|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s51as Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2004 1:20 pm Naslov sporočila: Obremenitev -0.5V linije |
|
|
Naredil sem regulator vrtljajev za ventilatorje v PCju, vendar pa je na njem padec napetosti tak da pride na ventilator napetost nekaj čez 10V. Zato bi rad regulator priključil na večjo napetost ki bi jo dobil s kombinacijo -5V linije in +12V linije. Vendar pa me skrbi da se bo kaj sesulo!
Prilagam nalepko s podatki o napajalniku.
Regulirani bi bili štirje ventilatorji na katerih se troši pa 0.25A
treba je verjetno še upoštevat da se -5V linija rabi tudi na matični plošči, vendar ne vem v kakšni meri in kako to upliva na delovanje.
hvala za odgovore
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
68.04 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zmelly Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.54 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2004 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja najbrž misliš da se troši po 0,25A na ventilator!?? To je potem skupaj že okoli 1A, kar pa bo občutno preveč za -5V linijo. Ker pa da štirje porabijo samo 0,25, to se mi pa tudi ne zdi ravno verjetno. Sicer pa vidim da imaš napajalnik 550W!! Je to sploh še serijsko??
Mogoče če že rabiš 12V na ventilatorju, potem pa uporabi obstoječi regulator pa še nek rele ki bo če bo treba preklopil ventilator direktno na 12v linijjo. Moji pa se morajo vedno in v najhujših naporih zadovoljiti z nižjimi napetostmi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51as Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Sob Avg 28, 2004 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo testiral regulator z tako dobljenimi 12+5=17V in iz regulatorja pride 15V, delalo je vredu dokler nisem priklopil ventilatorja ki je na box hladilniku P4 (12V, 0.24A). Ta se z višjo napetostjo ni strinjal in je oddal dimne signale
No drugi ventilator pa dela vredu tudi na 15V (12V, 0,12A).
Zakaj en dela drugi pa je crknil ne vem, zadeve pa očitno ne bom prenesel v računalnik! Prav tako sem ugotovil da se 7806 zelo greje ko so obrati na min tako da bo treba večja rebra dat nanj.
Napajalnik v računalniku je 550W, in je čisto serijski
Bom se zadovoljiv z 10.5V max na ventilatorjih, saj regulator je namenjem bol zniževanju kot zviševannju obratov!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni