www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

težava z DC/AC pretvornikom ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Malik
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2008 21:19
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:10 pm    Naslov sporočila:  težava z DC/AC pretvornikom ? Odgovori s citatom

zanima me glede DC/AC pretvornika s čipom sg3525 ko sem dal varovalko da bi poskusil umeriti vezje mi napetost na izhodu pride samo do 190V morala pa bi do 220V.KAr se tiče na osciloskopu dobim signal na čipu ,in tudi na tranzistorjih buz 11

Ne vem kaj bi bilo narobe ,sam na izhodu glede na to da imam 300W transformator bi morala napetost z lahkoto preseči 200 V v mojem primeru pa pride samo do 190 nato nato ap varovalka poči.Potenciometer ki je za reguliranje napetosti na izhodu je tudi do konca sam napetost oa nikakor ni pravilna.prosim vas če bi vi vdeli za to težavo. Sumim mogoče da bi bilo kaj s transformatorjem narobe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšno imaš prestavno razmerje transformatorja?
Glede na to da imaš transformator 300VA ti to popolnoma nič ne vpliva pri izhodni napetosti, vse dokler si v mejah zmogljivosti trafota.
Nazaj na vrh
Malik
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2008 21:19
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tonko je napisal/a:
Kakšno imaš prestavno razmerje transformatorja?
Glede na to da imaš transformator 300VA ti to popolnoma nič ne vpliva pri izhodni napetosti, vse dokler si v mejah zmogljivosti trafota.

Zdravo!

Ali misliš za kakšno pretvorbo napetosti je navit trafo? Če misliš to je trafo iz 230V (primar) in na sekundarju 2x 9,3V. Seveda je v stikalnem pretvorniku zamenjan primar in sekundar.

LP
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2008 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo najlažje probaš tako, da ga priključiš na 230v, ter pomeriš njegov izhod ( v tvojem primeru mora biti 9,3V +/- nekaj desetink. Če se vrednost precej razlikuje, je s trafotom nekaj narobe, sicer imaš napako v samem vezju. Lahko pa se tudi seseda priključena napetost (predvidevam da bi morala biti okrog 12V).
Toliko z moje strani.

LP, Jani
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.68
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2008 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Danes je bil Malik pri meni, in sva skupaj usposobila omenjeni stikalni pretvornik. Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2008 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V.

Sicer nevem zakaj bi bil kriv transformator, če si izmeril pravo napetost na sek. ampak ok, glavno da sta vštimala.

LP, Jani
Nazaj na vrh
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.68
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2008 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jani je napisal/a:
Citiram:
Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V.

Sicer nevem zakaj bi bil kriv transformator, če si izmeril pravo napetost na sek. ampak ok, glavno da sta vštimala.

LP, Jani

Zdravo!

Mogoče zato, ker gre jedro v nasičenje, kar se ponavadi zgodi, če je jedro transformatorja iz manj kakovostnega materiala.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni