www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Home LocalAreaNetwork
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2008 16:29
Aktiv.: 0.23
Kraj: Borovnica

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:17 am    Naslov sporočila:  Home LocalAreaNetwork Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Doma imam trenutno naročen SIOL Trio paket. Tel., Int. TV, Internet.
Modem je Iskratel Sinope 568+. Ima 4 Ethernet izhode, 2 izhoda za IPtel, in wireless anteno.
Imam 2 TV-ja priklopljena na 1. in 2. Eth, 2 Računalnika priklopljena na 3. in 4. Eth, laptopa na wireless in tel. na IPtel priklop št. 1.
Razmišljam o postavitvi "home serverja" in mogoče kasnejšemu prilopu še 2 rečunalnikov (za moja mlajša brata). Torej bi priklopil 5 Računalnikov, kar pomeni, da bi na modemu dobil tole: TV na 1. in 2. Eth., IP. Tel na 1. Tel, In Laptop na Wireless. Tako mi ostaneta 3. in 4. Eth prilop prosta. Zanima me na kakšen način naj postavim LAN, tako da bodo vsi računalniki seznanjeni med seboj. Zanima me, če obstaja možnost nabave drugega modema za SIOL, z več priključki in podporo enako kot zdajšni sinope 568+. Zanima me tudi če kdo slučajno ve kakšne so max. hitrosti Eth. priključkov (100Mbps ali je možno tudi več?). Glede nabave drugega modema; Set-up bom znal narediti tudi sam, zanima pa me le kje bi našel modem z več priljučki in podporo TV in Tel. To sploh obstaja? Very Happy
No osnovne želje bodočega sistema so takšne:
Povezava med računalniki 1 oz. 10 Gbps
Čim manj izgub hitrosti interneta
Vsi računalniki se "vidijo" oz. so seznanjeni med seboj.
Kakorkoli že, o nabavi modema, switcha/routertja ali česarkoli drugega, se bom odločal glede na možne rešitve.
Upam, da mi boste znali priporočiti kaj, koga, česa, "čega", ... Very Happy
Hvala že vnaprej!

Ščitim se z pregovorom "videz vara."

Nazadnje urejal/a LukC Pet Mar 20, 2009 1:38 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi torej vsaj 6-portni switch in prikljuci vse skupaj. Kje je tu problem ?
LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Kupi torej vsaj 6-portni switch in prikljuci vse skupaj. Kje je tu problem ?

Problem je v tem, da ta modem nudi le 100Mbps Eth. priključke. + to; da ne verjamem, da bi laptop (prikljucen preko wirelessa) bil "viden"/seznanjen Z/ostalimi računalniki.
Zanima me predvsem to, če obstaja možnost nakupa drugega MODEMa, ki ima več eth. portov? Very Happy

Nazadnje urejal/a LukC Pet Mar 20, 2009 1:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo premisli !

Kolikšno hitrost povezave imaš do ISP-ja, 1-20Mb

To pomeni, da hitrejše povezave med računalnikom in modemom ne potrebuješ.

Če hočeš imeti povezavo med računalniki hitrejšo, kupi switch, ki ima 1Gb porte in na njega priključi računalnike. Povezava med switch-om in modemom je pa čisto zadovoljiva 100Mb, raazen, če boš v kratkem ISP.

Pa še to: Kolikor je meni znano imaš na Siolu lahko do dve televiziji

LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:53 am    Naslov sporočila:  _ Odgovori s citatom

Ja je pa res da imaš maximalno dva TV-ja (čeprav sem 10min nazaj nekje na siolovemu forumu zasledil, da imaš maksimalno 3) saj več kot 2 tudi ne mislim uporabljat. Zanima me pa samo še to; za laptopa ne rabim ravno hitre povezave in bo kar na wireless povezavi ostal, pa me zanima če bo tako viden ostalim računalnikom, ki so priključeni preko dodatnega switcha? Very Happy
Pa še nekaj; Switch ima statičen IP na WAN torej, če ga priklopim na modem ki uporablja "dinamično konfiguracijo IPjev" (DHPC oziroma nekaj podobnega) se mu lahko kaj "zmeša" zaradi tega?
Glede na vaše odgovore bom verjetno izvedel nakup switcha. Oz. bolj strokovno; kaj moram nabaviti switch ali router? Ker jaz in moja družba ta pojma zelo radi mešamo in mi ni čisto jasno kaj sploh rabim?
Gledal sem pa ta switcha:
http://www.mimovrste.com/artikel/2540019829/gigabitni-switch-asus-gigax1105b-5-portni

http://www.mimovrste.com/artikel/2540016018/gigabitni-switch-d-link-dgs-1008d-8-portni

Najbolj sem zainteresiran za 8-portnega, ker obstaja tudi manjša možnost nakupa "mediaPC" + možnost občasnih "LAN-party" dnevov z kolegi. Torej bom potreboval več priklopov. Shocked

Mi priporočate kaj drugega oziroma; na kaj moram biti torej pozoren pri nakupu? Kakšne standarde mora switch podpirati?

Nazadnje urejal/a LukC Pet Mar 20, 2009 1:53 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konkreten odgovor dobiš, ko slovnično popraviš svoj prispevek. Liar

Če ti jaz napišem v mojem narečju, tako ali tako ne boš čisto nič razumel.

LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
Konkreten odgovor dobiš, ko slovnično popraviš svoj prispevek. Liar

Če ti jaz napišem v mojem narečju, tako ali tako ne boš čisto nič razumel.

Hvala za opozorilo. Upam, da sedaj prispevek uvrščate v jezikovno urejene teme.

PS (offtopic): Kaj sploh pomeni moja oznaka - Analfabet ?? Very Happy

Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukC je napisal/a:
PS (offtopic): Kaj sploh pomeni moja oznaka - Analfabet ?? Very Happy

analfabet

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Switch je neumen, router je pameten. To je laična razlaga.

Switch skrbi samo za povezavo večih računalnikov skupaj. Če se sedaj računalnik in prenosnik (eden na žici, drugi na wireless) "vidita" se bosta potem tudi.

Funkcijo routerja ti pa danes vrši že večina modemov. Če imaš na modemu wireless in DHCP - to se nekatere funkcije routerjev.

Enostavno izklopiš en računalnik, povežeš switch na tisti (sedaj prosti) port v modemu, vse ostale računalnike pa na ta switch.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukC...zadeva je takale. Če ti želiš postavljati LAN omrežje pa čeprav je to doma si moraš najjprej razčistit pojme, kaj je router (usmerjevalnik) in kaj je switch (stikalo) in seveda kaj katera naprava dela. Predvidevam, da si malce mlajši in kot velika večina bi želel postavit nekaj na hitro Loti se zadeve postopoma. Na kratko pa....Usmerjevalnik je naprava, ki skrbi za povezavo med različnimi omrežji. Ponavadi ima hišna varijanta tudi funkcijo DHCP-ja (in še marsikaj), ki poskrbi, da naprave, ki jih priklopiš v omrežje pridobijo IP naslov. Zanimivo je to, da Core (hrbtenični) usmerjevalniki DHCP ja ne poznajo (ampak tudi ne vsi)...pa pustimo tole.Usmerjevalnik ti torej zna usmerjati promet iz lokalnega - LAN omrežja v prostrano -WAN omrežje oziroma usmerjati promet med različnimi omrežji. Stikala delajo ponavadi do drugega nivoja in z IP naslovi ne znajo delati (razen L3 stikala)...so rahlo butasta ali pa tudi ne (če veš kaj vse se izvaja v ozadju). Pomeni, da v kolikor na stikalo priklopiš več računalnikov in imajo IP-je nastavljene v istem omrežju bodo le ti med seboj vidni. Seveda je pa potrebno paziti da se uporabniki nahajajo v isti skupini . Zakaj Gigabitno stikalo ? Nekdo je že omenil, da je najvažnejša "pipica" v internet, čeprav v zadnjem času glede na cene ni slabo nabavit stkala z 1GB porti, saj so prenosi v LAN omrežju zelo spodobni. V tvojem primeru, ker si omenil, da imaš dva brata pa še toliko bolj, saj predvidevam, da boste LAN uporabili za kakšno igro. Glede na to, da si omenil, da imaš pri SIOLU trojček moraš vedeti, da je njihov usmerjevalnik konfiguriran z VLAN-i (ki jih lahko tudi pelješ po svojem omrežju)....no kaj je pa to pa boš spet moral malce pobrskat pa tudi opremo moraš imeti temu primerno.
Torej, predlagam ti, da se najprej lotiš prebirat literaturo in se pozanimaš kako deluje stikalo in kako usmerjevalnik. Potem si na list papirja nariši shemo kam boš kaj priklopil in IP -je vseh naprav, potem pa se loti še povezovanja. V primeru težav (predvidevam, da na začetrku bodo) pa se še kaj oglasi tukaj.
LP
Boris

Nazadnje urejal/a boco Pet Mar 20, 2009 2:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidiš, kako hitro pride pameten odgovor, mucek4 je kar prav napisal.

Switch kupi s toliko porti, kot jih potrebuješ, pa še kaka dva ali več viška.
Switch za domačo uporabo ne vpliva na DHCP.

PS: med mojim pisanjem pa ti je boco tako bolj podrobno razložil

Nazadnje urejal/a Krampus Pet Mar 20, 2009 2:14 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.31

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neumen je hub ne pa switch. Switch ima dovolj logike, da pošilja promet tja kamor je res potrebno. In to ni vse, za samo n € več dobite ... dobesedno.
boco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch...se popolnoma strinjam s tvojo izjavo , dodal bi še pa tole, da HUB dan danes še kako pride v poštev pri kakšni analizi omrežja in snifanju prometa , če nimaš dostopa do "glavnih" stikal, da bi si konfiguriral port mirroring. Wink
LP
Boris
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja...pa šele sedaj sem opazil, da bi ti želel imeti 10GB povezave med računalniki Shocked ....no, na take dobrote pa kar pozabi .
LP
Boris
Nazaj na vrh
LukC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Takole je;
1. Hvala za razlago "analfabet"
2. Boco hvala, samo glede na to kako si se ti razpisal me je že malo strah pobrskati po literaturi Very Happy
3. Vsi odgovori so bili 1-kratni. Torej hvala vsem!

Boco moram pa te razočarati, ker si bom literaturo ogledal le površno.
Priložil bom sliko načrtovanega omrežja in jo malce razložil.

"Domače omrežje" je delovna skupina. Računalniki v tej skupini morajbo biti seznanjeni oziroma "vidni". Uporabil bom 8-portni router. Upam, da nisem razumel narobe vendar tule;
http://ask-leo.com/whats_the_difference_between_a_hub_a_switch_and_a_router.html
sem nekako razbral, da potrebujem router. Kolikor sem razumel, router usmerja podatke iz WAN priklopa na ETH priklope, in prav tako iz ETH na ETH oziroma oboje v nasprotni smeri. Prosim popravite me če se motim.
Jaz potrebujem napravico, ki mi bo povezala 8 ETH-naprav v eno omrežje in mi omogočila dostop do interneta (seveda preko siolovega modema).

8- portni router je priklopljen na siolov modem. Modem omogoča dostop do interneta routerju, internetni televiziji in omreži moj telefon. Na routerju mi ostanejo 3je prosti priklopi (6.,7. in 8.). Na siolovemu modemu pa je prost priklop št. 3.

Zdaj pa vas naprošam, da me popravite, svetujete in opozorite na napačno razumevanje razlike med HUBom, SWITCHem in ROUTERjem.
Hvala! Med čakanjem na vaš odgovor, bom še malo pobrskal po internetu, odprl staro (beri: gnijočo) knjigo in si pogledal osnove povezovanja PC-jev.

Omrezje.jpg
 Opis:
Domace omrezje
 Velikost datoteke:  1.6 MB
 Pogledana:  15 krat

Omrezje.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni