www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

532 nm svetlobni filter

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 1:48 pm    Naslov sporočila:  532 nm svetlobni filter Odgovori s citatom

S spletno kamero želim zaznavati lasersko točko zelenega, 532 nm laserja. Težava se pri tem pojavi na belih predmetih, ki so na kameri dvolj svetli, da laserska točka ne izstopa. Tako bi bilo zelo lagodno, če bi lahko svetlobo "fizično" prefiltriral.

Potreboval bi torej filter, ki prepušča le svetlobo valovne dolžine 532 nm. Kje bi lahko kaj takega kupil/dobil/naredil? Če sploh obstaja?

Verjetno bi šlo tudi s polarizacijsko folijo? Kje bi to lahko dobil? V LCD zaslonu?
Potrebujem majhen kos, malo več kot 1 cm^2.

PS: Če obstaja kaj v tem stilu vendar za druge valovne dolžine lahko tudi zamenjam laser.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

knightoptical ima mogoče ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V beli svetlobi je tudi svetloba z valovno dolžino 532 nm.

LpA

P.S. majhen kos polarizacijske folije lahko dobiš pri meni.

Nazadnje urejal/a Obelix Tor Maj 11, 2010 2:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neko tako stran sem iskal, hvala mucek Smile

Obelix je napisal/a:
V beli svetlobi je tudi svetloba z valovno dolžino 532 nm.

LpA

Že, ampak je ni veliko.

bbs
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Nov 2009 18:42
Aktiv.: 0.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zeleni laserji, predvsem cenejši, oddajajo svetlobo tudi v NIR spektru. Mogoče lahko odstraniš IR filter na kameri in blokiraš vidno svetlobo z kosom navadnega fotografskega filma. Mogoče celo odstranitev IR filtra ne bi bila potrebna, glede na moč laserja in razdaljo?
Nazaj na vrh
tacer12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 1.18
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče najdeš tukaj kaj uporabnega.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koga, ki se ukvarja z osvetljavo prireditev, prosi, da ti odstopi en kos zelenega barvnega filtra. Ponavadi je več odtenkov. Preizkusiš, kateri ti najbolj odgovarja.
Tak filter res da ni zelo ozkopasoven, ampak mogoče bi bila pa dovolj dobro delujoča rešitev.

Vinkel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55
Aktiv.: 1.14

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V take namene ozkopasovnega filtriranja zgolj ene valovne dolžine se navadno uporablja interferenčne filtre, ki pa so izjemno dragi. Mislim da jih je učasih prodajal Roithner Lasertechnik, vendar glede na to da uporabljaš spletno kamero <100eur, ne želiš dat dvakrat toliko samo za filter:)

Moj nasvet je poceni in deluje relativno OK. Sliko sestavljajo 3 matrike (R,G,B).
Točko boš najlažje poiskal če gledaš samo zeleni layer, in iščeš maksimalno intenziteto samo znotraj tega. Na tem mestu slike lahko preverjaš še ostala dva layerja(R,B), ki bi morala biti izredno nizkih intenzitet, zaradi monokromatičnosti laserske svetlobe

Problem ki ga omenjaš je problem na belih površinah, kjer zabije vse tri layerje.
Zadevo bi lahko rešil z preverjanjem na drugih dveh layerjih (R,B) ali pa kameri ustrezno nastavil brightness in gamma, da bo slika dovolj temna in bo prispevek belih površin h intenziteti nizek oz. minimalen, in hkrati dovolj, da bo svetloba laserskega izvora še dovolj vidna.

Ker je to mojemu zanimanju sorodno področje, bi me natančneje zanimalo kaj ustvarjaš, v kolikor ni skrivnost ?
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zbrskal polarizacijske filtre ampak očitno ne bodo koristili.

Trenutno mi je najbolj všeč zamisel s fotografskim filmom, ki kot opažam deluje super, stem da še moram nekje zbrskat močnejši IR laser. Se mi smili razstavit zelenega, da bi bil IR.

@Aly: Bom poskusil še s filtri za luči, mislim da jih imamo nekaj v gledališču, če jih bom le uspel najti. Sem namreč že poskusil z malo zelene barve na prosojnici pa nisem bil prav navdušen.

@Vinkel: Cena v primeru zanesljivosti ni bistvena ovira. Sprva sem tudi jaz imel v mislih zaznavanje barve, a je problem, ker je nastavitev svetlosti na kameri softwerska in če beli barvi zmanjšaš osvetlitev je še vedno bela. Laserska točka pa seveda naredi popolnoma bele pixle.

Kaj ustvarjam? Pripravljam se na svetovno tekmovanje RoboCUP, kjer bo nastopil robot, ki se bo moral nekako orientirati v prostoru. Zamislil sem si 2D skener in sicer bom na servo motor pritrdil kamero in pod kotom laser. Ker bo laser pritrjen pod kotom bo na različni oddaljenost od stene laserska točka vidna na različni višini. Račnunalnik mora torej prepoznat točko in iz njenega položaja izračunat oddaljenost. Z rotiranjem kamere pa bom dobil 2D vpogled v prostor. Več pa si lahko pogledaš na moji spletni strani pod kategorijo RoboCup.

Vinkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:
Laserska točka pa seveda naredi popolnoma bele pixle.

Vidiš točno v tem je problem.. Brighntess nastavi tako, da bo laserska točka videti samo zelene barve, da ne bo "zabilo" pikslov na senzorju. Tedaj hkrati tudi ne boš imel več problemov z belimi površinami.

Tudi sam sem naletel na ta problem, ko sem delal 3D laserski skener in sem problem iskanja točk rešil na tak način. Koliko je zadeva robustna nisem preverjal pri različnih osvetlitvah, vendar takrat s tem nisem imel težav.

Kar se tiče 2D skenerja, ti predlagam da uzameš linijski laserski projektor in izvajaš lasersko triangulacijo za vse točke te črte. S tem dobiš hkrati tudi podatek pod kakšnim kotom se giblje robot glede na kot sobe, in ne samo koliko je stena oddaljena od robota v primeru uporabe točkovnega las. izvora.

Če ti je kaj v pomoč ti lahko posredujem kontakt nekoga, ki je popolnoma isto stvar pred leti že implementiral na robota in to zelo uspešno.
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav, da bi bilo zadevo fajn rešit kot omenjaš vendar imam tukaj težavo. Stene bodo večinoma iz pleksi stekla in bo potrebna dovolj velika moč laserja, da se bo laser jasno videl na njem. Svetla točka niti ni problem, črta pa že je. Če bi bili boljši pogoji bi verjetno tudi sam šel v to smer. Kontakt je pa vsekakor dobrodošel, morda dobim kakšno zamisel. Hvala!
Vinkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslal ZS.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni