|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Terminator Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 15:06 Prispevkov: 30 Aktiv.: 0.14 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2008 12:27 pm Naslov sporočila: Vezja za sončno celico |
|
|
No , doma imam sončno celico , ne prav veliko , ampak želim narediti vezje , ki ko bi zaznalo določen tok iz sončnih celic , da bi mi LED svetilke nehale svetiti.
Sončne celico so na 12V , tudi LEd žarnice. Vse mi lepo dela , imam tudi akumulator , ki se povne. Ampak me moti ker sveti podnevi.
Ena ideja je , da bi preko tranzistorjev in uporov vezal direktno na sončne celice in ko bi bilo dosti toka bi se vrata tranzistorjev odprla in vklučila rele.
Ampak ker gredo sončne celice direktno na akumulator , potem to ne bi delalo.
Ideje? _________________ Bil sem sprogramiran , da programiram. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2008 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoce bo lazje, ce bos miril svetlobo z fotouporom ali fototranzistorjem? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70631.91
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2008 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2008 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rele je tudi kar požrešna zadeva. Če bi recimo počil v vezje enega PIC-a 10F serije in zaznaval napetostni nivo izhoda celice (pregrešne ideje, mikrokrmilnik ), bi bilo zelo enostavno in učinkovito. Pa še razna utripanja in animacije bi lehko izvedel.
Sicer pa... Vse skupaj se lahko realizira z nekaj upori in tranzistorjem. Ne vem, čemu rele. Razen če so previsoki padci napetosti. _________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.51 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Sob Jun 07, 2008 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja zarad mene je lahko tudi tranzistor .
Sem že nekaj delal z fotoupori ampak brezveze ker mi ni nič delalo.
Nimam nič FETov doma tako da jah.
Mikrokontroler bo potem prišeč na vrsto , ampak bo posebi.
Ima kdo kako shemo ali saj kakšen ime , kako se temu vezju reče?
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41 Prispevkov: 132 Aktiv.: 0.57 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Ned Jun 08, 2008 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem danes videl v TUŠ-u eno škatlico za loviti mrčes. Narejen je tako, da se ponoči vklopi led lučka v tulcu kjer so limance. Da se lučka vklopi samo ponoči pa skrbi en senzor zunaj.
Vglavnem, sem se prav na to temo spomnil ker bi lahko zelo enostavno porabil tisto vezje za ta tvoj projekt. Cena pa je minimalna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.51 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Bom enkrat šel pogledat . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni