|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Malik Član

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2008 21:19 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:10 pm Naslov sporočila: težava z DC/AC pretvornikom ? |
|
|
zanima me glede DC/AC pretvornika s čipom sg3525 ko sem dal varovalko da bi poskusil umeriti vezje mi napetost na izhodu pride samo do 190V morala pa bi do 220V.KAr se tiče na osciloskopu dobim signal na čipu ,in tudi na tranzistorjih buz 11
Ne vem kaj bi bilo narobe ,sam na izhodu glede na to da imam 300W transformator bi morala napetost z lahkoto preseči 200 V v mojem primeru pa pride samo do 190 nato nato ap varovalka poči.Potenciometer ki je za reguliranje napetosti na izhodu je tudi do konca sam napetost oa nikakor ni pravilna.prosim vas če bi vi vdeli za to težavo. Sumim mogoče da bi bilo kaj s transformatorjem narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno imaš prestavno razmerje transformatorja?
Glede na to da imaš transformator 300VA ti to popolnoma nič ne vpliva pri izhodni napetosti, vse dokler si v mejah zmogljivosti trafota. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Malik Član

Pridružen-a: Pon 21 Apr 2008 21:19 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
Kakšno imaš prestavno razmerje transformatorja?
Glede na to da imaš transformator 300VA ti to popolnoma nič ne vpliva pri izhodni napetosti, vse dokler si v mejah zmogljivosti trafota. |
Zdravo!
Ali misliš za kakšno pretvorbo napetosti je navit trafo? Če misliš to je trafo iz 230V (primar) in na sekundarju 2x 9,3V. Seveda je v stikalnem pretvorniku zamenjan primar in sekundar.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trafo najlažje probaš tako, da ga priključiš na 230v, ter pomeriš njegov izhod ( v tvojem primeru mora biti 9,3V +/- nekaj desetink. Če se vrednost precej razlikuje, je s trafotom nekaj narobe, sicer imaš napako v samem vezju. Lahko pa se tudi seseda priključena napetost (predvidevam da bi morala biti okrog 12V).
Toliko z moje strani.
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2008 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Danes je bil Malik pri meni, in sva skupaj usposobila omenjeni stikalni pretvornik. Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2008 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V. |
Sicer nevem zakaj bi bil kriv transformator, če si izmeril pravo napetost na sek. ampak ok, glavno da sta vštimala.
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Čet Jun 05, 2008 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Jani je napisal/a: |
Citiram: |
Kriv je bil transformator. Potem sem primar transformatorja priklopil na 230V in sem na sekundarju meril z V-metrom, ki je pokazal 9,3V in 9,4V. |
Sicer nevem zakaj bi bil kriv transformator, če si izmeril pravo napetost na sek. ampak ok, glavno da sta vštimala.
LP, Jani |
Zdravo!
Mogoče zato, ker gre jedro v nasičenje, kar se ponavadi zgodi, če je jedro transformatorja iz manj kakovostnega materiala.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni