www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija DC motorčka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.01
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 9:17 am    Naslov sporočila:  Regulacija DC motorčka Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Nečaku pomagam pri izdelavi modela električnega avtombilčka. Ni na daljinca, nima volana ima samo stikalo za vklop in pelje naprej.
ker je model precej težak imam za pogon pripravljen elektromotor od vrtalnega stroja (skill 12 V). Za regulacijo hitrosti pa orginalno regulacijsko stikalo vrtalnega stroja. Ali mi lahko kdo pomaga z načrtom kako bi stikalo predelal, da bi hitrost reguliral s pomočjo potenciometra.
Sem se hotel sam lotit tega in razdr stikalo, Notri pa ploščica z SMD eji Evil or Very Mad
Sem hitro nazaj sestavil.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

google za začetek...
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ročnih baterijskih vrtalk sicer še nisem razdiral.
Glede na zvok zadeva uporablja PWM modulacijo.
Tisto stikalo, ki si ga že enkrat odprl, odpri še enkrat.
Notri nora biti en linearni potenciometer, ki se spreminja z močjo pritiska na gumb. Ta potenciometer nekako izklopiš in prilotaš svojega.

Mogoče je, da je kje zraven tudi tipka za vklop.

SMDja pa se ni treba bati Very Happy Samo malo bolj fin spajkalnik rabiš.

napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ALY

sledil sem tvojim navodilom in zaradi nespretnosti uničil prvo stikalo.
Tiskano vezije, ki je v stikalu ni navadno iz pertinaksa ampak so prevodni deli uparjeni na keramično ploščico. Da je plošča iz keramike sem ugotovil šele kasneje.
No kamomor naj bi bile prilotane žičke potenciometra sem hotel izvrtati luknjo in vanjo vstaviti žičko, ampak ni šlo.
Iz kakšnega materijala je uparjen prevodnik pa ne vem. Vem samo to da cin ne prime, oziroma bolj slabo.
Ima kdo kakšno idejo izkušnjo kako žičke zlotat na to tiskanino,da bo spoj trajnejši.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lotaš na kontakte na keramiki, potrebuješ močnejši spajkalnik (debelejšo konico). Keramika strahovito hitro odvaja toploto, pa se lot ob dotiku strdi, brez da bi se dobro vezal. Na naparjeni (ne uparjeni!) prevodnik se žičko da prilotati.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mesto kjer se spajka obsuri s finim brusnim papirom, spojni del najprej dobro segrej s spajkalnikom in nato dodaj spajko s pasto.
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem videl , da si korošc- javi na zs, imam narejeno regulacijo DC z PWM do 200A , če dam gor manj tranzistorjev, bo pa za avtek od nečaka Wink
lp
R

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70829.35

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ta projekt sem zaključil hvala za nasvete.
Mi je ratalo nekako zlotat tiste tri žičke. zaenkrat drži in regulacija deluje. Če bo pa oksidiralo bomo pa videli. Sem uporabljal cinol pasto.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:
Mi je ratalo nekako zlotat tiste tri žičke. zaenkrat drži in regulacija deluje. Če bo pa oksidiralo bomo pa videli. Sem uporabljal cinol pasto.

Joj !

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:

Cinol pasta je super stvar. Uniči vsako oksidacijo in vsako konico. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrzi cinol pasto čimprej v smeti. To ni ekološko, vendar bo še najmanj škode. Cinol je za lotanje žlebov, ne za elektroniko.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni