|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
M473Y Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 15:51 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 8:14 am Naslov sporočila: Problem sesedanja napetosti na portih [89C4051, 7-seg] |
|
|
Pozdrav.
Od starih merilnih instrumentov od Iskre sem odstranil 4x7seg displej in ga povezal na atmel 89C4051. Priklopim za testirtanje utripanja segmentov in +/- znak mi utripa segmenti se pa ne prižgejo. pomerim napetosti in na portih za segmente (a-g) in portih za vklop celega segmenta je napetost 2,81V. To je znak da se atmelček sesede.
zdaj pa me zanima kaj naj spremenim v vezavi. Mogoče sprememba uporov ali pa tranzistorja.
Vsak segment (a do g) ima predupor 56E in je vezan na P1.x
Vsak led displaj (4 displaji) je povezan iz P3.x preko 2,1kE na bazo od NPS Darlington tranzistorja z oznako MPS A14. Displaj z +/- pa je povezan preko Navadnega BC tranzistorja.
Program deluje ker, ko odstranim Displeje mi lepo preklaplaj med 0 in 5V.
Lp. Matej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ko bi najprej ugotovil kaksni predupori so dejansko primerni za tvoj display ? Poberi stran MCU, vzemi 4470 upor in 5V napajanje in preveri ali se normalno vidi ali ne. Ce se ne, potem upor zmanjsaj. Ko bos z vidljivostjo zadovoljen, izmeri padec na osvetljenem segmentu. Vrednost upora se dodatno malo zmanjsaj, ker bos display poganjal v multipleksiranem nacinu in se loti izracuna na podlagi pridobljenih podatkov.
Pri izracunu upora upostevaj, da ima darlington za multipleksiranje precejsen padec (dva PN spoja), katerega je potrebno pristeti padcu posameznega segmenta. Jaz bi uporabil kar navadne tranzistorje ali kar en ULN2003 in ne bi kompliciral z darlingtoni.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Se to sem pozabil vprasat: display je seveda s skupno anodo, kajne ? Iz opisa to ni razvidno oz. bi bilo mogoce sklepati, da ni. Ce ni, potem to direktno ne bo nikoli delovalo na izbranem MCUju.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M473Y Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 15:51 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Prilepil sem sliko, da lahko vidite kako izgleda. torej vsak 7-seg ima svoj tranzistor.
Deluje v multiplex načinu. torej imam na atmela priklopljene signale za (a,b,c,d,e,f,g segmente in E(nice), D(esetice), S(totice), T(isočice))
Po podatkih je 7seg s skupno katodo. (datasheet
MAN 66XX 7seg )
Zakaj pa ne gre s skupno katodo. sej v bistvu MCU pošlje iz sedmih portov signal na a,b,c,d,e,f,g preko preduporov 56E. Potem se pa samo preklaplajo na drugih portih vklopi in izklopi baz tranzistorjev.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
153.49 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.66 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Še to: dva pina na 89c4051 (port 0, mislim da 0 in 1) morata imeti zunanje pullup-e ...
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Apr 17, 2008 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
M473Y je napisal/a: |
Po podatkih je 7seg s skupno katodo. (datasheet
MAN 66XX 7seg ) |
No, torej si problem ze nasel.
Citiram: |
Zakaj pa ne gre s skupno katodo. sej v bistvu MCU pošlje iz sedmih portov signal na a,b,c,d,e,f,g preko preduporov 56E. Potem se pa samo preklaplajo na drugih portih vklopi in izklopi baz tranzistorjev. |
Preberi datasheet ! 89Cx051 lahko samo "potopi" (sink) omembe vreden tok, od sebe ga pa da zanemarljivo malo; dovolj za upravljanje logicnih vrat, bufferjev in driverjev, ne pa niti priblizno dovolj da bi svetila LEDica. Ali najdi display s skupno anodo, ali pa uporabi primerne high-side driverje (npr. serija UDN; relativno dragi glede na svojo funkcijo).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni