, kadar senzorja nista priključena na isto fazo.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.47
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Bi razložil svojo trditev s shemo?

Sheme nimam imam pa razmišljanje. Podobno kot int47. Senzor, ki se veže zaporedno z lučjo se napaja preko luči. Ko "drugi" senzor vključi prvi ne bo imel napajanja. Ko bo "drugi" izključil bo prvi dobil napajanje in vedno ko te igračke dobijo napajanje vključijo luč. Stvar se bo ponovila ko bo izklopil prvi Smile
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.70

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem istega mišljenja. Imamo 5 senzorjev, ter vsi se prižgejo po vklopu napajanja. Dveh vzporedno pa nimamo vezanih, ker po tem še ni bilo potrebe.

edit: Enaka tema se nahaja tukaj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:

GiGi je napisal/a:
...., če se motim me popravite. LP!

Hmm, takšni zaključki trditev mi dvignejo pritisk. Vključi ta citat v šoli, ko boš odgovarjal na profesorjevo vprašanje. Me prav zanima kakšna bo ocena.

Tukaj na forumu pa nismo na preverjanju znanja, in ne nabiramo ocen, temveč nabiramo znanje, zato so po mojem mnenju tudi take izjave zaželjene.

Se opravičujem za offtopic.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.25

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Int47
Meni priklopa senzorjev za luči ni treba razlagati, ker poznam zadevo. zokc je postavil svoje prvo vprašanje na forumu, predvidevam, da ni elektrotehnik po stroki. Dvomim, da si mu s svojim odgovorom kakorkoli pomagal, zato sem zapisal, da razloži svojo trditev s shemo.

@ serdzodj

Prav imaš, tukaj ne preverjamo in ne ocenjujemo (ali pa tudi na nek način) znanja, ampak ga iščemo in posredujemo. Na strokovnih forumih ( v strokovnih temah) kot je ta (čeprav je primerljivih pri nas bore malo) naj bi se pisali tudi strokovni odgovori. Torej če nekdo ni prepričan o tem kaj je prev in kaj ne, je bolje če ne odgovarja. Seveda se vsak lahko tudi zmoti, najbrž se bo našel nekdo, ki ga bo popravil, oziroma opozoril na napako.
Zaključek kot ga je uporabil gigi (pa še marsikdo, saj je v zadnjem času zelo moden), kaže na to, da avtor odgovora pravzaprav ne ve, ali je odgovoril prav ali narobe.
Nekomu ki zadevo pozna, je glede tega pravzaprav vseeno, ampak tak tega ne bo spraševal, tisti ki sprašuje pa ima lahko zaradi napačnega odgovora zelo neprijetne posledice. Pri zadevah s katerimi se ukvarjamo sodelujoči na forumu, tudi katastrofalne.

lp
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2008 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema za priklop enega senzorja je priložena senzorju.
Način priklopa dveh senzorjev je opisal tudi GiGi.
Link na temo, v kateri je tudi shema priklopa dveh senzorjev, je med tem podal jjakob.

Pri priklopu je potrebno upoštevati še:
-Oba senzorja naj bosta vezana na isto fazo in varovalko.
-Na izhodnih sponkah aktiviranega senzorja mora biti faza.

Slowfly: Brez zamere. Mislim, da tvoj odgovor, namenjen meni, velja tudi za tvoj prispevek Wink.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni