www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grafična problem?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 08, 2006 10:14 pm    Naslov sporočila:  Grafična problem? Odgovori s citatom

Po slabih 14 dneh, odkar

sem menjal mamaplato in procesor se mi je pojavil danes nov problem:

Windowsi se zaženejo v resoluciji 800x600 (prej seveda nastavljeno na 1024x...), če želim to spremeniti ročno, se računalnik isti hip resetira. In spet od začetka...

Je šla grafika, ali je kakš
en trik
?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.99
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 08, 2006 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen pa je bil razlog menjave matične plošče ?

Streli ne gre zaupati ! In prav lahko da je to posledica sekundarnih efektov strele.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ni strojna napaka, poizkusi najprej gonilnik za grafično kartico odstranit in ga ponovno namestit.

Možno je, da je disk pridelal kakšne napake - > Checkdisk

satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ni bila strela. Mamaplata je umirala počasi, po nekajdnevnem nedelovanju se ni hotela več prižgati. Pozneje se je vendarle, pa čez par dni, po nekaj dopusta isto. Po menjavi in ponovni instalaciji ni bilo nikakršnih problemov.
Spomnil sem se še to: Preden se je "usula"grafika, sem namestil še KWM switch (1monitor,miš,TPK za 2PC). Vse to je prej delovalo brez kakršnihkoli problemov kako leto. Zdaj pa tole Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ni bila strela in je matična plošča "umirala" na obroke, potem je grafična kartica verjetno v redu. Problemi pa so drugje. Če ob menjavi matične plošče nisi ponovno instaliral Windows-ov, potem lahko problemi izhajajo tudi zaradi neusklajenega delovanja OS in gonilnikov.

Pri takem počasnem umiranju matične plošče, pa se izplača pregledati elektrolitske kondenzatorje v switching napajalnikih, ki so na sami plošči. Moje mnenje je, da bi ta matična plošča lahko še pridno delala, vsaj še kakšno leto.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri menjavi motherboarda je potrebno zamenjati driverje za hardware. Če je windows na disku ostal tisti kot je bil instaliran na stari plošči in če nova plošča ni popolnoma identična stari, je veliko driverjev napačnh in torej zanič. En od problemov je že viden (težave pri spremembi resolucije). Teh problemov pa je ta hip nevidnih še cel kup. Pokazali se bodo prej ali slej. Rešitvi sta dve: Na novo instalirati windowse (najboljša rešitev) ali pa instalacija vseh driverjev. Za začetek driverji, ki so priloženi novemu motherboardu. Potem pa še upgrade tega.

Precej ljudi ob instalaciji sistema pozabi instalirati driverje, ki pripadajo motherboardu. Sistem sicer deluje, vendar pa so performance zaradi tega opazno slabše. Windows ne pozna vseh komponent na boardu in instalira le generični driver, ki ne dela optimalno.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, pozabil si povedati, da se lahko zgodi, še posebej pri XP in w2000, da se operacijski sistem sploh ne pobere, če so razlike matičnih plošč prevelike.
V tem primeru je ponovna instalacija operacijskega sistema nujna.
Ob povedanem, se vsekakor izplača dotakniti še tega, kako naj bi bil disk razdeljen, da bi v takuh primerih prihajalo do čim manjše izgube podatkov.
Imeti se izplača vsaj dva logična diska, prvi za sistem in programsko opremo, drugi pa za podatke. V takem primeru pač naložimo OS ponovno, podatki pa ostanejo netaknjeni.
Ljudje, ki radi odlagajo enormno stvari na desktop ( tudi jaz sem tak) je prav, da poskrbijo, da desktop ni fizično lociran med sistemskimi direktoriji. ( google da kar nekaj rešitev). Naslednji problem so programi za pošto. Nehal sem uporabljati outloooooooke in podobne strežne odjemalce. Pri njih v primeru, ko je potrebna reinstalacija OS pošto lahko res gledaš samo še zunaj.... Ni pametnega razloga, a ti programi podatke od pošte vztrajno trpajo med sistemske datoteke. Pošto torej prebiram preko WEB vmesnikov.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je.
Ampak če se sistem ne pobere, človek nima izbire. K inštalaciji novega sistema je prisiljen. Najhuje pa je če sistem delno deluje. Človek nekaj poflika, tako da sistem zgleda, kot da deluje. Ko pa kasneje deluje slabo ali mrkne je za to kriv Microsoft, faza lune ali naključni mimodoči pes. Vse razen lastnika računalnika.

Meni osebno se zdi najbolje imeti eno sam diskovno particijo za sistem in podatke. Če pride do okvare diska (hardware, virusi, elektroshock) gre v vsakem do kompletne izgube podatkov (obe particiji). Če sta particiji dva se eden vedno prej zapolni, ali kaj drugega podobnega. Dva logična diska na enem pogonu upočasni delo že zato, ker morajo bralno čitalne glave mehanično ves čas preskakovati z enega dela diska na drug (iz particije na particijo). Tudi če je disk še tako hiter (15.000 obratov), je čas potovanja med cilindri tisti, ki je glavna zavora. Sklep: wordove datoteke (uporabnikovi dokumenti) morajo biti čim bližje instalacije MS Office-a. Res grozno je, ko človek klikne na .doc in mora čaaakati, da se dokument odpre. Sekunda, pol sekunde načeloma res ni veliko. Če imaš čas. Če pa moraš nekaj narediti se pa tudi to pozna.

V praksi imam povsod že dolgo en disk z eno črko (c:) z sistemom in podatki. D: je fizično drug disk in služi za predvsem backup in stare stvari. Backup je seveda tudi na CDju in traku. Če se prav spomnim mi v življenju še nikoli ni prišlo do tega, da bi mi koristili dve particiji na enem disku. Zaradi več particij na disku pa sem zgubil zares veliko časa.

Pri določenem delu pa se lahko delo zelo pospeši, če se del input/outputa preseli na drug disk. Za to je v glavnem potrebna izvorna koda programa. Lahko pa se postavi sistemsko spremenljivko TEMP, da kaže namesto iz C:\.... na D:\.... pri programih, ki veliko pišejo po disku in poleg tega na veliko uporabljajo začasne datoteke je razlika že na oko opazna.

Več particij ima smisel na serverjih. Sistem se da na disk z RAID 5, podatke pa na raid 0. Ampak to je že izven domače uporabe in predrago.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Sre Avg 09, 2006 10:46 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, moja nedoslednost... Seveda sem ob menjavi matične in procesorja formatiral C particijo in XP-je naložil čisto na novo.
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem podoben primer. Na novo sem instaliral WinXP s SP2. Po instalaciji sem naložil gonilnike za grafično kartico iz original CD. Po tem sem imel enke težave kot jih opisuješ.
Rešitev: pri updatu windowsov preko interneta je zaznal tudi grafično kartico in instaliral nov gonilnik. Sedaj je vse v redu. Poizkusi, morda je težava samo v gonilniku.
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 09, 2006 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, medtem sem res odstranil driverje in zdaj nanovo instaliral, pa je naenkrat vse OK. Najbrž nikoli ne bom izvedel, zakaj se mu je kolcalo...

Hvala vsem za pomoč!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni