|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
klemen18 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2008 19:37 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Osrednja Slovenija
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:05 pm Naslov sporočila: Štop luč v avtu |
|
|
Spoštovani!
Zanima me samo kako bi naredil v avtu za tretjo zavorno luč, da ko bi začele leteti (postopoma se prižigati) LED puščice (visokosvetleče LED diode). Vhodna napetost bi bila 12V v avtu.
Hvala vsem, ki mi boste lahko kako pomagali!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj veš, da je vgradnja nehomologiranih svetil na vozilo prepovedana?
Tudi "lepa" denarna kazen je zagrožena za ignoranco tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
kako to misliš-LED puščice?  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja kako to misliš, LED puščice????
Drugače je imel moj bivši sošolec tako narejeno, da so se postopoma prižigale in potem ko so se vse prižgale, so vse gorele.
Kakršnokoli "vižo" s temi ledicami je zelo preprosto narediti z mikrokontrolerjem, brez njega se pa tudi da, samo je vezje večje in bolj zapleteno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri zavorni luči naj bo na 1. mestu varnost.
VSE LED naj se takoj prižgejo s polno svetilnostjo.
Razne efekte lahko kombiniraš pri ugašanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz časov bivše juge se mi je dopadla rešitev, kjer tretja zavorna luč ob vklopu najprej 3x hitro utripne, nato pa sveti do prenehanja zaviranja.
Dandanes so takšni šminkeraji prepovedani.
Še vedno poudarjam, da neoriginalna nehomologirana svetila ne sodijo na vozilo, ki se uporablja v cestnem prometu!
Takoalitako je že vse modro polučkano z raznimi ledicami in kvaziksenonkami, zdaj naj pa še gledam v zadek avtomobila pred mano in ugotavljam, kako je okrašeno božično drevesce lahko tako hitro, da potuje pred mano? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@MadMax, ti pa res ne moreš iz svoje "zakonodajalske" kože a ... a ti ni dovolj, da zakon o CPP omeniš samo enkrat na temo
Meni je vseeno, če nekomu original štop lampe delajo BP. Če bo imel na sredini zadnje šipe še novoletno jelko pa me to niti slučajno ne bo motilo. Mu potem vsaj tisto kar je v osnovi potrebno za varno vožnjo toliko bolj zanesljivo deluje.
Bolj me motijo npr. zakonsko dovoljene rikverc meglenke, ki jih nekateri prižigajo za vsako kapljico dežja, čeprav je vidljivost takrat še 1km in več
Se opravičujem za OT ... sem mogel, ker je bil že drugi post v tej temi ravno tako OT ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi OT je del debate, zato naj ti ne bo nerodno, Iztok.
Če nekdo sprašuje po recimo softwareu iz "travnika", kako vdreti mimo passworda v sosedov router/wlan, kako odpret sosedova električna garažna vrata, itd..., se uporabnika opozori na nelegalnost početja, tema pa gre pod ključ.
Zakaj bi bilo pri lučkah drugače?
Morda ker imaš tudi sam nehomologirane lučke na bavarcu?
Nič se nisi pohvalil da si jih homologiral....
Ti predvidevaš, da bo nekdo s svetlečo ikebano na zadku imel vse ostalo pošlihtano?
No, jaz pa predvidevam, da bo nekdo v takem primeru imel še kaj več polučkanega, ne glede na zakonodajo.
In če trdiš. da te polučkani avti v prometu prav nič ne motijo, ti tega pač ne verjamem.
Sicer pa so tudi glede uporabe meglenk pravila jasna, tako da ne vem zakaj jih omenjaš?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Če nekdo sprašuje po recimo softwareu iz "travnika", kako vdreti mimo passworda v sosedov router/wlan, kako odpret sosedova električna garažna vrata, itd..., se uporabnika opozori na nelegalnost početja, tema pa gre pod ključ.
Zakaj bi bilo pri lučkah drugače? |
Kdaj gre tema pod ključ je stvar moderatorja.
Nič se nisi pohvalil da si jih homologiral.... |
Povsem osebne dialoge si izmenjujta na ZS. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi OT je del debate, zato naj ti ne bo nerodno, Iztok.
Zakaj bi bilo pri lučkah drugače? |
Zakaj razlika? Zato ker je piratstvo v vseh pogledih kriminal, dodatna zavorna luč pa ne. Zame je to velika razlika!
Nič se nisi pohvalil da si jih homologiral.... |
Se ti bom pa sedaj. Zadeva je homologirana in to s certifikatom!
Ti predvidevaš, da bo nekdo s svetlečo ikebano na zadku imel vse ostalo pošlihtano?
No, jaz pa predvidevam, da bo nekdo v takem primeru imel še kaj več polučkanega, ne glede na zakonodajo.
In če trdiš. da te polučkani avti v prometu prav nič ne motijo, ti tega pač ne verjamem. |
Iz izkušenj vem, da so taki, ki montirajo dodatke na njih še posebej pozorni.
Sicer pa so tudi glede uporabe meglenk pravila jasna, tako da ne vem zakaj jih omenjaš?  |
Zato, ker je na cesti več bedakov, ki jih brezobzirno uporabljajo, kot pa takih, ki zaradi varnosti montirajo tretjo zavorno luč pa kakršna že bila. Tudi jaz jo imam ... in to homologirano, da ne boš posebej spraševal!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen18 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2008 19:37 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Osrednja Slovenija
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
to sem misli tako.
Ko bi prtisku pedal za bremzo bi takoj zasvetile 4 led diode (oblika puščice) nato pa se zelo hitro (kakšne pol sekunde da se prižge naslednjih) 4 led diod (puščica) in tako naprej dokler nebi svetile vse led diode
Hvala vsem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klemen, s stališča varnosti se mora vsa zadeva prižgat s polno močjo TAKOJ, ko se začne zaviranje. Le na ta način bo voznik za teboj pravilno doumel pomen lučk in hitro ter pravilno reagiral!
Potem pa si lahko mirne duše privoščiš postopno ugašanje ...
Najnovejši sistemi (so celo homologirani ) delujejo tako, da se z višanjem hitrosti vozila tudi stop luči prižigajo močneje ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen18 Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm in kakšno vezje bi potreboval za 12V postopno ugašanje ledic, da se vse na enkrat počasi ugašajo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Nobenega. Samo kondenzator po moje.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
Nobenega. Samo kondenzator po moje.  |
In kaj se bo zgodilo ob priziganju ?  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni