|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
levak Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 14:05 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.17 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 2:15 pm Naslov sporočila: Kontroler za vivarij |
|
|
LP!
V planu imam izgradnjo vivarija. Ker vivarij zahteva določene pogoje (temp, vlago) razmišljam, da bi v ta namen naredil nek kontroler, s katerim bi lahko vzdrževal potrebne parametre.
Kaj bo moral kontroler početi:
- merjenje temperature (to sem razmišljal, da bi naredil kar z kakšnim DS1820)
- merjenje vlage (kaj takšnega bi šlo?)
- prižiganje in ugašanje luči ( 2 para luči, ki se prižigata ločeno, v razmaku cca 1 ure)
- prižiganje in ugašanje ventilatorjev za ogrevanje in hlajenje vivarija
- prižiganje in ugašanje sistema za simulacijo dežja
- krmiljenje žarnic za simulacijo vremena ( EEGju imajo za regulacijo svetilnosti vhod 1-10V)
Fino bi bilo, če bi bilo na kontroler možno priklopiti še kakšen LCD, da se lahko takoj na mestu vidi stanje: prikaz temp, vlage, % moči svetlobe,...
Ker sem bol laik v asemblerju, bi bilo fino, če bi se kontroler dalo programirati v kakšnem višjem jeziku. Kako je s presnemavanjem programov potem na kontroler? Obstaja kakšen z ethernet/serial povezavo, da bi lahko delal tudi statistiko?
Kakšna bi bila cena takega kontrolerja? Recimo takega brez ethernet/serial povezave in takega z? Gledam sem C Control station II od Conrada, ampak je stvar s svojimi 225€ zame malo predraga. Verjetno se dobi kaj cenejšega.
Hvala, Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo za tvoje potrebe sem videl pred kratkim med Inovacijskimi predlogi na državnem tekmovanju. Zadeva je bila izvedena z AVR AtMega8 z vsemi zadevami, ki jih potrebuješ. Stvar sta naredila dva dijaka, tako da bi ju lahko kontaktiral in odkupiš načrte ali pa celotno zadevo.
Projektu se je reklo: Terarij - ŠC Velenje - Poklicna in tehniška elektro in računalniška šola - Jure in Pia
poizkusi kontaktirati šolo.
Predlagam da spodbudiš objavo tega projekta, mogoče je celo član našega foruma.
Lp
(da še tukaj odgovorim, za ostale) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
levak Član

|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha... No tvoj odgvor sem že videl na slotechu pa vseeno še prašam za mnenja drugih, s čim bi oni to izvedli:)
Več informacij ne škodje pravjo:) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda. Tudi odgovore in končne rešitve je uporabno objaviti na koncu vsake zadeve, tako da še drugi si lahko pomagajo.
Še en predlog zate: Vivarij bi lahko povezal še z ENC28J60 in tako zadeve kontroliraš/nadziraš ker preko web vmesnika.
http://tuxgraphics.org/electronics/200606/article06061.shtml
Videl sem tudi možnosti da termometer gor priklopiš ipd, tako da bi lahko še ostale senzorje dodal in imaš vse kar želiš.
V nekaj dneh pričakujem te vzorce, pa bom naredil zadevo opisano na linku in sporočim kako dela.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
levak Član

|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda odgovori in končne rešitve bodo opisane, tako kot pri vsakem mojem projektu. Že iz navade tako delam, da vsak projekt podokumentiram in objavim, da imajo tudi drugi kaj od tega.
Tistale specs si bom pa ogledal, da vidim kaj je to. ČE bi lahko stvar spremljal preko weba bi bilo to fantastično.
lp, Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
levak Član

|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gledam tole stran in sem na njej našel zgrajen celoten kontroler z web serverjem in 9 digitalnimi IOji in 6 analognimi. Zraven so tudi navodila za priklop termometra in vlagometra, ki zavzame 1 analogn port in 2 digitalna.
Ali bo 7 digitalni dovolj za ostale stvari? Z enim digitalnim portom lahko krmilim en rele, ne? Ali ta atmel podpira I2C? S tem, kolikor je meni znano, pridobim še precej IO portov. Imam prav?
lp, Matej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Porte lahko brez težav razširiš s kakim latchom. Recimo 74LS573. I2C lahko uporabiš praktično na vsakem mikrokontrolerju. Če sam nima hardwerskega je pač potrebno napisati proceduro za določene pine. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni