www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obremenitev -0.5V linije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s51as
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14
Aktiv.: 0.19
Kraj: Šmarje-Sap

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 28, 2004 1:20 pm    Naslov sporočila:  Obremenitev -0.5V linije Odgovori s citatom

Naredil sem regulator vrtljajev za ventilatorje v PCju, vendar pa je na njem padec napetosti tak da pride na ventilator napetost nekaj čez 10V. Zato bi rad regulator priključil na večjo napetost ki bi jo dobil s kombinacijo -5V linije in +12V linije. Vendar pa me skrbi da se bo kaj sesulo!

Prilagam nalepko s podatki o napajalniku.
Regulirani bi bili štirje ventilatorji na katerih se troši pa 0.25A

treba je verjetno še upoštevat da se -5V linija rabi tudi na matični plošči, vendar ne vem v kakšni meri in kako to upliva na delovanje.

hvala za odgovore

lcpower.jpg
 Opis:
nalepka
 Velikost datoteke:  68.04 KB
 Pogledana:  23 krat

lcpower.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 28, 2004 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja najbrž misliš da se troši po 0,25A na ventilator!?? To je potem skupaj že okoli 1A, kar pa bo občutno preveč za -5V linijo. Ker pa da štirje porabijo samo 0,25, to se mi pa tudi ne zdi ravno verjetno. Sicer pa vidim da imaš napajalnik 550W!! Je to sploh še serijsko?? Very Happy Very Happy Very Happy

Mogoče če že rabiš 12V na ventilatorju, potem pa uporabi obstoječi regulator pa še nek rele ki bo če bo treba preklopil ventilator direktno na 12v linijjo. Moji pa se morajo vedno in v najhujših naporih zadovoljiti z nižjimi napetostmi. Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s51as
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14
Aktiv.: 0.19
Kraj: Šmarje-Sap

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 28, 2004 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem malo testiral regulator z tako dobljenimi 12+5=17V in iz regulatorja pride 15V, delalo je vredu dokler nisem priklopil ventilatorja ki je na box hladilniku P4 (12V, 0.24A). Ta se z višjo napetostjo ni strinjal in je oddal dimne signale Sad
No drugi ventilator pa dela vredu tudi na 15V (12V, 0,12A).

Zakaj en dela drugi pa je crknil ne vem, zadeve pa očitno ne bom prenesel v računalnik! Prav tako sem ugotovil da se 7806 zelo greje ko so obrati na min tako da bo treba večja rebra dat nanj.

Napajalnik v računalniku je 550W, in je čisto serijski Smile

Bom se zadovoljiv z 10.5V max na ventilatorjih, saj regulator je namenjem bol zniževanju kot zviševannju obratov!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni