www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomivalni stroj Gorenje-voda teče

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.09
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 9:45 pm    Naslov sporočila:  Pomivalni stroj Gorenje-voda teče Odgovori s citatom

Lep pozdrav

težave z pomivalnim strojem Gorenje v hiši. Starejši stroj z mehanskim programatorjem. Ne ustavi točenja vode, najprej sem zamenjal presostat ker bi bilo logično da ne preklopi ko je vode dovolj, pa je enako. Očistil sem cevko,dizo in prav vse v notranjosti stroja problem še vedno enak. Model PMS202. Imate kakšne izkušnje? Ostale funkcije vse delujejo, če vrtiš programator,le ventila za vodo ne izklopi. Usmilite se me, pomivam na roke Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 9:57 pm    Naslov sporočila:  Re: Pomivalni stroj Gorenje-voda teče Odgovori s citatom

Prva stvar, ki mi pride na misel je počena cevka med hidrostatom in posodico, ali celo počen priključek na posodici. Kako to preizkusiti: Cevko snameš iz posodice, posodico zatesniš (gumica+ folija ali kondom), da ne pušča vode, cevko od hidrostata spelješ navzven, stroj postaviš pokonci, ter vklopiš stroj, da začne jemat vodo, nato pihneš v cevko, če se voda zaustavi, je vzrok nekje na cevki, če ne je lahko vzrok na ventilu za dovod vode, če praviš, da si hidrostat že menjal.
Vendar pazi preden, da posegaš v stroj izključi kabel, po končanem preizkusu prav tako izvleci kabel, stikalo ni dovolj !!!!

fricky
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2008 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Robi hvala za hiter odgovor. Sem preizskusil tako kot praviš, voda se ustavi. Cevka dobro dihta tudi do odprtine (na sliki obkrožena), če primem dol in pihnem drži. Mi je pa čudno, ker ko vodo nataka vleče zrak po cevki proti stroju ne proti hidrostatu?? Ali mora po cevki samo zrak ali voda? Ker če je cevka sneta voda priteka. Probal sem naredit že novo tesnilo pod pokrovčkom kamor je speljana cevka pa isto. Ne razumem najbolj kje bi moral nastat tlak da aktivira hidrostat. Ali se še česa spomniš?

DSC0491.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  169.97 KB
 Pogledana:  3 krat

DSC0491.jpg

Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 24, 2008 11:35 pm    Naslov sporočila:  Re: Pomivalni stroj Gorenje-voda teče Odgovori s citatom

Da na kratko opišem delovanje hidrostata. Hidrostat izgleda kot nekakšna posodica, ki je neprodušno zaprta, s strani kjer je priključek za cevko. V sredini je gumasta membrana, na katero z ene strani pritiska zrak, na drugi strani membrane, pa je na samo membrano pritrjen vzvod, ki vklaplja ali izklaplja stikala (mirovna in ali delovna).
Torej tudi pot med posodo v kateri je voda in nastavkom za cev na samem hidrostatu, mora biti navzven neprodušno zaprta. Sem na hitro skiciral in če opišem še to. Na eni strani se nataka voda v posodo, ki zaradi svoje teže izpodriva zrak proti hidrostatu. Torej v cevki je zrak, morda v samem začetku cevke iz posode je tudi voda, ko je stroj poln in čisto logično, da se z večanjem tlaka vode povečuje tudi tlak v cevki, v smeri proti hidrostatu.
Me pa zanima, kako si preveril tesnenje med posodo in hidrostatom?
V prejšnjem postu sicer nisem napisal, nekaj kar je sicer meni logično, ampak.
Ko pihneš v cevko, se hidrostat preklopi- izklopi dotok vode, do tukaj je vse OK, ampak je razlika kako pihneš v cevko, če pihneš s polno močjo, luknjica v cevki ali priključku pa je zelo majhna, je pretok zraka tako počasen, da sploh ne moreš opazit, da bi se hidrostat ponovno preklopil. V normalnem delovanju stroja je tlak zelo majhen, dotok vode počasen, torej je spuščanje cevke lahko dovolj, da se ne ustvari zadosten tlak, ki bi izklopil hidrostat. Če se vrneva na test, potrebno je pihnit v cevko zelo, zelo na rahlo, ravno toliko, da je čisto na meji preklopa, oziroma se hidrostat preklopi, nato pa stisneš cevko in jo držiš minimalno 1min. Če kjerkoli spušča, se bo hidrostat ponovno preklopil. Seveda jaz za to uporabim drugo novo cevko, ki jo nataknem na mesto kjer si narisal in tako lahko pihnem, nato pa mojo cevko stisnem itd...
Upam, da je drugi hidrostat nov in točno za ta model stroja in ne iz kakšnega rabljenega stroja ali celo za Pralni stroj, logično za vsak stroj so tlaki različni. Čeprav bi lahko bil tudi nov zanič (1 proti 100 %, da to ni), ampak eni imajo srečo tam ko ni treba hi hi
Kot si zapisal, da ti hidrostat izklopi, če pihneš v cevko, je torej električno vse OK, nekje ti spušča zrak, kje? bo pa treba ugotovit. Cevka ali posoda, ali sam hidrostat, drugega modrovanja tu ni, razen če počneš neumnosti iz prejšnjega odstavka.

hidrostat.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  hidrostat.jpg
 Velikost datoteke:  12.02 KB
 Downloadano:  40 krat

fricky
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tvojo pomočjo sem prišel stvari do dna in stvar je sledeča: hidrostat ne preklopi ker so mi v pooblaščeni trgovini prodali hidrostat za pralni stroj!! Lepo se da preverit po kodi artikla na Gorenjevi strani
Stari hidrostat je 100% zanič ker čutiš da zrak piha ven iz njega in ko smo ga odprli je bila tudi počena membrana. Naš ata je celo premontiral membrano iz drugega in zdaj res pri minimalni sapi preklopi, tako da stroj zdaj deluje bp, po potrebi pa bomo nabavili nov hidrostat
Robi hvala za trud če kaj hodiš mimo imaš velik pir v dobrem, gostilno imam blizu Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni