www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brezžično (IR) progrmiranje AVR

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2008 10:23 pm    Naslov sporočila:  Brezžično (IR) progrmiranje AVR Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Kaj ima kdo idejo, kako bi naredil, da bi lahko programiral AVR-je (ATmega32) preko IR diod, primer je LEGO MINDSTORMS, ki ga sestavlja LEGO USB IR Tower in RCX, ki ima IR sprejemno diodo, ter ga tako programiraš na daljavo (1m).

Naprimer kako 1wire sprejemno diodo na Atmego32, katera bi imela v Eeprom zapisane sprejemne ukaze, AVRUSBprog (od VolkD, tega uporabljam) pa bi naredil konektor, ki bi imel kak sprogramiran mikrokontroler in IR diodo, ter bi tako programsko kodo pošiljal na drug uC.

Hvala za ideje!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni lažje v mikrokrmilnik spravit en majhen bootloader, ki pač po nekem protokolu sprejema bajte preko IR in jih zapisuje v flash?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2008 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
A ni lažje v mikrokrmilnik spravit en majhen bootloader, ki pač po nekem protokolu sprejema bajte preko IR in jih zapisuje v flash?

Ja to bi blo še lažje, jaz za to možnost se slišal nikoli nisem. Prosim za več informacij!

Zato pa sem rekel, da čakam ideje in različne možnosti, ker jaz to vedno rešim (največkrat sploh ne rešim) preveč preveč zakomplicirano!

Hvala!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomislil sem celo na Bluetooth tehnologijo. To bi bilo še boljše, ampak je veliko bolj zapleteno.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

:google: AVR bootloader

Drugače pa je IrDA dvosmeren UART z nekaj plastmi protokolov. To bi bilo malo težje za implementirat v bootloaderju (šansa je, a so druge, lažje poti)...

Če bi TX pine napeljal na nek 38kHz oscilator ter naprej na LEDico, RX pa povezal na kakšen TSOP1738, bi mogoče uspel spravit čez komunikacijo kar tipa UART. Potem bi lahko uporabil kar en 'generičen' bootloader za AVRje.

Ja... Bluetooth je tudi varianta - tako se namreč programira novi Mindstorms (moraš pa vedet, da je tam naložen cel OS, ki nalaga samo programe v pomnilnik in se ne prepisuje cel).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Če bi TX pine napeljal na nek 38kHz oscilator ter naprej na LEDico, RX pa povezal na kakšen TSOP1738, bi mogoče uspel spravit čez komunikacijo kar tipa UART.

A gre to tako enostavno? Pa bi enako povezal in na uC in na Serial port. Zakaj pa ravno 38kHz?

Kakšna shema, kam in kako naj vežem oscilator?

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 30, 2008 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

38 kHz zaznava omenjeni senzor - ko zazna IR svetlobo s frekvenco 38 kHz postavi svoj izhod na "1" in obratno. Oddajnik IR svetlobe je IR LED dioda povezana na 38 kHz generator. Lahko uporabiš na primer multivibrator 555 (shem je na googlu koliko želiš). Signal iz mikrokontrolerja pa lahko vežeš na kakšen reset pin od integriranega vezja 555.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
A gre to tako enostavno? Pa bi enako povezal in na uC in na Serial port. Zakaj pa ravno 38kHz?

Kakšna shema, kam in kako naj vežem oscilator?

Gre, je pa potrebna dovoljsna stabilnost oscilatorja, kar RC z 555 ravno ni, ko ga das nekam v malo manj ugodne pogoje ... kondenzator namrec tudi doloca frekvenco, ze tako imajo kar velike tolerance, potem pa se spremenijo lastnosti pod vplivom temperature in frekvenca je lahko hitro dalec od ciljne za vec kot 10%, kar je pri vgrajenih BP filtrih v sprejemnikih povsem neuporabno.

Jaz sem naredil s PWM izhodom iz MCUja (ki je deloval s kvarcnim oscilatorjem, ki je precej bolj natancen kot RC), vezano je bilo pa tako, da je TX preko PNP tranzistorja na zgornji strani IR diode (med V+ in diodo), PWM pa preko NPN na spodnji (med maso in diodo oz. v tem primeru uporom), vmes pa je seveda bil se upor za nastavitev toka skozi diodo.

IR dioda namrec potegne precej vec kot tistih 25 mA, ki jih MCU zmore na enem pinu, zato sta bila potrebna dodatna tranzistorja. Tako sem dobil na izhodu SFH5110 ravno pravo polariteto TTL serijskih signalov, ki je spet prisla vezana direktno na RX MCUja, hkrati pa sem imel kar najvecjo oddajno moc, saj nisem bil omejen s max. tokom za en pin MCUja.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 6:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti bi ga poslal kar na Tour de France preden si ga naučil voziti kolo. Wink
Naj kar proba prvo s 555, potem ko bo videl za kaj gre pa naprej......

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede TSOP1738: nekateri pravijo, da sprejema vse od 36kHz do 40kHz, tako da teh 5% tolerance bi pa le lahko nekako s 555 skupaj spravil, ali ne?
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno! Eni so pač perfekcionisti. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Glede TSOP1738: nekateri pravijo, da sprejema vse od 36kHz do 40kHz, tako da teh 5% tolerance bi pa le lahko nekako s 555 skupaj spravil, ali ne?

Jaz sem imel SFH5110. Ker je oznaka na njem izredno majhna, mi je prodajalec po pomoti dal -38 namesto -36 in preden sem to opazil, sem uporabljal napacne (to sem opisal v neki drugi temi na tem forumu), katere sem potreboval.

V istem testnem vezju so -36 delovali 100% zanesljivo, ko sem jih enkrat dobil, dva od -38 (po nakljucju je bil en od teh dveh prvi, ki sem ga pobral iz vrecke) od sestih pa tudi. Ostali so naredili masaker iz sprejetega signala, pa je slo za zelo pocasen signal od TV daljinca (64 period nosilca na polbit) in ne za (verjetno - odvisno seveda od nastavitve) hitrejsega serijskega.

Za serijskega sem uporabil hitrost (pocasnost) 300 bps ravno zato, da bi se izognil temu problemu in dal dovolj casa sprejemniku, da ujame in demodulira signal.

Kodnenzatorji imajo proizvodno toleranco dalec vecjo kot 5% ze, ko ga primes v roke na sobi temperaturi, tako da 5% res ni veliko ...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni