www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Starost+Znanje +Mikrokontroler ???
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2003 2:48 pm    Naslov sporočila: icon_cool Starost+Znanje +Mikrokontroler ??? Odgovori s citatom

In še eno vprašanje iz teme mikrokontrolerjev.
Glede na to, da sem totalni laik kar se tiče teorije v elektroniki, še večji pa kar se tiče mikrokontrolerjev, me zanima kaj mi svetuejte.Ali se sploh naj spuščam v te zadeve, ali nima smisla.
Saj tiste osnovne stvari, da se da mikrokontroler sprogramirat in potem njegove funkcije so mi nekako jasne, kar se pa tiče programskega jezika, pa bolj tako.
No, glede na to, da je navdušenje in, da sem si snel že tudi Picall me zanima, ali je tale picall za programirat vse pice, ali za večino le teh.

Če mi mislite dati nasvet, da naj začnem bi vas prosil tudi za prve korake.
Hvala za nasvet.
LP
Boco

p.s.ali pa bo na koncu prevladal moj slogan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2003 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj nima nobeden pametnega nasveta?
SAJ NE BOM HUD, ČE BOSTE REKLI, DA STAREGA KONJA NI MOGOČE NAUČITI VOZITI Wink
lp
Boco
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2003 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej o picall. Z njim je možno programirati vrjetno vse PIC-e saj avtor software redno nadgrajuje. (zagotovo boš lahko sprogramiral vse, ki jih boš dobil pri nas na trgu) vsaj sam še nisem naletel na katerega, ki ga ne bi šlo.

Citiram:
SAJ NE BOM HUD, ČE BOSTE REKLI, DA STAREGA KONJA NI MOGOČE NAUČITI VOZITI

Dvomim, da si bistveno starejši od mene (da ti namignem; imam ca. 20 let delovne dobe Wink )
S PIC-i sem se začel ukvarjeti, ko so se pojavili na našem trgu - to ni ne vem kako daleč nazaj - torej ne ravno rosno mlad. Vsega sem se naučil sam z literature najdene na netu (brez kakih tečajev) Samega PICASSEMBLERJA se je zelo lahko naučiti saj pozna le 36 instrukcij. Snami z microchipove dmoače strani navodilo za MPASM pa stvar malo preglej. Snami tudi prevajalnik - MPASM. Le ta mislim, da je v paketu MPLAB ki ga free dobiš prav tako na microchipovi domači stani. Za začetek potrebuješ še kako testno ploščo. Ena iz elektrorja je opisana tukaj. Če bom v zimskem času imel kaj več časa bom probal preko foruma opisati nekaj osnov programiranja.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
infrared
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54
Aktiv.: 0.76

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2003 7:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pravijo da bo letos sneg zgodaj , zato pohiti , da te ne prehiti, mi čakamo Laughing
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2003 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako enostavno prižiganje lučk lahko kar sedaj napišem ter stvar pokometiram... Wink a vsi moramo imeti enako testno ploščo. Exclamation .
Predlagam tole iz elektorja, ki je pripeta tukaj nekje... ko bodo testne nared štartamo Wink Ko se bo prvi oglasil, da ima testno nared startamo s kakimi "utriopajočimi lučkami"

lp
Silvo
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2003 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ste se pa razpisali Laughing

Stvar je sledeča.Vse super in še več poguma ste mi vlili, čeprav sem smatral za Silvota, da si starejši od mene (se tudi že po izskušnjah vidi).NO, pa moja starost ni nobena skrivnost (to bolj ženske rade skrivajo) in jih imam 32.
Upam samo, da se bo zraven še našel čas in bomo lahko res kaj naredili.Torej bo teba poiskati načrte in veselo na delo.
LP
Boco
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2003 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja opažam, da se tukaj srečujemo kar precej "stari mački" - to se vidi pred vsem po izkušnjah ter resnih postih. Seveda nimam nič proti mladim znanja ter strokovosti žejnih obiskovalcev. Nasprotno ... vedno trdim "na mladih se svet gradi". Dopade se mi tudi to, da do sedaj na tem forumu poteka resna debata - ni kakega "spakovanja", najedanja, nesramnosti ....
Upam, da bo tako tudi ostalo.

lp
Silvo
Nazaj na vrh
admin
Site Admin
Site Admin

Pridružen-a: Čet 20 Feb 2003 23:45
Aktiv.: 0.20
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2003 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,
Omenjeni forum sem odprl. Mislim, da bo bolje, da se debata pelje od samega začetka na enem mestu. Če bo zbrano skupaj ima tudi nekdo ki se pridruži kasneje stvari skupaj in pregledne. To zna bit za marsikoga zanimivo.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2003 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi 1. primer za testno ploščo. Program prižiga zaporedno led diode na portua nato na portub nato vse ugasne. Vse se ponavlja v zanki. V programu sem napisal nekaj komentarjev, a na podrobnosti bi raje odgovarjal tukaj... če bi k vsaki vrstici napisal komentar bi program začetniku izgledal "grozno"
kompliciran tako, da vsako napisano vrstico, ki ne bo jasna raje s skupnimi močmi razčitimo na forumu.

lp
Silvo

vaja1.zip
 Opis:
1.primer za testno ploščo

Download
 Ime datoteke:  vaja1.zip
 Velikost datoteke:  1.31 KB
 Downloadano:  365 krat

Nazaj na vrh
boco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2003 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!

Po dolgem času se vam spet malo oglašam, ker vidim, da lepo napredujete na vseh področjih.Kot ste nekateri verjetno ugotovili, čez teden kar izginem, ampak bom naslednjih 5 mesecev in pol imel na žalost bolj malo časa (šolanje).Upam, da boste lepo po korakih šli tole programiranje skoz, da bomo tudi tisti, ki se bomo kasneje priključili lahko nekako capljali za vami.
Lp
Boco
Nazaj na vrh
mhd
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51
Aktiv.: 0.54
Kraj: M. Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 06, 2003 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogledal sem vajo1 in mi je kar jasna. Edino v tisto zanko zakasnitve se nisem preveč spuščal v podrobnosti. Če jo bom rabil jo skopiram in priredim Smile.

Še prej pa sem moral malo poštudirati nekaj osnovnih pojmov. Prebral sem 40 prvih strani tistega srbskega (mikroelektronika.co.yu) v angleščini napisanega uvoda v PIC. Pokapiral sem (osnovno) kaka je memory mapa, registri GPR, SPR in njihovi biti, pojem memory bank (z dvema bankama so samo zakomplicirali Smile ), kako dostopati do eeprom, kateri so ukazi, pojem include datoteke .... Brez teh stvari, da veš kje je kaj in kaj sploh vse imaš na razpolago ne moreš napisati nič! Priporočam vsem za predhodno branje.

Imam pa že dve vprašanji:

Kolikokrat lahko pišem v FLASH? Baje samo okoli 1000x, to drži?

Že v začetku vaje1, sem opazil vrstico 'tris PORTA'. od kod zdaj tale 'tris'? V tistih navodilih postavljajo smeri portov s pisanjem vrednosti v register TRISA, ki je poleg tega še v drugi banki pa je potrebno še prej preklopiti z spremebo ustreznega bita v STATUS registru. V glavnem tole tvoje je krajše in lepše in preglednejše. Kje najdem kak seznam vseh takih ukazov kot je tale 'tris', ker se mi zdi da je tega še kar nekaj?

lpm
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 06, 2003 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kolikokrat lahko pišem v FLASH? Baje samo okoli 1000x, to drži?

Za toliko najmnaj jamči proizvajalec. Sam sem vrjetno v prvega takrat še 16C84 vpisal vrjetno še 10x več, pa je še vedno deloval. Sicer mi še ni uspelo na tak način katerega uničit.

Citiram:
e v začetku vaje1, sem opazil vrstico 'tris PORTA'. od kod zdaj tale 'tris'? V tistih navodilih postavljajo smeri portov s pisanjem vrednosti v register TRISA, ki je poleg tega še v drugi banki pa je potrebno še prej preklopiti z spremebo ustreznega bita v STATUS registru. V glavnem tole tvoje je krajše in lepše in preglednejše. Kje najdem kak seznam vseh takih ukazov kot je tale 'tris', ker se mi zdi da je tega še kar nekaj?

Ukaz TRIS je ostal zaradi kompatibilnosti s starejšimi kontrolerji. To sem uporabil namenoma ker stvari že na začetku nisem hotel zakomplicirati s preklaplajnjem strani. Kot si napisal enak rezultat se doseže, če v postavimo bit RP0 STATUS registra. S tem pridemo sta stran 1. tam so registri TRISA ter TRISB. Postavimo ali brišemo bite teh registrov. Postavljen pomeni, da bo pin izhod brisan pa izhod.

Ekvivalent ukazu TRIS
Koda:

bsf STATUS,RP0            ;bank1
clrw                              ;predpostavljam da bodo vsi pini izhodi w=b'00000000'
movwf TRISA                ; prepis W registra v TRISA
movwf TRISB                ;prepis W registra v TRISB
bcf STATUS,RP0             ;nazaj na bank0

lp
Silvo
Nazaj na vrh
mhd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 06, 2003 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha torej sem pomirjen glede flasha, samo 1000x se mi je zdelo malo za moje prve korake Smile

Pod drugo sem tudi pomirjen, ker me je tisti TRIS ukaz popolnoma zmedel. Nikjer ga namreč nisem našel. Sedaj me pa zanima ali je to pravi mnemonic ali pa ga prevajalnik prevede v daljšo obliko kot si napisal primer?

lpm
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 06, 2003 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Embarassed Nikoli nisem razmišljal kako ga prevede prevajalnik (tako na "kratko" z programskim polnilnikom še nisem bil nikoli Wink ) skoraj zagotovo ga prevede drugače kot tisto "daljšo" varianto saj je dolžina instrukcije en ukazen cikel. (ni makro) Bom za štos ob priliki poskusil. Imamo še eno tako "cvetko" to je OPTION le ta naslovi option_reg , ki je prav tako na strani1
Po istrukciji OPTION se W prepiše v option_reg

lp
Silvo
Nazaj na vrh
mhd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 07, 2003 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poskusil disassemblati obe varijanti takih HEX kod. Pri varijanti vaja1 disassembler izpiše TRIS PORTA, kar pomeni, da je ta TRIS verjetno kar mnemonik, lahko bi rekli 36. ukaz oziroma 'zatajeni' Smile.
V HEX kodo direktno tudi jaz nisem šel gledat, ker si to sploh ne predstavljam ob teh 14bitnih ukazih. Če bi bili lepo osem bitni, bi se takoj videlo.

OPTION pa je potem 37. instrukcija Smile

lpm
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni